Ακόμα δεν έχουν καταλάβει τι παίκτη πήρε ο Παναθηναϊκός

Το θέμα είναι ότι τον Γιούρτσεβεν τον ξέρει… καλά ο Αταμάν

Δεν έχει τα… γαλόνια του περιζήτητου στην Ευρώπη, Λορέντσο Μπράουν. Ούτε μπόρεσε να κάνει καριέρα στο ΝΒΑ ανάλογη του Τσεντί Οσμάν. Ωστόσο ο Ομέρ Γιούρτσεβεν μπορεί να αποδειχθεί για τον Παναθηναϊκό και τον Εργκίν Αταμάν το επιπλέον… άλογο που θα σύρει την… πράσινη άμαξα μέχρι το 8ο αστέρι.

Όταν άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα πρώτα σενάρια περί ενδιαφέροντος του Παναθηναϊκού, οι περισσότεροι άρχισαν να γκουγκλάρουν. Αλήθειες να λέμε…

Παιδί-θαύμα

Κάποιοι πάντως είχαν εικόνα από τα πεπραγμένα του Τούρκου σέντερ από την παιδική (κυριολεκτικά) ηλικία του. Και συγκεκριμένα από το Ευρωμπάσκετ Παίδων του 2014. Εκεί με 15,1 πόντους, 8,1 ριμπάουντ και 1,7 τάπες μέσο όρο, οδήγησε την Τουρκία στην τέταρτη θέση. Ο ίδιος ανακηρύχθηκε μέλος της καλύτερης 5άδας, ενώ με τα μικρά αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα ήρθαν κι άλλες επιτυχίες. Το 2015 ασημένιο μετάλλιο στο U18 του Βόλου, χάνοντας στον τελικό από την Ελλάδα, και το 2016 χάλκινο στο U20 της Φινλανδίας.

Ωστόσο, για να είμαστε ειλικρινείς, οι επιτυχίες και οι λαμπρές εμφανίσεις σε τέτοια τουρνουά δεν οδηγούν απαραίτητα και σε μεγάλη καριέρα. Κάτι που δυστυχώς κι εμείς εδώ στην Ελλάδα το έχουμε βιώσει με διάφορα χαμένα ταλέντα που έμειναν ταλέντα.

Ο… άντρας Γιούρτσεβεν

Δίχως αμφιβολία περισσότερα για το προφίλ του ύψους 2,11 σέντερ μπορεί να αντλήσει κανείς από την πορεία του στο κολλέγιο και αργότερα στο ΝΒΑ. Κι εκεί μπορεί να μην… έβγαλε μάτια και να ήταν απλά «συμπαθητικός», αλλά έδειξε τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν ως παίκτη.

Και αυτά τα στοιχεία του παιχνιδιού του τυχαίνει να είναι ό,τι ακριβώς χρειαζόταν ο Παναθηναϊκός.

Άλλωστε όλοι λίγο-πολύ αντιλαμβάνονταν μόλις κόπασαν οι πανηγυρισμοί για το 7ο ευρωπαϊκό και την επική ανατροπή στα πλέι οφ του πρωταθλήματος κόντρα στον Ολυμπιακό, ποια ήταν τα κενά αυτής της ομάδας.

Η μεγαλύτερη «τρύπα» ήταν στο 5. Εκεί όπου ο Ματίας Λεσόρ κόντεψε να αφήσει τα… κόκαλά του στο γήπεδο, παίζοντας non-stop 35λεπτα, ειδικά στην Ευρώπη. Ο Κώστας Αντετοκούνμπο έδωσε ορισμένα ποιοτικά λεπτά και παράλληλα ανάσες στον Γάλλο σέντερ, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό.

Στην ουσία ο Αταμάν παραδέχθηκε το λάθος στον σχεδιασμό με την απόκτηση του Μπαλτσερόφσκι και ήθελε έναν παίκτη που θα έδινε στους πράσινους την επιπλέον διάσταση στο παιχνίδι τους που δεν μπόρεσε να κάνει ο Πολωνός.

Τι δίνει ο Τούρκος σέντερ

Πάντως είναι λάθος να χαρακτηριστεί ο Τούρκος σέντερ απλά αντι-Μπαλτσερόφσκι. Ο Αταμάν ήθελε έναν ψηλό που να ξέρει τι να κάνει κάτω απ’ το καλάθι. Εκεί, δηλαδή, που συχνά ο Πολωνός έδειχνε αδυναμία ακόμη και κατανόησης των συστημάτων.

Ενδεχομένως να ήταν το τρακ του πρωτάρη στην Euroleague ή κάτι άλλο, μα η ουσία είναι ότι δεν έπιασε και μας… αποχαιρέτησε. Ο Γιούρτσεβεν από την πλευρά του από τα φιλικά κιόλας έδειξε ότι τέτοια τρικυμία δεν τον πιάνει. Επί της ουσίας επιβεβαίωσε αυτά που βλέπαμε από εκείνον και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Κυρίως χάρη στις σωστές τοποθετήσεις και όχι τόσο λόγω δύναμης, έχει έφεση στο ριμπάουντ. Τόσο στο αμυντικό, όσο και επιθετικό, με επιπλέον χαρακτηριστικό ότι όταν μαζεύει τα «σκουπίδια», μπορεί να σκοράρει δίχως δεύτερες σκέψεις.

Παράλληλα διαθέτει και την άνεση και την πλαστικότητα κινήσεων για να τελειώσει φάσεις κάτω από το καλάθι. Κάτι που μαρτυρούν τα 45/61 σουτ στην τελευταία σεζόν του στο ΝΒΑ, αλλά και όσα είδαμε στο τουρνουά «Νεόφυτος Χανδριώτης».

Από κοντινή απόσταση το ποσοστό του 50% (43/86) μόνο άσχημο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, ενώ δεν είναι και ο πιο αξιόπιστος σουτέρ έξω από το ζωγραφιστό.

Στην Κύπρο πάντως, έβγαλε… μάτι η άνεσή του σε καταστάσεις πικ εν ρολ. Και με τον Αταμάν να το εφαρμόζει και πέρυσι, έχοντας στη διάθεσή του χειριστές τύπου Σλούκα, Ναν και πλέον και Μπράουν, ετοιμαστείτε για πολύ… τέτοιο!

Κάτι… σκαμπάζει και από άμυνα

Σε ό,τι αφορά την άμυνα, παρά τα 211 εκατοστά του, είναι δεδομένο ότι θα αντιμετωπίσει κάποια  προβλήματα. Ο όγκος του και η σωματοδομή του ίσως δεν θα του επιτρέψουν να τα βάλει με «θηρία» τύπου Ταβάρες. Επιπλέον είναι πιθανό να δυσκολευτεί με σαφώς πιο αθλητικούς αντιπάλους.

Ωστόσο αυτό άλλο πράγμα η δυσκολία και άλλο η ανικανότητα. Μέσα στη ρακέτα η παρουσία του δεν είναι… ανύπαρκτη καθώς ο Γιούρτσεβεν και στην άμυνα ξέρει να τοποθετεί σωστά το κορμί του, ενώ όπως έδειξε και η περυσινή σεζόν, λύσεις υπάρχουν ειδικά εφόσον το μπάσκετ είναι ομαδική και όχι ατομική υπόθεση. Και με παίκτες όπως οι υπόλοιποι που διαθέτει ο Παναθηναϊκός σε όλες τις θέσεις, το isolation ενός γίγαντα για να μείνει απέναντι στον Τούρκο και να αποκτήσει πλεονέκτημα, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Άσε που στην Ευρώπη δεν κυκλοφορούν και πολλοί τέτοιοι…