Liver King

1,5 εκατ. followers τον πίστεψαν: Η απάτη του «κτήνους» με τη βάναυση γυμναστική που έτρωγε ωμά συκώτια και αμελέτητα

Ως Μπράιαν Τζόνσον, που ήταν και το πραγματικό όνομά του, είχε ιδρύσει μια εταιρεία που εμπορευόταν συμπληρώματα διατροφής. Οι δουλειές, όμως, για αυτόν εκτινάχθηκαν αργότερα. Όταν πλέον άλλαξε και «δημιούργησε» τον Liver King. Μια διαδικτυακή περσόνα που αποτελούσε την καλύτερη διαφήμιση για τα οφέλη μιας παράξενης διατροφής.

Πιο συγκεκριμένα o Liver King προωθούσε την ωμοφαγία. Ναι, πολύ καλά ακούτε… Την ωμοφαγία, όπου περίοπτη θέση στο μενού του κατείχαν οι… όρχεις ζώων, το συκώτι και το αίμα… Όσο αποκρουστικό κι αν μοιάζει αυτό (και είναι), υπήρχε μια ξεκάθαρη απάντηση για τους επικριτές. Ο ίδιος ο Τεξανός.

Εκατομμύρια που έφεραν χρήμα

Οι 1,2 εκατομμύρια subscribers στο κανάλι του στο YouTube. Οι 1,7 followers στο Instagram. Οι σχεδόν 4.000.000 άνθρωποι που τον παρακολουθούσαν στο Tik Tok. Όλοι αυτοί είχαν πειστεί για τις θαυματουργές επιπτώσεις που είχαν τα… αμελέτητα στον ανθρώπινο σώμα. Και κυρίως βέβαια το ανδρικό. Το σμιλεμένο κορμί του Αμερικανού και τα φουσκωμένα μούσκουλα ήταν η απτή απόδειξη.

Τα βίντεό έκαναν θραύση στο internet και πέρα από τα έσοδα που λάμβανε ως… βάρβαρος influencer, υπήρχε και άλλη πηγή ρευστού. Πολύ μεγαλύτερη. Ποια; Μα φυσικά η εταιρεία με τα συμπληρώματα διατροφής τα οποία θεωρητικά περιείχαν ανάλογα ζωικά συστατικά με αυτά της δικής του δίαιτας. Τα Ancestral supplements, με εσωτερικά όργανα μοσχαριού, αυγά ψαριού, μεδούλι από κόκκαλα ζώων και άλλες τέτοιες… λιχουδιές.

Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο οι πωλήσεις εκτοξεύθηκαν στον ουρανό. Τι κι αν επιστήμονες και ειδικοί έλεγαν ακριβώς το αντίθετο; Οι πιστοί του ακόλουθοι δεν καταλάβαιναν τίποτα. «Πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου τι είναι πραγματικά περισσότερο σοκαριστικό: είμαι εγώ που καταναλώνω ωμό συκώτι, μεδούλι και ζωικά όργανα –όλες τις τροφές δηλαδή που έκαναν τους προγόνους μας να επιβιώσουν– ή ο περισσότερος κόσμος εκεί έξω που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, μειωμένη ενέργεια, ασθενές ανοσοποιητικό, υψηλό άγχος και κατάθλιψη;».

Αυτό ήταν το ερώτημα που έθετε ο Liver King.

Και η αλήθεια είναι ότι τέτοιου τύπου σοφιστείες έπιαναν. Ειδικά όταν ο Μπράιαν Τζόνσον χρησιμοποιούσε τις δικές του σπουδές ως… αντίβαρο. Βάζοντας στο βιογραφικό του Βιοχημεία και Φαρμακευτική, έβγαζε κάποιο νόημα το ότι είχε γυρίσει την πλάτη του στον δυτικό τρόπο διατροφής. Προσέδιδε αληθοφάνεια στα λεγόμενά του και έδειχνε ικανός να αντικρούσει άλλους επιστήμονες που έκαναν λόγο για το προφανές. Ότι δηλαδή αυτή η δίαιτα ήταν άκρως επικίνδυνη.

Ο συμβατικός τρόπος σκέψης έλεγε ότι τον 21ο αιώνα η ωμοφαγία δεν μπορεί να είναι επιλογή. Και αυτό διότι ο σύγχρονος άνθρωπος δεν διαθέτει ούτε κατά διάνοια τα ένζυμα των προγόνων του πριν μερικές χιλιάδες χρόνια.

Όμως ο Liver King επέμενε για το αντίθετο, προπαγάνδιζε τη θέση του και φυσικά θησαύριζε ως σύμβολο της απόλυτης αρρενωπότητας. «Με ανησυχεί που έχουμε τόσο μαλθακούς άντρες σήμερα. Αν υπάρχει κι ένα 5% που από μαλθακοί θα γίνουν τοξικά αρρενωποί, μπορώ να το αντέξω», είχε τολμήσει να πει κιόλας ως απάντηση στην κατηγορία πως οδηγεί τους άντρες στο να γίνονται βίαιοι.

Η αποκάλυψη της απάτης

Ωστόσο εν μία νυκτί γύρισε… τούμπα το θέμα και αποκαλύφθηκε το παραμύθι του πρωτόγονου A-male. Και αυτό συνέβη μέσω του ίδιου μέσου που ευθυνόταν για την γιγάντωση του Liver King. Του διαδικτύου

Ένας διάσημος χρήστης του YouTube, γνωστός ως Derek διέρρευσε μια σειρά από e-mail, που βρέθηκαν στην κατοχή. Σε αυτά υπήρχε ανταλλαγή μηνυμάτων ανάμεσα στον Liver King και έναν bodybuilder ο οποίος εκτελούσε και χρέη… γκουρού στον γκουρού της διατροφής.

Κι έτσι αποκαλύφθηκε όλη η αλήθεια. Αν και στο παρελθόν είχε αρνηθεί κατηγορηματικά ότι η σωματική του διάπλαση οφειλόταν σε οτιδήποτε άλλο εκτός από ωμό κρέας, τα πράγματα δεν ήταν έτσι.

Σε αυτά τα mails δεν γινόταν αναφορά σε όρχεις, συκώτια και αίμα. Γινόταν όμως σε σκευάσματα όπως IGF-1 LR, Deca-Durabolin, Omnitrope και Winstrol. Μιλάμε φυσικά για απαγορευμένα και άκρως επικίνδυνα για υγεία στεροειδή αναβολικά.

Έτσι ο κάποτε βασιλιάς που αρεσκόταν να κυκλοφορεί ημίγυμνος, αποδείχτηκε ότι ήταν ένας κοινός απατεώνας. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να βρεθεί αντιμέτωπος όχι μόνο με την οργή ανθρώπων που εξαπάτησε, αλλά και με μια αγωγή ύψους 25.000.000 δολαρίων.

Έστω και λόγω των νέων συνθηκών πάντως, ο Liver King αναγκάστηκε να κάνει κάτι έντιμο. Να κυκλοφορήσει ένα βίντεο με έστω μία αλήθεια, ανάμεσα σε μπόλικες ανακρίβειες και… παπάτζες, βέβαια. «Είπα ψέματα», ομολογεί, σε μια προσπάθεια να περισώσει κάπως ό,τι πιστεύει ότι μπορεί να σωθεί…