2ος σκόρερ του πρωταθλήματος, κομβικός όσο ποτέ: Ο Έλληνας του εξωτερικού που κάνει σεζόν καριέρας
Βρείτε μας στο

Τον δικό του ποδοσφαιρικό παράδεισο φαίνεται ότι βρήκε –επιτέλους- στην Φορτούνα Ντίσελντορφ ο Χρήστος Τζόλης. Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός δείχνει απόλυτα έτοιμος να ανέβει επίπεδο και να εκπληρώσει τις προσδοκίες που δημιούργησε ο ίδιος όταν εμφανίστηκε σε πολύ μικρή ηλικία στο προσκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Προϊόν των Ακαδημιών του ΠΑΟΚ που τα τελευταία χρόνια έχει βγάλει πολλούς παίκτες (αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται στην Θεσσαλονίκη) ο Τζόλης μπήκε από πολύ νωρίς στα βαθιά. Το ντεμπούτο του στην μεγάλη κατηγορία ήρθε κόντρα στον Ολυμπιακό στο τέλος της σεζόν του 2020, όταν τον εμπιστεύτηκε ο Αμπέλ Φερέιρα, ενώ μερικές ημέρες αργότερα ήρθε και το παρθενικό γκολ απέναντι στον ΟΦΗ που του χάρισε και το ρεκόρ του νεαρότερου σκόρερ του πρωταθλήματος εκείνη την σεζόν.

2ος σκόρερ του πρωταθλήματος, κομβικός όσο ποτέ: Ο Έλληνας του εξωτερικού που κάνει σεζόν καριέρας

Γεννημένος στις 30 Ιανουαρίου του 2002 στη Θεσσαλονίκη, εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής του δικεφάλου του βορρά στα 8 χρόνια του και στη συνέχεια πέρασε από όλη την πυραμίδα της ιεραρχίας, τόσο στον σύλλογο όσο και στις «μικρές» εθνικές, με τους σκάουτερς να κάνουν λόγο για έναν εκρηκτικό παίκτη που είχε την ικανότητα να παίξει κυρίως στα πλάγια της επίθεσης.

Με επαφή με τα δίχτυα, άνεση με την μπάλα και στα δύο πόδια και κάνοντας μια εξαιρετική χρονιά την περίοδο 2020-2021, δεν ήταν τυχαίο το ενδιαφέρον ομάδων του εξωτερικού, με την Νόριτς να εξασφαλίζει τελικά την υπογραφή του καταβάλλοντας στον ΠΑΟΚ 11 εκατομμύρια, ενώ η συμφωνία προέβλεπε άλλα 2 με την μορφή μπόνους αλλά και ποσοστό μεταπώλησης περίπου 17,5%.

2ος σκόρερ του πρωταθλήματος, κομβικός όσο ποτέ: Ο Έλληνας του εξωτερικού που κάνει σεζόν καριέρας

Ίσως τα παραπάνω νούμερα να έπεσαν κάπως… βαριά στον τότε 19χρονο Χρήστο που ακολούθησε τον δρόμο πολλών άλλων παικτών που αποκτώνται από αγγλικούς συλλόγους. Δηλαδή εκείνον του δανεισμού. Με αυτήν την μορφή, μετά την ολλανδική Τβέντε, βρέθηκε και στην γερμανική Φορτούνα Ντίσελντορφ, η οποία αποδείχθηκε η καλύτερη επιλογή για την καριέρα του.

«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Δε θα πέσει φωτιά να μας κάψει, αν πούμε το προφανές...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Δε θα πέσει φωτιά να μας κάψει, αν πούμε το προφανές...

Κι αυτό διότι όπως συμφωνεί σχεδόν όλο το σύνολο των ειδικών του ποδοσφαίρου, η εξέλιξη δεν έρχεται μέσα από τις προπονήσεις (όσο υψηλού επιπέδου κι αν είναι αυτές) αλλά μέσα από τα παιχνίδια. Εκεί όπου δηλαδή οι ποδοσφαιριστές έρχονται αντιμέτωποι με καταστάσεις του πραγματικού κόσμου και… μετριούνται καθημερινά, σε αυτό το αδυσώπητο περιβάλλον του επαγγελματικού αθλητισμού.

2ος σκόρερ του πρωταθλήματος, κομβικός όσο ποτέ: Ο Έλληνας του εξωτερικού που κάνει σεζόν καριέρας

Κι εφόσον όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα, τα 16 γκολ και οι 6 ασίστ σε 26 συμμετοχές στην 2η κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος αποτελούν απόδειξη ότι στα 22 του πια, ο Χρήστος Τζόλης έκανε το step up για το οποίο έδειχνε να είναι προορισμένος. Στη συμφωνία του δανεισμού του από τα «καναρίνια» υπάρχει οψιόν αγοράς περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ η οποία ισχύει σε περίπτωση που η Φορτούνα πάρει την άνοδο. Ωστόσο ακόμη κι αν τα καταφέρει (αυτή τη στιγμή βρίσκεται μόλις 1 βαθμό από την 3η θέση που οδηγεί στα μπαράζ ανόδου) είναι εξαιρετικά αμφίβολο το να συναινέσει η Νόριτς σε αυτήν την μετακίνηση.

Το συμβόλαιο που έχει υπογράψει ο Χρήστος Τζόλης έχει πενταετή διάρκεια, πράγμα που σημαίνει ότι τα δικαιώματά του θα ανήκουν στους Άγγλους μέχρι το καλοκαίρι του 2026. Πλέον και οι ίδιοι αρχίζουν να σκέφτονται διαφορετικά για τον νεαρό εξτρέμ. Με βάση τις φετινές εμφανίσεις του μπορεί να θεωρεί ότι μια επιστροφή του στα γήπεδα της Γηραιάς Αλβιώνας αυτή την φορά μπορεί να είναι επιτυχημένη, ενώ ακόμη κι αν τα «καναρίνια» επιλέξουν να τον παραχωρήσουν, εκείνα τα 5 εκατομμύρια της ρήτρας του φαντάζουν  πλέον πολύ λίγα.

2ος σκόρερ του πρωταθλήματος, κομβικός όσο ποτέ: Ο Έλληνας του εξωτερικού που κάνει σεζόν καριέρας

Άλλωστε είναι πιθανό στο μεταξύ να έχει μεσολαβήσει και η συμμετοχή του στο προσεχές EURO με την Εθνική Ελλάδας στην οποία επέστρεψε πρόσφατα. Προφανώς ο ανταγωνισμός για μια θέση είναι κι εδώ έντονος, αλλά αυτή είναι η ιστορία της ως τώρα καριέρας αυτού του παιδιού. Να μπαίνει από νωρίς στα δύσκολα και να τα καταφέρνει.

Κάποτε απείλησε το ρεκόρ του Γιώργου Κούδα για τον νεαρότερο σκόρερ στην ιστορία του ΠΑΟΚ και στη συνέχεια έκανε το ίδιο για το αντίστοιχο του Σωτήρη Νίνη με την «γαλανόλευκη», στην οποία επίσης σκόραρε μόλις την δεύτερη φορά που αγωνίστηκε με τη φανέλα με το εθνόσημο. Πλέον «απειλεί» ότι θα εξελιχθεί σε ό,τι καλύτερο έχει εξάγει το ελληνικό ποδόσφαιρο στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια…