7 βιβλία για να διαβάσεις δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σαλόνι σου
Longdocs

7 βιβλία για να διαβάσεις δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σαλόνι σου

Βάλε λίγη smooth jazz ή lofi hip hop και άσε τις λέξεις να σε μετακινήσουν χωρίς να στείλεις κάποιο μήνυμα στο 13033.

Είναι μια από τις λίγες ευλογίες της πανδημίας και του lockdown η ευκαιρία που έχουν αρκετοί να δουλεύουν από το σπίτι τους. Κερδίζουν σε χρόνο, σε ηρεμία, σε ασφάλεια, σε λιγότερο άγχος.

Κι αυτό δημιουργεί τις καταλληλότερες συνθήκες για ανάγνωση βιβλίων. Αγαπάμε το διάβασμα και δεν θα μπορούσαμε να μην προτείνουμε ορισμένα από τα βιβλία που έχουν μπει στο ραντάρ μας εν όψει εορταστικής περιόδου.

Στο Βάθος του Αιώνα του Νίκου Βατόπουλου

7 βιβλία για να διαβάσεις δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σαλόνι σου

Αναμνήσεις, βιώματα, άνθρωποι, βιβλία, κτίρια… Σε αυτό το προσωπικό αφήγημα, ο Νίκος Βατόπουλος ξετυλίγει έναν χάρτη μέσα από τη ροή μιας συνειρμικής γραφής και μας οδηγεί σε μια αστική πατριδογνωσία που είναι παράλληλα και μια σπουδή πάνω στους κύκλους του χρόνου και τη δύναμη της μνήμης. Συνθέτει σταδιακά μια εναλλακτική θεώρηση της Αθήνας των τελευταίων δεκαετιών, με στοιχεία βιογραφίας, προσωπικής και αστικής, παραδίδοντάς μας ένα υβριδικό χρονικό.

Αγοράστε το βιβλίο εδώ.

Χειμώνας της Άλι Σμιθ

7 βιβλία για να διαβάσεις δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σαλόνι σου

Χειμώνας. Θλίψη και σκοτεινιά. Άνεμος τσουχτερός, γη σαν σίδερο, νερό σαν πέτρα. Σύντομες μέρες, ατέλειωτες νύχτες. Τα δέντρα τρέμουν απογυμνωμένα. Τα φύλλα του καλοκαιριού, νεκρά απορρίμματα. Ο κόσμος συρρικνώνεται. Τα φυτά κατακρατούν τους χυμούς τους. Όμως τώρα αποκαλύπτονται τα πάντα. Κι όπου υπάρχει πάγος, θα ανάψει φωτιά. Τέσσερις άνθρωποι, συγγενείς και ξένοι, συγκεντρώνονται για τις γιορτές των Χριστουγέννων στην Κορνουάλη, σε μια έπαυλη με δεκαπέντε υπνοδωμάτια.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Εκεί όλα αναδύονται. Τόσο οι διαταραγμένες σχέσεις όσο και η αγάπη, που δεν παύει να υποφώσκει κάτω από αλησμόνητες πικρίες. Σε τούτο το δεύτερο μέρος του περίφημου Κουαρτέτου των Εποχών της Άλι Σμιθ, η δύναμη της ζωής συναγωνίζεται την πιο σκληρή περίοδο του χρόνου, αυτήν που διδάσκει την επιβίωση. Μετά το Φθινόπωρο που υπενθυμίζει κρυμμένες πληγές, έρχεται ο Χειμώνας για να δημιουργήσει νέες πάνω στις παλιές.

Η Σκοτσέζα συγγραφέας απλώνει το αντισυμβατικό της βλέμμα πάνω στους ζοφερούς καιρούς μας, όπου η αλήθεια δεν διαδραματίζει πλέον κανένα ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής και της κοινωνίας. Δημιουργεί άλλη μία υπέροχη, πολύτροπη αφήγηση, βασισμένη στην Ιστορία, τη μνήμη και τη θαλπωρή, ο κεντρικός άξονας της οποίας είναι βαθιά ριζωμένος στις αειθαλείς αξίες της τέχνης και της ενσυναίσθησης.

Αγοράστε το βιβλίο εδώ.

