Υπόθεση Βαγιαννίδη: Ναι μεν, αλλά...

Όλα –πάλι- έγιναν λάθος

Στις 25 Μαΐου 2024 ο Παναθηναϊκός κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας στο ποδόσφαιρο επικρατώντας 1-0 του Άρη. Σκόρερ ο Βαγιαννίδης στο 97’ με δραματικό τρόπο κι ενώ όλοι προετοιμάζονταν για παράταση. Οι πράσινοι πανηγυρίζουν έναν τίτλο που «γλυκαίνει» μια αποτυχημένη σεζόν και πέρα από αυτό, μπορούν να καμαρώνουν για το γεγονός ότι αυτός ήρθε με ήρωα ένα δικό τους παιδί.

Υπό νορμάλ συνθήκες, την επόμενη ημέρα κιόλας εκείνοι που παίρνουν αποφάσεις ή επηρεάζουν αυτούς που το κάνουν, θα έπρεπε να επικοινωνήσουν με τον διεθνή άσο και τον μάνατζέρ του. Ακόμη και με την οικογένειά του, αφού είναι γνωστό ότι η διοίκηση του τριφυλλιού διατηρεί μαζί της εξαιρετικές σχέσεις. Άλλωστε χάρη σε αυτό το δέσιμο δρομολογήθηκε και η επιστροφή του Βαγιαννίδη, ο οποίος είχε αποχωρήσει νωρίτερα με τα μυαλά του φουσκωμένα από την Ίντερ.

Τηλεφώνημα, ραντεβού, υπογραφές

Τότε τα πράγματα φάνταζαν εξαιρετικά απλά. Δίνεις προσωπικά συγχαρητήρια στον ίδιο τον παίκτη. Λες και τα μπράβο σου στους δικούς του και κάθεσαι στο ίδιο τραπέζι με τον ατζέντη του. Τέλη Μαΐου και αρχές Ιουνίου κανείς δεν ξέρει ποιες θα ήταν οι απαιτήσεις του για ανανέωση του συμβολαίου του. Οι πιθανότητες, όμως, λένε ότι θα ήταν αρκετά πιο κάτω από τις σημερινές. Από αυτές δηλαδή που οδήγησαν στην περιθωριοποίησή του. Από την σημερινή παράνοια που τον θέλει να είναι εκτός ομάδας.

Κι αν μιλάγαμε για μια ομάδα που πετάει από επιτυχία σε επιτυχία, ίσως να γινόταν και άλλου τύπου κουβέντα. Μιλάμε όμως για αυτόν τον Παναθηναϊκό που αρχές Οκτώβρη είναι ήδη στο -7 από την κορυφή και στην 8η θέση του πρωταθλήματος… Μιλάμε για αυτόν τον Παναθηναϊκό που αδυνατεί να φύγει –επιτέλους- με ένα διπλό στην Ευρώπη από έδρες όπως αυτή της Μπόρατς.

Το θέμα με τον Βαγιαννίδη προκύπτει σε μια χρονική συγκυρία που δεν είναι καλή. Και μοιραία το μυαλό όλων, θολωμένο και από την εικόνα, σκαλώνει. Και δικαίως σκέφτεται ότι αυτή η υπόθεση θα έπρεπε να έχει κλείσει λίγες ημέρες μετά τον τελικό Κυπέλλου, με όρους πολύ διαφορετικούς.

Τι μεσολάβησε

Εκείνη την περίοδο ο Παναθηναϊκός είχε ήδη προχωρήσει στην απόκτηση του Τζορτζ Μπάλντοκ. Μια κίνηση απολύτως λογική καθώς έβαλε στο ρόστερ του έναν Έλληνα διεθνή και μάλιστα ελεύθερο. Την ίδια ώρα ο οργανισμός έπρεπε να πάρει αποφάσεις για το μέλλον των άλλων δύο δεξιών μπακ που είχε ήδη. Του Κώτσιρα του οποίου το συμβόλαιο έληγε. Και του Βαγιαννίδη, ο οποίος είχε ακόμη ένα χρόνο μπροστά του.

