Για Champions League; Καλό.
Για πρωτάθλημα; Ακόμα καλύτερο.
Επειτα από μια σεζόν στην οποία έχασε το πρωτάθλημα στον έναν πόντο από την Σίτι, η Λίβερπουλ στα μισά της επόμενης βρίσκεται στην 10η θέση. «Από το 1953-54 έχει να τερματίσει στο κάτω μισό της βαθμολογίας» πρόλαβαν να βρουν οι Αγγλοι. Από την 4άδα είναι στο -10 με ματς περισσότερο, ενώ από την κορυφή [καλά που έχασε η Αρσεναλ] είναι στο -21. Από τις ομάδες του big-6 μόνο η Τότεναμ έχει χειρότερη άμυνα από τους Reds, ενώ πιο σκ@τ@ επίθεση δεν έχει καμία. Κι όμως, τίποτα από όλα αυτά δεν είναι πιο απογοητευτικό από την εικόνα της μέσα στο γήπεδο.
Μετά τις Μπρέντφορντ και Μπράιτον, αυτή από την Γουλβς ήταν η τρίτη σερί εκτός έδρας 3άρα που «τρώει» η Λίβερπουλ στην Premier League. Μια ακόμα ντροπιαστική ήττα, η 7η στην σεζόν, ένα ακόμα ματς στο οποίο μπροστά δεν έβαζε και πίσω έμπαζε. Από τους 30 πιθανούς βαθμούς σε away games έχει πάρει μόλις 8 και είναι κάτι περισσότερο από ξεκάθαρο ότι το club βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Σε τέτοιο σημείο που ο προπονητής, Γίργκεν Κλοπ, δήλωσε λίγο-πολύ ότι δεν βρίσκει τι είναι αυτό που φταίει. «Δεν υπάρχει δικαιολογία, δεν μπορώ να το εξηγήσω. Πρέπει να αλλάξουμε άμεσα».
Ο Γερμανός έχει κατακτήσει κυριολεκτικά τα πάντα στα 7 χρόνια που έχει κλείσει στο Anfield, όμως σήμερα η ομάδα του αντιμετωπίζει ένα δισεπίλυτο πρόβλημα. Αλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό, άλλοι σε μικρότερο, υπάρχουν λόγοι που η Λίβερπουλ βρίσκεται τη στιγμή που μιλάμε στη χειρότερη φάση της με τον Κλοπ στο τιμόνι. Και ίσως η εξήγηση για την όλη κατάσταση να είναι πολύ πιο απλή απ’ όσο θα φανταζόταν κάποιος…
Η πρώτη σκέψη είναι το ποιος λείπει από την ομάδα των προηγούμενων ετών. Σαντιό Μανέ. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν την άποψη ότι ο Σενεγαλέζος είναι αυτός που «κουβαλά» τους Reds και παρότι δεν υπάρχει τρόπος να αποδειχθεί, η σύμπτωση λέει ότι απ’ όταν έφυγε ο νυν άσος της Μπάγερν, τα αποτελέσματα και τα γκολ σταμάτησαν να έρχονται. Την ίδια στιγμή, ο Λουίς Ντίας, ο Κολομβιανός εξτρέμ που αποκτήθηκε τον προηγούμενο Ιανουάριο για να αντικαταστήσει τον Μανέ, υπέστη σοβαρό τραυματισμό και ήδη λείπει πολύ.
Εκτός για καιρό έχει μείνει και ο Ντιόγκο Ζότα και κάπως έτσι το club δεν έχει χάσει μόνο τον Μανέ αλλά και εκείνους που μπορούσαν να παίξουν εκεί. Αυτή τη στιγμή ο Κλοπ έχει μετρημένες λύσεις μπροστά και υποφέρει από το ότι οι Σαλάχ και Ντάργουιν Νούνιες δεν μπορούν να σκοράρουν ούτε με όπλο στο κεφάλι τους. Την ώρα που ο Ουρουγουανός φορ ζει ό,τι ο Φερνάντο Τόρες στην Τσέλσι, ο Χάκπο έχει κάνει τους οπαδούς να πανηγυρίζουν. Αυτούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αφού η ομάδα τους τον ήθελε πριν τον «κλέψει» η Λίβερπουλ.
Το κόστος ήταν 42 εκατ. ευρώ για τον Ολλανδό, ο οποίος δεν έχει βοηθήσει ούτε λίγο στην επιθετική γραμμή. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι η Λίβερπουλ πληρώνει το κάρμα των παλιών δηλώσεων του προπονητή της, που είχε πει πως ποτέ δεν θα πληρώσει 100 εκατ. ευρώ για έναν παίκτη και ότι ποτέ δεν θα τινάξει την μπάνκα προσφέροντας ένα τεράστιο συμβόλαιο. Δύο στα δύο θα πούμε εμείς, καθώς τόσα έσκασε με τα bonus για τον Νούνιες και έσπασε τον κουμπαρά για να κρατήσει τον Σαλάχ, ο οποίος ετοιμαζόταν να φύγει. Η οικονομική υπέρβαση δεν έχει φανεί.