Το Τραγούδι των Δέντρων του Αντόνιο Μορέσκο

7 βιβλία για να διαβάσεις δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σαλόνι σου

Στην περίοδο της καραντίνας, ένας συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του, τη Μάντοβα, όπου πέρασε την παιδική και εφηβική του ηλικία – το μαύρο κουτί της ζωή του. Εκεί, είναι πλέον εγκλωβισμένος και ολομόναχος. Οι μοναδικές έξοδοι που κάπως κρυφά επιτρέπει στον εαυτό του είναι οι μεγάλοι νυχτερινοί περίπατοι. Τυλιγμένος στη βαθιά σιωπή μιας πόλης μεταμορφωμένης, σχεδόν μεταφυσικής, εντυπωσιάζεται από την εκρηκτική δύναμη ορισμένων φυτών και δέντρων τα οποία μεγαλώνουν σε εχθρικά μέρη: στα διάκενα του τσιμέντου, ανάμεσα στους τοίχους ή στις πέτρες ενός σπιτιού…

Ένα πυκνό κείμενο υβριδικής υφής που απελευθερώνει, σε μια μονάχα αφηγηματική ροή, τη βιωμένη μαρτυρία, την υπερβατική αυτοβιογραφία, τη λυρική εγκατάλειψη, τη δραματουργία, την αλληγορία, το τραγούδι, το όνειρο, τη φαντασία, την επινόηση. Το σύντομο αυτό βιβλίο συνιστά μια συγκινητική έκκληση να πραγματοποιήσουμε μια μετάβαση επιπέδων και είδους, να οδηγηθούμε σε μια μεταμόρφωση. Θεωρούμενος από πολλές πλευρές ως ο πιο σημαντικός εν ζωή Ιταλός συγγραφέας, ο Αντόνιο Μορέσκο μάς παραδίδει ένα υποβλητικό έργο που πραγματεύεται τη σχέση ενός ανθρώπου με τη φύση των δέντρων και αποκαλύπτει πολλά για την αλλόκοτη εποχή μας.

Αγοράστε το βιβλίο εδώ.

Άνθρωποι με Άγχος του Φρέντρικ Μπάκμαν

7 βιβλία για να διαβάσεις δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σαλόνι σου

Μια νέα γυναίκα επιχειρεί να ληστέψει μια τράπεζα. Για να γλιτώσει τη σύλληψη, μπαίνει σε ένα διαμέρισμα προς πώληση και κρατά ομήρους όσους είναι εκεί: την υπερενθουσιώδη μεσίτρια, ένα ζευγάρι συνταξιούχων που ανακαινίζει και πουλά διαμερίσματα για να καλύψει το κενό στον γάμο τους, δύο κοπέλες που διαφωνούν σε όλα, αλλά ετοιμάζονται να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί μαζί, μια κυνική διευθύντρια τράπεζας με τάσεις αυτοκτονίας, μια ηλικιωμένη που υποφέρει από μοναξιά. Η αστυνομία περικυκλώνει το διαμέρισμα και, ενώ η αγωνία κορυφώνεται, όμηροι, ληστής και αστυνομικοί αρχίζουν να έρχονται κοντά και ανακαλύπτουν ότι έχουν περισσότερα κοινά απ’ όσα θα μπορούσαν να φανταστούν.

Μετά τα υπέροχα Η Γιαγιά Μου Σας Χαιρετά και Ζητάει Συγγνώμη, Η Μπριτ Μαρί Ήταν Εδώ, Ένας Άνθρωπος που τον έλεγαν Ούβε, Κάθε Πρωί Ο Δρόμος για το Σπίτι γίνεται όλο και πιο μακρύς και Συμφωνία Ζωής, οι Εκδόσεις Κέδρος μας φέρνουν ακόμα ένα βιβλίο του σπουδαίου Σουηδού συγγραφέα που έχει πάντοτε τον τρόπο να μας κάνει να διαβάζουμε τις ιστορίες του και να μην καταλαβαίνουμε πόσο γρήγορα φτάσαμε στο τέλος τους.

Αγοράστε το βιβλίο εδώ.

Συνέντευξη με τον Φρέντρικ Μπάκμαν, τον συγγραφέα των πιο όμορφων ιστοριών που έγιναν παγκόσμια best-seller

Σκοτεινό Κράτος του Ντέιβιντ Γιανγκ

7 βιβλία για να διαβάσεις δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σαλόνι σου

Όταν το πτώμα ενός έφηβου ανακαλύπτεται σε μια λίμνη, η Κάριν Μίλερ, αξιωματικός της Αστυνομίας του Λαού στην Ανατολική Γερμανία, καλείται να ερευνήσει την υπόθεση. Οι κινήσεις της όμως είναι περιορισμένες, καθώς παρακολουθείται από το άγρυπνο βλέμμα της Στάζι. Όταν μάλιστα ο γιος ενός μέλους της ομάδας της Μίλερ εξαφανίζεται, αρχίζει να γίνεται σαφές ότι πίσω από την υπόθεση βρίσκεται μια τρομακτική συνωμοσία. Κάτι που σύντομα οδηγεί τη Μίλερ σε πολύ βαθιά νερά… Θα μπορέσει να ελιχθεί μέσα σε αυτό τον περίπλοκο πολιτικό ιστό και να βρει το αγόρι προτού να είναι πολύ αργά;

Για τους λάτρεις των αστυνομικών μυθιστορημάτων, αυτή η ιστορία του Γιανγκ δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους σύγχρονους κλασικούς του είδους όπως ο Νέσμπο ή ο Γιόνασον.