Το τι συνέβη στην πορεία, το γνωρίζουμε όλοι. Ο Κώτσιρας –πολύ σωστά- επιβραβεύτηκε για την εξαιρετική σεζόν 2023-2024 και ανανέωσε τη συνεργασία του με το τριφύλλι. Κάπως έτσι οι πράσινοι βρέθηκαν με τρία δεξιά μπακ –και μάλιστα πρώτης γραμμής- στο ρόστερ τους…

Η αλήθεια είναι ότι τέτοια συνθήκη δεν την συναντάς συχνά… Πλέον ο Βαγιαννίδης πέρναγε σε δεύτερο πλάνο, με τους υπεύθυνους της χάραξης στρατηγικής των πράσινων να αισθάνονται ίσως σε θέση ισχύος. Σε αντίστοιχη θέση δηλαδή όταν επέστρεφε από το αποτυχημένο πέρασμά του από το εξωτερικό ο νεαρός ακραίος αμυντικός. Τότε που δεχόταν να υπογράψει συμβόλαιο με αποδοχές ύψους 90.000 ευρώ τον χρόνο και την υποσημείωση ότι αποκτήθηκε κυρίως για την β’ ομάδα.

Βέβαια ο Βαγιαννίδης και ο κάθε Βαγιαννίδης γνωρίζει ότι το ποδόσφαιρο είναι ένας δυναμικός κόσμος που τα πάντα συνεχώς αλλάζουν. Όταν λοιπόν του μεταφέρθηκε το πραγματικό ενδιαφέρον από την Μποταφόγκο και ειδικά τα λεφτά που ήταν σε θέση να του προσφέρει, κατάλαβε ότι μπορεί να βρει σοβαρό συμβόλαιο και μακριά από το Κορωπί.

Δεν υπάρχει μαύρο και άσπρο

Μετά από παλινωδίες και λάθη, τα οποία ενδεχομένως βαραίνουν και τις δύο πλευρές, φτάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο. Ο Παναθηναϊκός «πάρκαρε» έναν παίκτη, ο οποίος θα έπρεπε να είχε ανανεώσει από τον Ιούνιο.

Ή, εφόσον δεν μπόρεσε να το κάνει αυτό, θα έπρεπε να σπεύσει να κεφαλοποιήσει και να βγάλει κέρδος την περίπτωσή του. Σε τόσο μα τόσο καλή ηλικία. Με εμφανίσεις που είχαν ανεβάσει την χρηματιστηριακή αξία του. Είναι βέβαιο πως μέσα στο καλοκαίρι θα ερχόταν μια πρόταση που θα κρινόταν συμφέρουσα και για τους δύο, αφού δεν μπορούσαν να τα βρουν μεταξύ τους.

Έτσι θα κέρδιζε κάτι και ο Παναθηναϊκός, ο οποίος δείχνει ο τεράστιος χαμένος της υπόθεσης. Δεν χρησιμοποιεί τον παίκτη, δεν πρόκειται να το κάνει τους επόμενους μήνες και στο τέλος της σεζόν θα τον χάσει ξανά δίχως να βάλει στο ταμείο του ούτε ευρώ. Προφανώς χαμένος μπορεί να αισθανθεί και ο Βαγιαννίδης λόγω του παραγκωνισμού του. Δεν υπάρχει παίκτης που να γουστάρει μια τέτοια κατάσταση. Αλλά η αλήθεια είναι πως όταν είσαι μόλις 23 ετών, μπορείς να αντέξεις και μερικούς μήνες στον «πάγο».

Ωστόσο, επίσης αλήθεια είναι πως και οι δύο έχουν ακόμη τα περιθώρια να βάλουν νερό στο κρασί τους. Η παρούσα κατάσταση μπορεί και πρέπει να αλλάξει με έναν τρόπο που θα είναι έντιμος και προς το συμφέρον όλων… Η περίπτωση του Βαγιαννίδη δεν έχει την παραμικρή σχέση με αυτή του Μπρινιόλι. Για αυτό και η κατάληξή της ΠΡΕΠΕΙ να είναι διαφορετική.