Κβαντική αποκάλυψη: Ο μεγαλύτερος τρόμος των κυβερνήσεων μετά τον κορωνοϊό που δεν έχει θεραπεία…
Βρείτε μας στο

Θυμάσαι στα capital controls που είχες φύγει σφαίρα στο ΑΤΜ να σηκώσεις όσα λεφτά είχες για να μην τα χάσεις όταν μας σουτάρει η Ευρώπη; Αυτό που έζησες τότε, δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που φέρνει ο κβαντικός υπολογιστής.

Δεν είναι κάτι που υπάρχει ακόμα. Αλλά κάποιος, κάπου, δουλεύει για να τον φτιάξει. Η κβαντική αποκάλυψη. Αυτό μπορεί να έρθει στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας το νωρίτερο.

Τώρα εσύ ακούς για κβάντες και σκέφτεσαι το quantum realm που είχε εγκλωβιστεί ο Ant-Man και μετά μέσω αυτού σκότωσαν τον Thanos οι Avengers. Δεν ξέρουμε αν αυτό θα επιτευχθεί ποτέ, αλλά κι αυτό που μπορεί να καταφέρει ένας κβαντικός υπολογιστής φαντάζει εξίσου φιλόδοξο.

Ένας κανονικός υπολογιστής που χρησιμοποιείται για να σπάσει κώδικες και να αποκρυπτογραφίσει διαδικτυακά δεδομένα, μπορεί να χρειαστεί από μήνες ως και χρόνια για να το πετύχει. Και το αποτέλεσμα δεν είναι πάντοτε εγγυημένο.

Ένας κβαντικός υπολογιστής μπορεί να τρέξει τα diagnostics μέσα σε δευτερόλεπτα και να οδηγήσει στο cracking down της κρυπτογράφισης. Κι αν αποτύχει η μία, θα μπορεί να σπαταλήσει κάποιο χρόνο σε δεύτερη και σε τρίτη, τέταρτη κοκ.

Σε μικροσκοπικό επίπεδο, η κβαντική αποκάλυψη μπορεί να μη λέει πολλά. Σε μακροσκοπικό όμως και σε διακρατικές σχέσεις, λέει πολλά. Δείτε το διεθνές πολιτικό τοπίο του 2021 και των πρώτων ημερών του 2022.

Ο κβαντικός υπολογιστής και οι τραπεζικές καταθέσεις

Η Κίνα γιγαντώνεται ως οικονομία και τρομάζει ΗΠΑ-Ε.Ε.-Αυστραλία. Η Ρωσία απειλεί με ουκρανική εισβολή και έχει το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ σε αναμμένα κάρβουνα. Η Κίνα φιμώνει όποια χώρα αντιδρά στην πολιτική της προς το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν και απειλεί με οικονομικές κυρώσεις (βλ. περίπτωση Λιθουανίας), κι αυτό προκαλεί συνολική αντίδραση από την Ε.Ε.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Οι υβριδικοί πόλεμοι είναι η νέα εποχή των πολέμων. Πριν λίγες ημέρες ιστοσελίδες της ουκρανικής κυβέρνησης χακαρίστηκαν και κατέβηκαν. Η CIA εντόπισε ένα καταστροφικό software που τοποθέτησε κάποιος και περιμένει να τον ενεργοποιήσει για να διαλύσει κυβερνητικά συστήμα της Ουκρανίας και επιχειρήσεις της, προκαλώντας χάος σε μια εποχή που μπορεί να γεννήσει πολεμική σύρραξη.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, αν προστεθεί ένας κβαντικός υπολογιστής, γίνεται ένα μείγμα ισάξιο με πυρηνική βόμβα. Ήδη ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία και Βρετανία έχουν επενδύσει σε προγράμματα ανάπτυξης ταχύτατων κβαντικών υπολογιστών για να πατήσουν γερά στον κυβερνοχώρο.

Πώς φτάνει ένας κβαντικός υπολογιστής από την μακροπολιτική στην μικροκοινωνική ζωή; Σκέψου ότι έχεις social media, κάνεις αναζητήσεις στη Google συνδεδεμένος, άρα υπάρχει εξατομίκευση. Κι αυτά τα στοιχεία που συλλέγονται, δίνουν την ευκαιρία σε εταιρείες να σε βάλουν σε target group για στρατηγικές μάρκετινγκ. Αυτό παίρνει μήνες. Με κβαντικό σύστημα θα χρειάζεται μια ημέρα το πολύ.

Τα firewalls που υπάρχουν για να μην σου παίρνουν τα χρήματα οι παραλήπτες των online αγορών σου, είναι κώδικες. Αυτοί θα μπορούσαν να σπάσουν σε δευτερόλεπτα με έναν κβαντικό υπολογιστή.