Αγοράστε το βιβλίο εδώ.

Χίλια Φεγγάρια του Σεμπάστιαν Μπάρι

7 βιβλία για να διαβάσεις δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σαλόνι σου

Η Γουινόνα γλιτώνει από τη σφαγή της φυλής της, και υιοθετημένη από τον Τζον Κόουλ και τον Τόμας ΜακΝάλτι μεγαλώνει στο χάος της μετεμφυλιακής Αμερικής. Το φτωχό αγρόκτημα έξω από το Πάρις του Τενεσί μοιάζει με ουτοπικό καταφύγιο σ’ έναν κόσμο που ακόμα σφαδάζει πιασμένος στις δίνες του πολέμου.

Σ’ αυτόν τον κόσμο, όπου νικητές και νικημένοι συνεχίζουν να χτυπιούνται λυσσασμένα, όπου η σκληρότητα και η δυστυχία εξακολουθούν στην πραγματικότητα να σκοτώνουν με χίλιους τρόπους και η στοιχειώδης ασφάλεια είναι άγνωστη λέξη, η νεαρή Γουινόνα αναζητά την ταυτότητά της και το δίκιο της. Γιατί η ιστορία που έχει ν’ αφηγηθεί, η ιστορία της νεαρής ζωής της, είναι η ιστορία όχι ενός αλλά πολλών εγκλημάτων. Δεν είναι μόνο τα ιδιωτικά εγκλήματα: ένας βιασμός, ένας λυσσασμένος ξυλοδαρμός, ένας φόνος. Είναι και τα δημόσια εγκλήματα: η τρομερή γενοκτονία, η συγκάλυψη της βίας, η παρανομία του νόμου.

Μια συναρπαστική, οδυνηρή ιστορία αγάπης και λύτρωσης για τη μνήμη, την ταυτότητα και την αποφασιστικότητα μιας γυναίκας να γράψει το δικό της μέλλον. Στο μοτίβο του Μέρες Δίχως Τέλος, ο Σεμπάστιαν Μπάρι μας δίνει μια συνέχεια της πορείας του ΜακΝάλτι και της Γουινόνα στην αμερικανική δύση του 19ου αιώνα.

Αγοράστε το βιβλίο εδώ.

Ανίκητες στον Θάνατο της J. D. Robb

7 βιβλία για να διαβάσεις δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σαλόνι σου

H υπαστυνόμος Ιβ Ντάλας ανακαλύπτει έναν απίστευτο κόσμο, όπου η τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει τόση ομορφιά και νεότητα, τις οποίες, ωστόσο, το πάθος και η απληστία μπορούν να καταστρέψουν.

Η Πανδώρα ήταν μια από τις πιο περιζήτητες γυναίκες στον κόσμο. Ένα δημοφιλές μοντέλο που δεν θα σταματούσε αν δεν έπαιρνε αυτό που ήθελε. Ακόμη κι αν επρόκειτο για τον άντρα μιας άλλης γυναίκας… Τώρα όμως είναι νεκρή, θύμα μιας βάναυσης δολοφονίας.
Η Ιβ Ντάλας βάζει τη ζωή της σε κίνδυνο και αναλαμβάνει την υπόθεση, όταν υποψιάζεται πως η ένοχη είναι η καλύτερη φίλη του θύματος, η άλλη γυναίκα σε αυτό το μοιραίο τρίγωνο.
Σύντομα η Ιβ διαπιστώνει ότι στον κόσμο της μόδας δεν υπάρχουν μόνο λάμψη και γοητεία, αλλά θριαμβεύει η ισχυρή εμμονή για νεότητα και φήμη. Μια εμμονή που οδηγεί στον σκοτεινό υπόκοσμο της Νέας Υόρκης, όπου τα ναρκωτικά εκπληρώνουν οποιαδήποτε επιθυμία…

Και από αυτόν τον λαβύρινθο σχεδόν κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει.

Το τρίτο βιβλίο της σειράς «… στον θάνατο» της Robb (λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Νόρα Ρόμπερτς) αποκαλύπτει στον Έλληνα αναγνώστη μια συγγραφέα που ξέρει να αναδείξει γυναικεία ζητήματα μέσα από ιστορίες εγκλημάτων και εξιχνιάσεων.

Αγοράστε το βιβλίο εδώ.