7 τρόποι για να μετρήσεις με ακρίβεια τον κόσμο στο συλλαλητήριο του Συντάγματος
Βρείτε μας στο

To συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους με αφορμή τη διαμαρτυρία του κόσμου για τις αιτιάσεις των Σκοπιανών για σύνθετη ονομασία που να περιέχει τον όρο Μακεδονία ή ό,τι άλλο είχε ο καθένας στο μυαλό του για να διαμαρτυρηθεί, πραγματοποιήθηκε χτες. Ακόμα και κάτω από πέτρες να ζεις θα το έμαθες. Αυτό που δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά είναι αν πραγματοποιήθηκε με αριθμό συμμετεχόντων που να γίνεται κοινά αποδεκτός ότι πλησιάζει στην πραγματικότητα.

Η αστυνομία ανέφερε αριθμό κοντά στις 140.000 κόσμου, οι διοργανωτές το τέντωσαν στο 1.500.000 κόσμου. Το σίγουρο είναι ότι κανένας από όσους έκαναν εκτιμήσεις του κόσμου δεν είχε κάποιο σοβαρό κριτήριο πέρα από το μπακαλίστικο τρόπο που σε μία φράση μπορούμε να τον περιγράψουμε ως «το έκοψα με το μάτι αδερφέ, τόσοι περίπου ήταν».

Η τάξη μεγέθους είναι κάτι στο οποίο ο Έλληνας ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι ξέρει να εκτιμά. Ακούς τον άντρα να σου μιλάει για 25 μεγαλειώδεις πόντους και την κοπέλα του να κουνάει το κεφάλι της απογoητευμένη και να ψελλίζει κάτι που να μοιάζει με «9 πόντους μπάμια». Πώς η μία έμπλεξε το συμπαθές φυτό την ώρα που η συζήτηση αφορούσε μήκη κανείς δεν ξέρει. Κάτι παρόμοιο ζήσαμε και χτες. Ο καθένας την έβγαλε έξω τη μεζούρα του και την μετρούσε. Τη μεγαλειότητα ή με-γελοιότητα (κατά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ή το λογοπαίκτη Σεφερλή)- της συγκέντρωσης.

Εμείς δεν μπορούσαμε να σας αφήσουμε με αυτόν τον εθνικό αριθμητικό διχασμό. Δε θα μπούμε καν στη διαδικασία να σχολιάσουμε τους λόγους για τους οποίους κατέβηκε κάποιος χτες στο συλλαλητήριο, ούτε θα κάνουμε print screen συζητήσεις με φίλους που έγραφαν «εγώ για το yolo κατέβηκα». Θα προσπαθήσουμε απλά να διδάξουμε μεθοδολογία εκτίμησης στατικού ή και κινούμενου – γιατί όχι; – πλήθους.

Αυτοί είναι οι 7 τρόποι για να εκτιμήσεις και να μετρήσεις με ακρίβεια τον κόσμο στο συλλαλητήριο

Μέθοδος «Πωλητές βρώμικων, χοτ ντογκ, σουβλακιών, μπύρας και λοιπών μπινελικίων»

7 τρόποι για να μετρήσεις με ακρίβεια τον κόσμο στο συλλαλητήριο του Συντάγματος

Πας και ρωτάς τους επαγγελματίες που βρέθηκαν στον χώρο πόσα κομμάτια πούλησαν. Τόσες ώρες που κράτησε η συγκέντρωση όπως και να ‘χει κάτι θα τσίμπησε ο κάθε περαστικός. Tι πάει να πει «κάποιος μπορεί να μην έφαγε κρέας»; Είναι γνωστή εξάλλου η εξάπλωση του βιγκανισμού ανάμεσα στους ανθρώπους που κατέβηκαν χτες στο Σύνταγμα. Ωραία λοιπόν, θα μετρήσουμε και τους πωλητές και ψήστες καλαμποκιών, μαλλιού της γριάς, καρότων κοκ.

Θα προσέξουμε να ζητήσουμε ξεχωριστό αριθμό για τα πόσα καλαμάκια και πόσα σουβλάκια πουλήθηκαν χθες, για τους προφανείς λόγους ότι κατέβηκαν και χιλιάδες κάτοικοι της Μακεδονίας με τα πούλμαν τους και ακόρεστη όρεξη για το ευγενές αυτό γεύμα που σφάζονται παλικάρια τόσα χρόνια για την ονομασία του. Περισσότερα και με πιο πολύ πάθος και από το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Μέθοδος «Κίτρινη Φυλή»

7 τρόποι για να μετρήσεις με ακρίβεια τον κόσμο στο συλλαλητήριο του Συντάγματος

Σταματάς έναν τυχαίο ταξιτζή στον δρόμο. Αφού του λες ότι μισείς την Uber και τον κάνεις να νομίζει ότι είσαι δικός του για να σε εμπιστευτεί τον ρωτάς: «Ρε φίλε πόσοι ήταν χτες στο Σύνταγμα;». Ό,τι και να σου απαντήσει θα το δεχτείς σαν αλήθεια, που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Όσα περισσότερα σταυρουδάκια κρέμονται από τον καθρέφτη του, τόση περισσότερη εμπιστοσύνη πρέπει να του δείξεις σε ό,τι σου πει. Η πιο επιστημονική μέθοδος της λίστας μας ξεκάθαρα.