«Όλα όσα κάνουμε σήμερα στο διαδίκτυο, από τις online αγορές μέχρι τις τραπεζικές συναλλαγές και τις επαφές στα social media, όλα είναι κρυπτογραφημένα. Από τη στιγμή που εμφανιστεί η κβαντική αποκάλυψη, δηλαδή λειτουργικοί κβαντικοί υπολογιστές, θα μπορούν να σπάσουν την κρυπτογράφιση.

Θα μπορούν άμεσα να δώσουν τη δυνατότητα σε όποιον τους αναπτύξει, να αδειάσουν τραπεζικούς λογαριασμούς, να κατεβάσουν κυβερνητικά αμυντικά συστήματα. Ακόμα και τα wallets των Bitcoins θα μπορούσαν να αδειάσουν», υποστηρίζει ο Harry Owen, επικεφαλής στρατηγικής στην εταιρεία PostQuantum.

Δώστε λίγη παραπάνω προσοχή σε αυτό. Κάποιος χάκερ θα μπορούσε να αδειάσει στο βλεφάρισμα των ματιών έναν τραπεζικό λογαριασμό με εκατομμύρια. Θα μπορούσε να αδειάσει το τραπεζικό απόθεμα και να το μεταφέρει σε μη ανιχνεύσιμο λογαριασμό. Ένας κβαντικός υπολογιστής θα μπορούσε να αχρηστεύσει ακόμα και τις offshore. Ή να τις ενισχύσει περισσότερο.

Η άνοδος των κρυπτονομισμάτων ίσως να μην είναι τυχαία και άσχετη απ΄αυτό. Το mining είναι μια διαδικασία αποκρυπτογράφισης που θέλει χρόνο. Αν κάποιος είχε κβαντικό σύστημα, θα είχε αδειάσει όλα τα wallets.

Ένα μόνο κβαντικό σύστημα σε έναν κόσμο που δεν έχει αναπτύξει κάποια κεντρική εξουσία διαχείρισης του κβαντικού σύμπαντος, θα σήμαινει ότι κάποιος είναι πάντοτε ένα βήμα μπροστά. «Οι κβαντικοί υπολογιστές θα εξαφανίσουν κάθε υπάρχουσα μέθοδο κρυπτογράφισης. Είναι απειλή για τον τρόπο ζωής μας», λέει ο Ilyas Khan, executive της Quantinuum.

Από τη στιγμή που θα εμφανιστεί, μέχρι τη στιγμή που τα κράτη θα βρουν το αντίδοτο, θα έχει περάσει τέτοιο διάστημα, που μπορεί να μην υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί το αντίδοτο. Αποκάλυψη. Αρμαγεδδών κβαντικής ενέργειας.

Metaverse: Από το paypal στα metacoins και στο τέλος της πραγματικότητας

Η μάχη του μέλλοντος;

Στη Βρετανία έχουν ήδη μπει σε διαδικασία δημιουργίας άμυνας, η οποία όμως βασίζεται στην ελπίδα. Απόρρητα έγγραφα κατατάσσονται με κώδικες post-quantum μορφής, με πιο περίπλοκη και όχι τόσο γνώριμη κρυπτογράφιση.

Google, Microsoft, Intel και IBM συνεργάζονται με τις Post-Quantum και Quantinuum για να βρεθούν πιο στέρεες λύσεις. Το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Ουάσινγκτον επιχειρεί μια μετα-κβαντική κρυπτογράφιση και φορμάρει στρατηγικές άμυνας για να προστατευτούν κυβερνήσεις, ακαδημαϊκές και καίριες εθνικές δομές και η βιομηχανία. Με τεράστιο κόστος. Κόστος που λίγα κράτη θα μπορούσαν να αντέξουν.

Και εκτός από τα κόστη, απαιτείται και μια ποσότητα θερμότητας και ενέργειας που έρχεται σε αντίθεση με τους περιβαλλοντικούς στόχους των κρατών. Αν ένα κράτος έχει να αντιμετωπίσει τη φυσική καταστροφή, πώς να ασχοληθεί με την ανάπτυξη αλγορίθμων;

Ένας κβαντικός υπολογιστής είναι αυτή τη στιγμή σενάριο φαντασίας και πιο πολύ για να γίνεται κουβέντα. Πάντοτε σύμφωνα με όσα λίγα είναι γνωστά. Αλλά η άμυνα απέναντι σε αυτόν πρέπει να έχει υπάρξει, πριν υπάρξει αυτός. Αυτή είναι η πιο μεγάλη πρόκληση των επόμενων ετών.

* Φωτογραφία: Unsplash/Michael Dziedzic

** Πηγή: BBC