Τον πίστεψε κόντρα στο ρεύμα και δικαιώθηκε: Η «μεταγραφή» του Αταμάν που άλλαξε τον Παναθηναϊκό
Βρείτε μας στο

Ο Παναθηναϊκός με τη χθεσινή του νίκη επί του Ολυμπιακού, εκτός από το γεγονός ότι εξασφάλισε ουσιαστικά το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας ενόψει των playoffs της Basket League, επιβεβαίωσε και το γεγονός ότι έχει πλέον το πάνω χέρι στο μεταξύ τους μπρα-ντε-φερ.

Είναι αλήθεια ότι ο Ολυμπιακός έδειξε εφτάψυχος και παρά τα προβλήματα στη frontline του με Μιλουτίνοβ και Φαλ, επέστρεψε τρεις φορές από διψήφιες διαφορές, κατάφερε στα τελευταία δευτερόλεπτα να φτάσει το ντέρμπι στη μία κατοχή και λίγο έλειψε να το “κλέψει” στο φινάλε με τον Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος.

Παρόλα αυτά, ο Παναθηναϊκός ήταν σε ρόλο οδηγού σχεδόν καθολικά στην αναμέτρηση, προηγήθηκε δύο φορές με +14 στο πρώτο ημίχρονο κι έφτασε στο +15 στην 4η περίοδο.

Μπορεί τελικά η πράσινη νίκη να μην συνδυάστηκε με ένα θριαμβευτικό πάρτι, αλλά με μπόλικο δράμα, ωστόσο κανείς δεν μπορεί πλέον να αμφισβητήσει ότι οι πράσινοι έχουν πια προσπεράσει τον Ολυμπιακό σε δυναμική.

Οι ερυθρόλευκοι βέβαια, ισχυρίζονται δικαίως ότι με την επιστροφή των Μουσταφά Φαλ και Νίκολα Μιλουτίνοβ θα είναι ακόμη πιο ανταγωνιστικοί. Το ίδιο όμως μπορεί να ειπωθεί και για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος χθες είχε εκτός τον Λούκα Βιλντόσα και ουσιαστικά έπαιξε χωρίς τον Κώστα Σλούκα, που υπέστη θλάση πρώτου βαθμού.

Αν το δούμε εντελώς ψυχρά, το σκορ φέτος στα αιώνια ντέρμπι είναι στο ισόπαλο 2-2. Παρόλα αυτά, ο Ολυμπιακός κέρδισε τα πρώτα δύο ματς της σεζόν στο Σούπερ Καπ και την Ευρωλίγκα, όταν ακόμη οι πράσινοι ήταν παντελώς ανέτοιμοι, ενώ ο Παναθηναϊκός απάντησε με δύο σερί νίκες στο ελληνικό πρωτάθλημα, εκ των οποίων η μία διψήφια μέσα στο ΣΕΦ.

Με τη χθεσινή του επικράτηση, το τριφύλλι έκανε για πρώτη φορά μετά το 2021 δύο κολλητές νίκες επί των ερυθρόλευκων ανεξαρτήτως διοργάνωσης και αυτή τη στιγμή είναι δικαίως φαβορί τόσο για την κατάκτηση της Basket League, όσο και για τον τίτλο στο Final Eight του κυπέλλου.

«Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη

Η σοφή κίνηση του Αταμάν κόντρα στο ρεύμα

Φυσικά, για να αλλάξουν εντελώς οι ισορροπίες μέσα σε ένα καλοκαίρι, έπρεπε ο Παναθηναϊκός να κάνει πολύ μεγάλες επενδύσεις, τόσο στο κομμάτι των παικτών, όσο και στον πάγκο του. Ο Εργκίν Αταμάν, έχοντας κερδίσει δύο Ευρωλίγκες με την Εφές, έφερε ξανά την αύρα του νικητή στα πράσινα αποδυτήρια και κυρίως έχτισε μία ομάδα σχεδόν από το μηδέν, κρατώντας ελάχιστα κομμάτια από το περσινό ρόστερ.

Όλοι ασφαλώς θυμούνται το κλίμα που υπήρχε τον περσινό Ιούνιο, όπου άπαντες μιλούσαν για ολοκληρωτικό ξήλωμα. Έτσι, η μπάλα πήγε να πάρει και τον Μάριους Γκριγκόνις, ο οποίος αναμφίβολα στην πρώτη του σεζόν με τα πράσινα, παρασύρθηκε και αυτός από τη γενική μετριότητα.

Ο Αταμάν ωστόσο έκρινε, ότι από τους περσινούς ξένους του Παναθηναϊκού, ήταν ο μόνος που έπρεπε να πάρει μία ακόμη ευκαιρία. Κόντρα λοιπόν στο ρεύμα, έδωσε εντολή να παραμείνει στην ομάδα και αυτή τη στιγμή ο Γκριγκόνις είναι πενταδάτος και απόλυτα κομβικός για τη λειτουργία του Παναθηναϊκού.

