Ζούμε στην εποχή που η επιστημονική φαντασία είναι στα πάνω της. Στα πολύ πάνω της. Μοιάζει επίκαιρη ρε παιδί μου- όλα αυτά με τα οποία μεγαλώσαμε κοιτώντας τα σε ταινίες είναι εδώ.
Εντάξει, όχι ακριβώς όλα. Για παράδειγμα δεν κυκλοφορούν ανάμεσά μας ρομπότ με αισθήματα, ούτε μπορούμε να ταξιδεύουμε στον χρόνο και, εδώ που τα λέμε, ούτε εξωγήινους έχουμε συναντήσει!
Παρ’ όλα αυτά, ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογική πρόοδος μάς έχει κάνει να πιστεύουμε πως τα πάντα είναι πιθανά και γι΄αυτό τον λόγο το είδος της επιστημονικής φαντασίας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Και επειδή έχουμε καλοκαίρι και δεν υπάρχει τίποτα πιο.. επίκαιρο από το να διαβάζεις στην παραλία, θα σας προτείνουμε πέντε βιβλία επιστημονικής φαντασίας που μπορείς και (εφόσον μπορείς) ΠΡΕΠΕΙ να τσεκάρεις.
Είναι ευκολοδιάβαστα, είναι σχετικά μικρά σε όγκο και κυρίως, θα πετύχουν τον στόχο τους: θα σου κάψουν το μυαλό!
«Το Ηλεκτρικό Πρόβατο» του Φίλιπ Ντικ
Το ιστορικό βιβλίο του Φίλιπ Ντικ, ενός από τους πιο ενδιαφέροντες συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, πάνω στο οποίο βασίστηκε η ιστορική ταινία «Blade Runner», το «Ηλεκτρικό Πρόβατο» έχει ελάχιστη σχέση με την ταινιάρα του Ρίντλεϊ Σκότ, ο οποίος απλά έχει πάρει την κεντρική ιδέα.
Νουάρ ατμόσφαιρα, ένας κυνηγός επικυρηγμένων που υπάρχει για να κυνηγάει και να «αποσύρει» απείθαρχα ανδροειδή, ηθικά διλλήματα, δυστοπικό περιβάλλον, ηλεκτρικά ζώα και κυρίως μια συνεχόμενη αμφισβήτηση για το τι ισχύει και τι όχι.
Πρόκειται, αναμφισβήτητα, για ένα από τα καλύτερα βιβλία επιστημονικής φαντασίας που γράφτηκαν ποτέ.
«Ο Τζακ Μπάρον και η αιωνιότητα» του Νόρμαν Σπίνραντ
Ο αναρχικός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Νόρμαν Σπινραντ γράφει το πιο πολυσυζητημένο βιβλίο του: το βρετανικό κοινοβούλιο κατέληξε να διαφωνεί για το αν αυτό το βιβλίο πρέπει να απαγορευτεί ή όχι!
Η υπόθεση; Ο Τζακ Μπάρον, ένας αναρχικός δημοσιογράφος (και προφανέστατα άλτερ έγκο του Σπινράντ), τα βάζει με μια πολυεθνική δισεκατομμυρίων ,η οποία έχει βρει το επιστημονικό αντίδοτο στην μεγαλύτερη ασθένια που ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα: τον θάνατο!
Γιατί; Διότι ενώ η ανθρωπότητα μοιάζει να βρίσκεται κοντά στην κατάκτηση της αθανασίας, τα σκάνδαλα και τα τιμήματα απειλούν… ανθρώπινες ζωές. Ένα έπος για μια Αμερική που αν και μελλοντική αποτελεί ακόμα το παγκόσμιο κέντρο των φυλετικών διακρίσεων και της ταξικής καταπίεσης.
«Νευρομάντης» του Γουίλιαμ Γκίμπσον
Σε έναν κόσμο τόσο κοντινό αλλά και τόσο μακρινό μας, όπου οι άνθρωποι ζουν αναπόσπαστα δεμένοι με τον εικονικό κόσμο του Ηλεκτροσύμπαντος, ο Γουίλιαμ Γκίμπσον μάς αφηγείται τις περιπέτειες ενός πρώην ταλαντούχου κλέφτη πληροφοριών, που στερείται τη δυνατότητα πρόσβασης στον Κυβερνοχώρο ύστερα από μια άτυχη επιχείρηση.
Ο Γκίμπσον γράφει ιστορία παραδίδοντας ένα βιβλίο-τομή για την ειδική κατηγορία του Cyberpunk, περιγράφοντας με κυνισμό έναν κόσμο που οι άνθρωποι είναι πρωτόγνωρα εθισμένοι στην τεχνολογία και την εικονική πραγματικότητα, αληθινοί ναρκομανείς ενός ναρκωτικού που λέγεται «τεχνολογία».
Αν διαβάζοντάς το σας δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κάποια πράγματα τα έχετε δει σε κάποια ταινία θα έχετε δίκιο: θα τα έχετε δει στο «Matrix», το οποίο έχει ξεπατικώσει ορισμένα σημεία του «Νευρομάντη».
«2001: Οδύσσεια του διαστήματος» του Άρθουρ Κλαρκ
Άλλος ένας μυθικός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας στο βιβλίο που ενέπνευσε την ομόνυμη ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, την κατά πολλούς καλύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών.
Αν πάντως η ταινία «έπαιξε» με το μυαλό σας, το βιβλίο του Κλαρκ είναι πολύ πιο ξεκάθαρο: ο Κιούμπρικ, άλλωστε, πάντα έκανε ελεύθερες αποδόσεις. Ο Κλαρκ εδώ παραδίδει ένα αριστουργηματικό μυθιστόρημα με ασύλληπα μαγικές και γλαφυρές περιγραφές για την ίδια την ανθρώπινη φύση, την προοπτική της κατάκτησης του διαστήματος από τον άνθρωπο, αλλά και την τεχνητή νοημοσύνη που ενδέχεται να είναι η εξέλιξη του ίδιου του ανθρώπου.
Ειδικά όσοι έχουν δει και έχουν αγαπήσει την ταινία του Κιούμπρικ, θα διαβάσουν μονορούφι το 2001, σαν σκοτεινό και διαστροφικό παιδικό παραμύθι.
«Γυρίστε τον γαλαξία με ωτοστόπ» του Ντάγκλας Άνταμς
Ένα από τα πιο σπαρταριστά βιβλία επιστημονικής φαντασίας που γράφτηκαν ποτέ, το «Γυρίστε τον γαλαξία με ωτοστόπ» είναι η κεφάτη και γεμάτη δεικτικούς συμβολισμούς σάτιρα του Ντάγκλας Άνταμς απέναντι στην βρετανική κοινωνία.
Η Γη έχει έχει καταστραφεί μιας και έχει πέσει θύμα μιας διαγαλαξιακής γραφειοκρατικής εξουσίας, η οποία ήθελε να φτιάξει μια διαστημική λεωφόρο που περνάει από πάνω της. Οι αρμόδιες υπηρεσίες πάντως ειδοποίησαν έγκαιρα την Γη για τα εν λόγω σχέδια.
Ένας γήινος που έχει γλυτώσει από την καταστροφή και ένας εξωγήινος φίλος του, μετά από αυτή την «ατυχία» που ήρθε ως αποτέλεσμα «κακής συνεννόησης» ανάμεσα στους εξωγήινους και τους γήινους, περιπλανούνται στο διάστημα και μπλέκουν από την μία περιπέτεια στην άλλη.
Ναι, είναι ΤΟΣΟ απολαυστικό όσο ακούγεται.