«Αν δεν βάλεις 2 γκολ, ξέχνα τις διακοπές»: Τέτοια mind games μόνο ο Μουρίνιο...
Βρείτε μας στο

Είναι 20 Δεκεμβρίου του 2008.

Πέρα από το κλίμα των ημερών, η Ίντερ έχει και την πολυτέλεια να είναι χαλαρή αφού ουσιαστικά παίζει μόνη της στην Serie A. Η Γιουβέντους δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι μετά το σκάνδαλο Calciopoli, ενώ η Μίλαν, στην οποία επιβλήθηκε επίσης τιμωρία αφαίρεσης βαθμών μετά το 2006, βιώνει το φινάλε της καλύτερης, πιθανότατα, φουρνιάς της ιστορίας της. Δεδομένης της «απουσίας» των δύο μεγαλύτερων ιταλικών ομάδων, πιο σοβαρή διεκδικήτρια του τίτλου είναι η Ρόμα.

Οι γιορτές πλησιάζουν λοιπόν και πολλοί από τους παίκτες ήδη κανονίζουν για τις διακοπές τους. Για έναν από αυτούς, το κόλπο είναι κλασικό. Το έχει εφαρμόσει τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν με απόλυτη επιτυχία. Όμως πάντα, στον δρόμο σου βρίσκεται κάποιος πιο έξυπνος από σένα. Ή έστω, κάποιος καλύτερα πληροφορημένος. Ο παίκτης είναι ο Ντάγκλας Μαϊκόν και η σεζόν που διανύουμε το 2008-09, η πρώτη του Ζοσέ Μουρίνιο στον πάγκο των Nerazzurri.

«Θυμάμαι, ήταν πριν από το ματς στην Σιένα. Μου είχαν πει ότι πάντα παίρνει μια 5η κίτρινη για να είναι τιμωρημένος τα Χριστούγεννα, έτσι ώστε να μπορεί να πάει διακοπές στην Βραζιλία» θυμάται ο μυθικός Πορτογάλος. «Πήγα και του είπα ότι δεν είμαι ηλίθιος και ότι αν δει κίτρινη δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει».

Σε αυτό το σημείο, ο κάθε ποδοσφαιριστής θα είχε διαφορετική αντίδραση. Άλλος θα έσκυβε το κεφάλι και θα το δεχόταν, άλλος, ειδικά αν τον έλεγαν «Νεϊμαρ», θα είχε γυρίσει το γραφείο του Μουρίνιο ανάποδα. Ο Μαϊκόν, το διαπραγματεύτηκε. «Με ρώτησε αν θα μπορούσε να πάει αν έβαζε γκολ» θυμάται ο Ζοσέ, ο οποίος μπήκε άμεσα στο νόημα και του έκανε μια αντι-πρόταση που δεν μπορούσε να αρνηθεί. «Του είπα όχι και ότι θα τον άφηνα μόνο αν πετύχαινε δύο».

«Αν δεν βάλεις 2 γκολ, ξέχνα τις διακοπές»: Τέτοια mind games μόνο ο Μουρίνιο...

Το ματς ήταν Σάββατο βράδυ. Το Artemio Franchi, γήπεδο στην Τοσκάνη με ίδιο όνομα με την ιστορική έδρα της Φιορεντίνα, είχε ετοιμαστεί για να υποδεχθεί την Ίντερ, η οποία στο 34’ κέρδισε κόρνερ. Η μπάλα πέρασε από το πρώτο δοκάρι και εκεί βρέθηκε ο Μαϊκόν. Γκολ, 0-1. Όμως η Σιένα αντέδρασε και ισοφάρισε με κεφαλιά-ψαράκι του Κάρζα στο 44’ και στην επανάληψη το 1-1 παρέμεινε επικίνδυνα για τους Nerazzurri λίγο πριν το φινάλε.

«Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη

Σε μια ομάδα που βασικοί ήταν οι Ιμπραΐμοβιτς και Μπαλοτέλι και που από τον πάγκο είχαν έρθει οι Κρέσπο, Φίγκο και Κουαρέσμα, απόλυτος πρωταγωνιστής έμελλε να είναι ο Μαϊκόν. Και το έκανε με ένα τελείωμα που θα ζήλευαν όλοι αυτοί οι επιθετικοί. Με το ρολόι στο 83’ ο Ιβάν Κόρδοβα έκανε ένα μακρινό σουτ της απελπισίας , ο Κρέσπο κοντρόλαρε και έστρωσε στον Βραζιλιάνο μπακ, ο οποίος έσκαψε εκπληκτικά πάνω από τον Τζανλούκα Κούρτσι. 1-2.

Αυτό ήταν. Ο Μουρίνιο έτρεξε αμέσως προς τον παικταρά του και οι δύο πανηγύρισαν έξαλλα αγκαλιασμένοι σαν να βρίσκονται σε heavy metal συναυλία. «Έβαλε δύο γκολ, πήρε κίτρινη επειδή έβγαλε τη φανέλα του στον πανηγυρισμό και έφυγε για διακοπές» είπε αργότερα ο Πορτογάλος. «Εγώ ο ίδιος του έδωσα μια έξτρα εβδομάδα».

Για την ιστορία, η Ίντερ δεν πήγε «τρένο» μετά από αυτή τη νίκη. Τις επόμενες αγωνιστικές, έπειτα από μια ήττα με κάτω τα χέρια από την Αταλάντα, χρειάστηκε να πει σκληρές αλήθειες στους παίκτες του για να τους ταρακουνήσει. «Έχετε πάρει ένα πρωτάθλημα στα χαρτιά, έχετε πάρει ακόμα δύο επειδή λείπουν Γιουβέντους και Μίλαν, έτσι δεν θα καταφέρετε τίποτα».

Και τα mind-games έπιασαν τόπο. Ξύπνησαν τον εγωισμό των παικτών του, που κατέκτησαν το Scudetto και δημιούργησαν τις βάσεις για το ιστορικό τρεμπλ της επόμενης σεζόν. Όσον αφορά τον Μαϊκόν, το 2009-10, ήταν μακράν η καλύτερη χρονιά της καριέρας του. Ο Βραζιλιάνος μπακ έπαιξε σε 52 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις [4.582 λεπτά] χάνοντας μόλις 5 και είχε απολογισμό 7 γκολ [ένα με την Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό του CL] και 12 ασίστ.

«Αν δεν βάλεις 2 γκολ, ξέχνα τις διακοπές»: Τέτοια mind games μόνο ο Μουρίνιο...

Ο υπερηχητικός μπακ έπαιξε στην Ίντερ για 6 χρόνια, από το 2006 έως το 2012 και πέρα από το τρεμπλ έχει να θυμάται ότι συνολικά έβαλε 20 γκολ και έδωσε 50 ασίστ. Για να καταλάβει κανείς σε τι κατάσταση βρισκόταν τότε ο Μαϊκόν, αρκεί να θυμίσουμε ότι στην Εθνική Βραζιλίας έριχνε πάγκο στον Ντάνι Άλβες…