Σίγουρα για την εικόνα κατάρρευσης, δεν φταίνε απλά και μόνο τα πρόσωπα που είναι στο τερέν, αλλά και η αγωνιστική συμπεριφορά τους. Μπορεί η μπάλα που έπαιζε όλα αυτά τα χρόνια η Λίβερπουλ με τις αναρρίθμητες σέντρες να μην ήταν όντως τόσο όμορφη όσο «πουλούσαν» τα media, όμως το Gegenpressing, το περίφημο σύστημα πίεσης που εφάρμοσε ο Κλοπ, ήταν πολύ εντυπωσιακό κυρίως ως προς την ένταση και τον μικρό χρόνο ανάκτησης της κατοχής. Δυστυχώς για τους fans της Λίβερπουλ, αποτελεί μια ανάμνηση.
Πλέον η ομάδα δεν έχει ούτε στη σφαίρα της φαντασίας το ίδιο attittude στο γήπεδο, αυτό που κάποτε ήταν φονικό όπλο, σήμερα είναι το αδύνατο σημείο. Η ενέργεια, ο δυναμισμός, η ένταση, η επιθυμία για άμεση πίεση, δεν υπάρχει τίποτα. Από μια ομάδα που σε έπιανε από τον λαιμό και δεν σε άφηνε να πάρεις ανάσα, η Λίβερπουλ μετατράπηκε σε ένα πολύ soft σύνολο. Παίκτες που δεν ανταποκρίνονται ούτε σωματικά, ούτε πνευματικά, δίνουν χρόνο στην μπάλα στον αντίπαλο, δεν πιέζουν η ίδιοι την μπάλα.
Ο Κλοπ μπορεί να λέει ένα κάρο γραφικές δικαιολογίες και πολύ συχνά ατάκες που θυμίζουν προπονητή από το ελληνικό πρωτάθλημα, όμως κάθε άλλο παρά ανόητος είναι. «Η ομάδα δεν έχει αυτοπεποίθηση, είναι κάτι που φαίνεται. Ομως έχουμε πρόβλημα στην άμυνα, στο να είμαστε συμπαγείς, να είμαστε ενεργοί. Χρειάζεσαι αυτοπεποίθηση γι’ αυτό; Δεν νομίζω. Βάλε απλά το σώμα σου ανάμεσα στον παίκτη και την μπάλα, προσπάθησε να αποφύγεις τη σέντρα».
Σαν να περιέγραφε τις φάσεις που οι παίκτες του κοιτούσαν εκείνους της Γουλβς. Στην άμυνα, η συνοχή έπαψε πλέον να υπάρχει. Ο Φαν Ντάικ μετά τον τραυματισμό μοιάζει πιο «γήινος» από ποτέ, το back-up των Μάτιπ-Τζο Γκόμες έχει πολύ σοβαρά προβλήματα και σίγουρα η επικοινωνία δεν είναι το δυνατό σημείο της αμυντικής γραμμής. Σε συνδυασμό με το ότι τα πλασέ του Σαλάχ δεν πάνε πλέον όλα στη γωνία, δεν είναι πολύ δύσκολο σε ένα τόσο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα να έρθει η «καταστροφή».
Ενας ακόμα αντικειμενικός λόγος που η απόδοση της Λίβερπουλ είναι πολύ μακριά από τις δυνατότητές της, είναι η συσσωρευμένη κόπωση. Μπορεί οι παίκτες να προλαβαίνουν να κάνουν αποκατάσταση σε δύο μέρες, όμως τα ατέλειωτα ματς φαίνεται πως παίζουν τον ρόλο τους. Τις προηγούμενες δύο σεζόν οι Reds είχαν 117 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις και σε συνδυασμό με τα χρόνια που περνούν και τα πρόσωπα μένουν ίδια, το αποτέλεσμα είναι να μην είναι παρουσίαζονται ‘fit’ στο γήπεδο.
Ο Φαν Ντάικ, όπως είπαμε είναι άλλος παίκτης, ο Φαμπίνιο κοντά στα 30 δεν έχει σχέση με εκείνον του παρελθόντος, ενώ ο Χέντερσον πλησιάζει τα 33. Πέρυσι η Λίβερπουλ είχε 54 τραυματισμούς και μπορεί το συμπέρασμα να είναι πολύ μπακάλικο, όμως φαίνεται πως το ρόστερ χρειάζεται μια γερή ανανέωση. «Δεν μπορείς να λες τα ίδια πράγματα στα ίδια κεφάλια επί σειρά ετών» είναι το κλασικό επιχείρημα και το γεγονός ότι όλα αυτά συμβαίνουν μετά την 7η σεζόν του Κλοπ, μάλλον δεν τυχαίο.
«Με ρώτησαν αν αν έχει να κάνει με τα 63 ματς που δώσαμε πέρυσι. Ναι, έπαιξε κάποιο ρόλο, όμως τώρα είναι Φεβρουάριος και για το τελευταίο ματς είχαμε μια εβδομάδα για να προετοιμαστούμε. Πόσο καιρό θα υποφέρουμε από αυτό;»
Ισως είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει. Από τους υπερπαίκτες που τα σήκωσαν όλα άλλοι έχουν φύγει άλλοι είναι 30+. Μπορεί να υπάρχει κορεσμός, μπορεί όντως να έχουν χτυπήσει κόκκινο με τις τελευταίες δύο χρονιές, μπορεί απλά να μην μπορούν να κάνουν συστηματικά τη διαφορά, μπορεί και μια χρονιά να έχει πάει στραβά. Οπως και να ‘χει, η Λίβερπουλ για όλους αυτούς τους λόγους δεν είναι στο γήπεδο η μηχανή που ήταν. Κόντρα σε αυτό που είπε, ο Κλοπ ξέρει τι φταίει.
Το θέμα είναι αν μπορεί να το φτιάξει…