Σε μία περίοδο, όπου ο Ιωάννης Παπαπέτρου έμεινε εκτός λόγω τραυματισμού για τρεις ολόκληρους μήνες, ο Γκριγκόνις τράβηξε κουπί σχεδόν μόνος του στο “3”, κάνοντας τη δουλειά όχι απλά καλά, αλλά άριστα.

Ο Λιθουανός άσος είναι 5ος σκόρερ της ομάδας στην Ευρωλίγκα με 10,5 πόντους ανά παιχνίδι, πίσω μόνο από τους Μήτογλου, Λεσόρ, Ναν και Σλούκα. Αγωνίζεται κατά μέσο όρο 28:13 λεπτά, έχει δηλαδή τον τρίτο μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής πίσω από τους Μήτογλου και Γκραντ και είναι από τους πιο εύστοχους παίκτες των πράσινων, αφού εκτελεί με 43,1% (!) από το τρίποντο και 91,4% από τις βολές.

Το πόσο σοφή κίνηση έκανε ο Αταμάν, διατηρώντας τον Γκριγκόνις στον Παναθηναϊκό, φάνηκε περίτρανα και στο χθεσινό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, όπου ο Λιθουανός άσος ήταν ο MVP των πράσινων, πετυχαίνοντας πολύ μεγάλα σουτ.

Η μεγάλη διαφορά ήταν στο “τρία”

Ο Γκριγκόνις έμεινε στο παρκέ 35 λεπτά και 47 δευτερόλεπτα, είχε δηλαδή τον μεγαλύτερο χρόνο ανάμεσα στους παίκτες και των δύο ομάδων. Επίσης, σημείωσε 18 πόντους, με 2/4 δίποντα, 3/5 τρίποντα και 5/5 βολές.

Εν ολίγοις, είχε τρεις πόντους παραπάνω απ’ όσους έβαλαν μαζί και τα τρία τριάρια που χρησιμοποίησε ο κόουτς Μπαρτζώκας: Ο Κώστας Παπανικολάου (5), ο Ιγκνας Μπραζντέικις (4) και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης (6).

Πρακτικά, ο Γκριγκόνις ήταν χθες η μεγάλη διαφορά για την επικράτηση του Παναθηναϊκού. Στους γκαρντ με Γουίλιαμς-Γκος και Γουόκαπ ο Ολυμπιακός κατάφερε ως ένα σημείο να απαντήσει στους Ναν και Γκραντ. Επίσης, στη μάχη της ρακέτας, μπορεί να πει κανείς ότι είχαμε ισοπαλία στην κόντρα Μήτογλου-Λεσόρ με Πίτερς-Πετρούσεβ.

Στο “τρία” όμως, ο Παναθηναϊκός υπερίσχυσε κατά κράτος του Ολυμπιακού. Ο Γκριγκόνις τέλειωσε το ματς με rank 17 και μόλις ένα λάθος, ενώ οι Παπανικολάου και Μπραζντέικις, έχαναν την μπάλα μέσα από τα χέρια τους, έκαναν συνολικά πέντε λάθη και ολοκλήρωσαν την αναμέτρηση ο πρώτος με rank τέσσερα και ο δεύτερος με ένα.

Ακόμη κι αν προσθέσουμε την αξιολόγηση του Λαρεντζάκη (3), ο οποίος ευστόχησε στο δεύτερο ημίχρονο σε δύο κρίσιμα τρίποντα, τα τριάρα των ερυθρόλευκων βρέθηκαν συνολικά στο -9 σε rank έναντι του Γκριγκόνις.

Συμπερασματικά, ο Γκριγκόνις για τον φετινό Παναθηναϊκό λογίζεται ουσιαστικά ως μία νέα μεταγραφή, δεδομένου ότι η απόδοσή του δεν έχει καμία σχέση με όσα έκανε πέρυσι.

Ο 29χρονος άσος στην παρούσα φάση είναι από τους βασικούς πυλώνες της εξαιρετικής πορείας του Παναθηναϊκού και παράλληλα ένας από τους πιο αξιόπιστους σκόρερ της ομάδας, καθώς μετράει διψήφιο αριθμό πόντων στα οκτώ από τα τελευταία εννιά επίσημα ματς.

Κυρίως όμως, είναι αυτός που πρακτικά γύρισε το πράσινο τσιπάκι στην Ευρωλίγκα με το τεράστιο νικητήριο τρίποντο που έβαλε στο Μονακό. Εκείνο το διπλό στο Πριγκιπάτο ήταν το σημείο καμπής για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος έκτοτε αγωνίζεται με εντελώς διαφορετική αυτοπεποίθηση. Πλέον, η ομάδα του Αταμάν έχει ξεκάθαρα τον πρώτο λόγο στο πρωτάθλημα και βρίσκεται στην πρώτη τετράδα της Ευρωλίγκας, με προοπτική μάλιστα να σκαρφαλώσει ακόμη ψηλότερα.