Θρίαμβος με ονοματεπώνυμο: Ο Ολυμπιακός τράβηξε τον πρώτο αριθμό του λαχείου με αυτούς τους δυο
Βρείτε μας στο

Οι μεταγραφές, γνωστό είναι αυτό, είναι και λαχείο. Σύμφωνοι. Με όλα αυτά τα data, τα scouting teams που αναλύουν κάθε λεπτομέρεια αγωνιστική και ψυχολογική, μειώνονται οι πιθανότητες λάθους. Δεν εξαλείφονται, ωστόσο. Αντίστοιχα, μπορείς ενίοτε να βρεις από το πουθενά παίκτη που να σου βγει πολύ καλύτερος από αυτό που περιμένεις. Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί είναι ακριβώς μια τέτοια περίπτωση.

Αυτά που έχει πάρει ο Ολυμπιακός από τον Μαροκινό φορ είναι (πάρα) πολύ περισσότερα από όσα θα τολμούσε να ονειρευτεί στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, όταν και ανακοίνωσε την απόκτησή του.

Ναι, είχε καλά στατιστικά στην καριέρα του. Αλλά, μην το εξωραΐζουμε, σε ομάδες β’ διαλογής. Γουιντάντ (Μαρόκο), Χαταϊσπόρ (Τουρκία) και Αλ Σαντ (Κατάρ) ήταν οι τρεις τελευταίες χρονικά ομάδες του. Σε ηλικία 30 ετών, δεν θα το έλεγες δα και υποσχόμενο ως προϋπηρεσία.

Όμως τελικά, ο Ελ Κααμπί το μόνο που ζητούσε ήταν μια μεγάλη ομάδα να του δώσει την ευκαιρία. Να τον πιστέψει, να του δώσει χώρο και χρόνο να δείξει πού μπορεί να φτάσει. Στο «Βίλα Παρκ» είδαμε ίσως το αποκορύφωμα του πόσο ωραίες ιστορίες σκαρώνει η (ποδοσφαιρική) ζωή, σε μια μαγική βραδιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο, σε ένα ήδη ιστορικό 4-2 επί της Άστον Βίλα.

Χατ τρικ από έναν παίκτη που φέτος αγωνίζεται για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Χατ τρικ από έναν παίκτη που φώναζε «αυτοπεποίθηση» σε κάθε κίνηση, φέρνοντας παράλληλα στον αφρό το χιλιοτραγουδισμένο «ένστικτο του σκόρερ».

Το ρεκόρ σκοραρίσματος σε μια σεζόν στην Ευρώπη για ποδοσφαιριστή ελληνικής ομάδας ήταν τα 10 γκολ του Αντώνη Αντωνιάδη στο δρόμο του Παναθηναϊκού ως το «Γουέμπλεϊ». Ο Ελ Κααμπί έχει ήδη 13 και έχει κι άλλο μπροστά του για να βελτιώσει αυτήν την επίδοση. Προσθέστε και τα 17 του γκολ στο ελληνικό πρωτάθλημα, σύνολο 30, σε 45 συνολικά συμμετοχές.

Απίθανα νούμερα για τον πρώτο παίκτη του Ολυμπιακού μετά από 12 χρόνια, που σκοράρει τρεις φορές σε ευρωπαϊκό παιχνίδι (μετά τον Κώστα Μήτρογλου, το 2012, στη νίκη με 3-0 στο Βέλγιο, απέναντι στην Άντερλεχτ).

Μετά τη Σάττι, μόνο αυτή: Η τραγουδίστρια που αν στείλουμε στην Eurovision παίζει σοβαρά να μας χαρίσει την πρωτιά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Μετά τη Σάττι, μόνο αυτή: Η τραγουδίστρια που αν στείλουμε στην Eurovision παίζει σοβαρά να μας χαρίσει την πρωτιά

Σε αυτή την ονειρεμένη για τους «Ερυθρολεύκους» βραδιά στην Αγγλία, δεν μπορείς να βρεις υστερήσαντα. Ειδικά ο Πάνος Ρέτσος, για να το πάμε και στα μετόπισθεν, ήταν συγκλονιστικός, έκανε ακριβώς όλα όσα θα έκανε μονίμως αν δεν τον είχαν πάει τόσο πίσω στην καριέρα του οι τραυματισμοί, η ατυχία.

Όμως κανείς δεν συνοψίζει καλύτερα το πόσο απίθανα και απρόβλεπτα είναι αυτά που κάνει φέτος ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη από τον Ελ Κααμπί. Ακριβώς επειδή ο ίδιος συνιστά την ενσάρκωση αυτής της κατάστασης. Από το πουθενά, λαχείο.

Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τον πάγκο. Ποιος καλός άνεμος έφερε στο λιμάνι τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ; Ο Ισπανός κόουτς ένωσε όλα τα κομμάτια και μετέτρεψε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αυτό που θύμιζε αχταρμά, σε ομάδα που σκορπίζει στο γήπεδό της την 4η στη βαθμολογία της Premier League. Το μεγαλύτερο μερίδιο των θριάμβων του Ολυμπιακού του ανήκει. Χωρίς να έχει επιλέξει ο ίδιος το ρόστερ, έδειξε τι σημαίνει μεθοδικός προπονητής. Ορθολογικά σχήματα, άριστη διαχείριση του υλικού, ιδανικό rotation. Ο Ολυμπιακός βρήκε έναν προπονηταρά κι έλυσε το πρόβλημά του για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ό,τι και να γίνει στη ρεβάνς με την Άστον Βίλα αυτό που έκανε ο σπουδαίος Μεντιλίμπαρ δεν ξεγράφεται!

Απίθανα πράγματα και το όνειρο της ευρωπαϊκής δόξας στο Conference League είναι πιο εφικτό από ποτέ για τους Πειραιώτες…