Παναθηναϊκός ΑΕΚ Ιβάν Γιοβάνοβιτς
Βρείτε μας στο

«Εάν αφήσεις τα πράγματα πάνω στον Χρήστο μπορείς σχεδόν να ποντάρεις πως θα βάλει την μπάλα στα δίχτυα. Είναι εκπληκτικός αυτή τη στιγμή στο πρωτάθλημα». Αυτή η ατάκα ανήκει στον μέσο της Φορτούνα Ντίσελντορφ, Γιάνικ Ένγκελχαρντ και αφορά στον Χρήστο Τζόλη.

Δηλαδή στον -με διαφορά- πιο φορμαρισμένο Έλληνα ποδοσφαιριστή ο οποίος διανύει την καλύτερη περίοδο της σύντομης -ως τώρα- καριέρας του και βγάζει… μάτια στην δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας, αλλά δεν παίζει στην Εθνική!

Με το τελευταίο τέρμα που σημείωσε στο πρόσφατο παιχνίδι φορώντας την φανέλα της Φορτούνα, έφτασε τα 17 γκολ στο πρωτάθλημα, επίδοση που τον κατατάσσει στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ.

Κομμένος και ραμμένος για το σύστημά του: Ο παίκτης που θα δούμε σίγουρα στη Εθνική με Γιοβάνοβιτς προπονητή

Ειδικά το τελευταίο διάστημα, ο νεαρός ποδοσφαιριστής πετάει «φωτιές», καθώς έχει πετύχει σε τέσσερα διαδοχικά παιχνίδια 6 γκολ και 8 συνολικά στους τελευταίους έξι αγώνες της ομάδας του. Αυτά τα νούμερα βοήθησαν τον σύλλογο να ολοκληρώσει μια εντυπωσιακή πορεία τον προηγούμενο μήνα, συγκεντρώνοντας 10 από τους 12 βαθμούς που θα μπορούσε, κερδίζοντας 3 αναμετρήσεις και παραχωρώντας μια ισοπαλία.

Ωστόσο αυτά τα εντυπωσιακά ομολογουμένως στατιστικά δεν συγκίνησαν ιδιαίτερα τον Γκουστάβο Πογέτ. Ο απερχόμενος (όπως όλα δείχνουν) ομοσπονδιακός τεχνικός, έκρινε ότι ο 22χρονος (μόλις) ποδοσφαιριστής έκανε αρκετά για να κερδίσει μια απλή κλήση για την αποστολή του τελικού πρόκρισης στο Euro απέναντι στην Γεωργία, όχι όμως τόσα ώστε να του εξασφαλίσουν και μια θέση στην 11άδα που αγωνίστηκε.

Κομμένος και ραμμένος για το σύστημά του: Ο παίκτης που θα δούμε σίγουρα στη Εθνική με Γιοβάνοβιτς προπονητή

Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί

Προφανώς μετά Χριστόν προφήτες υπάρχουν πολλοί, αλλά η αλήθεια είναι ότι παρακολουθώντας το κρίσιμο παιχνίδι, άρχισαν οι γκρίνιες, κυρίως για την αγωνιστική φιλοσοφία και αγωνιστική τακτική την οποία επέλεξε ο Ουρουγουανός, η οποία φυσικά αποτυπώθηκε και στις αντίστοιχες των προσώπων.

Με δεδομένη την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία της «γαλανόλευκης», τα σενάρια για τον διάδοχό του δίνουν και παίρνουν, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης (μέσα από διάφορα poll σε πολλών λογιών ιστότοπους) ψηφίζει «δαγκωτό» Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ως ένα πρόσωπο που θεωρείται ιδανικό για διάφορους λόγους.

Στα υπέρ του Σέρβου προπονητή είναι αναμφίβολα η πολύ καλή γνώση της… περίφημης ελληνικής πραγματικότητας, το γεγονός ότι αποτελεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, παρά το πρόσφατο πέρασμά του από τον Παναθηναϊκό, αλλά και η ελπίδα που απορρέει από το δικό του τακτικό στυλ, τουλάχιστον όπως το παρουσίασε το διάστημα που πέρασε στους πράσινους.

Κομμένος και ραμμένος για το σύστημά του: Ο παίκτης που θα δούμε σίγουρα στη Εθνική με Γιοβάνοβιτς προπονητή

Οι εξτρέμ ή για να το πούμε στην πιο μοντέρνα εκδοχή τους, οι πλάγιοι μεσοεπιθετικοί, είναι κομβικής σημασίας υπό την έννοια ότι στο πλάνο του Γιοβάνοβιτς καλούνται να μπορούν να βοηθήσουν τόσο στην δημιουργία, με πάσες ή δημιουργώντας ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες, όσο και στο σκοράρισμα.

Με λίγα λόγια, το ζητούμενο είναι να μπορούν να πατήσουν με άνεση την περιοχή της αντίπαλης άμυνας και να είναι σε θέση να τελειώσουν φάσεις δίχως δεύτερες σκέψεις και χωρίς απαραίτητα να ψάξουν αυτήν την έξτρα πάσα προς τον κλασικό προωθημένο.

Κομμένος και ραμμένος για το σύστημά του: Ο παίκτης που θα δούμε σίγουρα στη Εθνική με Γιοβάνοβιτς προπονητή

Κι ενώ για την θέση του φορ είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές (Ιωαννίδης, Δουβίκας, Παυλίδης, Γιακουμάκης) -και όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά- δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα άκρα όπου τα… κουκιά είναι τόσο μετρημένα ώστε συχνά να βλέπουμε τα λεγόμενα «10άρια» να αναγκάζονται να αγωνίζονται εκεί.

Εφόσον υπήρχε διαπιστωμένη υπεραριθμία στα άκρα, η απουσία ενός παίκτη με τα ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά του Τζιόλη θα ήταν δυνατόν να αιτιολογηθεί ή -σε τελική ανάλυση- δεν θα γινόταν καν αυτή η συζήτηση εάν είχε έρθει η πρόκριση, για να λέμε και αλήθειες μεταξύ μας.

Κομμένος και ραμμένος για το σύστημά του: Ο παίκτης που θα δούμε σίγουρα στη Εθνική με Γιοβάνοβιτς προπονητή

 

Έχοντας βιώσει όμως έναν τόσο πικρό αποκλεισμό, είναι λογικό να υπάρξουν και αντιδράσεις και συζητήσεις για την επόμενη ημέρα που είναι πιθανό να βρει τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να διαχειρίζεται τις τύχες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματα.

Στην περίπτωση που τα «θέλω» της φίλαθλης γνώμης επιβεβαιωθούν και ο Σέρβος διαχειριστεί τις τύχες της «γαλανόλευκης» οι αλλαγές με γνώμονα το παρόν και το μέλλον, είναι δεδομένες. Όπως άλλωστε δεδομένη θα είναι και η παρουσία του «καυτού» Χρήστου Τζόλη όχι μόνο στις κλήσεις του, αλλά και στην βασική ενδεκάδα…