Μέθοδος «Γιάννης Αλαφούζος»

 

Στη μέθοδο αυτή παίρνεις τους δύο αριθμούς που σου δίνουν πρώτα οι διοργανωτές και μετά η αστυνομία και τον κάνεις έναν αριθμό. Δικής σου εφεύρευσης.

Ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες έδιναν οι διοργανωτές, εκατόν σαράντα χιλιάδες κόσμο η αστυνομία.

Άρα χτες στο συλλαλητήριο βρέθηκαν ένα εκατομμύριο πεντακόσιες εκατόν σαράντα χιλιάδες. Να το ξαναπούμε για τον κόσμο που δε μας άκουσε. Ένα εκατομμύριο πεντακόσιες εκατόν σαράντα χιλιάδες.

 

Μέθοδος «Μέτρημα αστραπή»

7 τρόποι για να μετρήσεις με ακρίβεια τον κόσμο στο συλλαλητήριο του Συντάγματος

Σε αυτή τη μέθοδο επειδή είναι δύσκολο να μετρήσουμε κεφάλια ανθρώπων που κατέβηκαν, κάνουμε κάτι πιο έξυπνο και εύκολο. Μετράμε τα πόδια τους και διαιρούμε δια δύο. Μετά πάμε και μετράμε τα πόδια των χρυσαυγιτών και των άλλων ακροδεξιών εγκληματικών οργανώσεων που έκαναν την περατζάδα τους χθες από το Σύνταγμα και διαιρούμε δια τέσσερα. Προσθέτουμε τα δυο αποτελέσματα και φτάνουμε στον Στόχο μας. Το κεφαλαίο καθόλου τυχαία στον στόχο.

Μέθοδος  «Τάκης Τσουκαλάς»

Η δεύτερη πιο επιστημονική μέθοδος της έγκυρης λίστας μας είναι η μέθοδος «Τσουκαλάς». Στη μέθοδο αυτή χρειάζεσαι μία τρόμπα για αριθμητήρι και το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να φουσκώνεις, να φουσκώνεις και να φουσκώνεις μέχρι να φτάσεις στο επιθυμητό νούμερο. Σου έβγαλε 5,5 εκατομμύρια; Θα το δεχτείς. Η μέθοδος είναι αλάνθαστη.

 

Μέθοδος «Μπιρσίμ ft. Τάσος Δούσης»

7 τρόποι για να μετρήσεις με ακρίβεια τον κόσμο στο συλλαλητήριο του Συντάγματος

Στη μέθοδο αυτή δε σε νοιάζει τόσο πόσοι ήταν ακριβώς χτες συγκεντρωμένοι στο Σύνταγμα. Σε νοιάζει πόσοι φαίνονταν ότι είναι με σκηνοθετικά κόλπα. Ειδικοί φακοί, περίεργες γωνίες λήψης, υπερυψωμένες κινούμενες κάμερες που δίνουν διάφορα επιθυμητά εφέ.

«Πόσοι ήταν;» θα σε ρωτήσουν. «Καλά δεν βλέπεις;» θα απαντήσεις και θα τους δείξεις τις εικόνες. Μετά θα κοντοσταθείς και θα απαντήσεις σα να είσαι ο Τάσος Δούσης στην παλιά του εκπομπή «Εικόνες»: «Η εικόνα μιλάει από μόνη της». Τίποτε άλλο δε θα πεις. Έχεις ήδη απαντήσει με ακρίβεια τον αριθμό που ψάχνουμε.

Μέθοδος «Φωτογραφίες στο «Facebook-Instagram»

7 τρόποι για να μετρήσεις με ακρίβεια τον κόσμο στο συλλαλητήριο του Συντάγματος

Απλή μέθοδος και καθόλου χρονοβόρα. Ψάχνεις όλα τα social media των Ελλήνων χρηστών για ανεβασμένες φωτογραφίες καθ’ όλη τη διάρκεια του συλλαλητηρίου. Μετράς μόνο φωτογραφίες που είχαν σημαίες, εικόνες χριστοπαναγίας, μαυροφορεμένους σκίνχεντς, ολόσωμες παραδοσιακές φορεσιές της επικράτειας, μεταμφιέσεις από τα Jumbo, εμφανίσει σε χακί αποχρώσεις ή παραλλαγής, ρασοφόρους, παιδάκια που τα τράβηξαν με το ζόρι, περικεφαλαίες, σάρισες, σπαθιά, πανό, λούμπεν σελέμπριτις, όλες τις φωτογραφίες από τα σόσιαλ της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, πούλμαν, τηλεπωλητές, Κολοκοτρώνηδες, πανοπλίες από τουριστικά στο Μοναστηράκι, Κουασιμόδους κοδονοκρούστηδες της Παναγιάς των Παρισίων, φουστανέλες, πλακάτ με εικόνες Παΐσιου, δημοσιογράφους του ΣΚΑΪ, ασπίδες, σέλφις με το παρεάκι και γενικότερα παίζεις με λέξεις – κλειδιά που θα σε βοηθήσουν να κάνεις μία ασφαλή εκτίμηση.

Όσες φωτογραφίες μετρήσεις είσαι κοντά στον πραγματικό αριθμό. Δύσκολη μέθοδος, θέλει δουλίτσα και αντοχές.