Πάνω από Παυλίδη, Σιώπη: Ο πιο βελτιωμένος παίκτης της Εθνικής έλυσε τα χέρια του Γιοβάνοβιτς

Ο… άγνωστος που έγινε περιζήτητος

Ας είμαστε ειλικρινείς. Όταν ο Τζον Φαν’τ Σχιπ ανακοίνωνε τον Σεπτέμβρη του 2020 τις κλήσεις του για τα ματς της Εθνικής ομάδας, ελάχιστοι γνώριζαν το όνομα του Λάζαρου Ρότα. Και σε αυτούς που είχαν… άγνωστες λέξεις συμπεριλαμβάνονταν ακόμη και «ειδικοί» που αγνοούσαν ακόμη και την ύπαρξη του δεξιού μπακ της ΑΕΚ που σήμερα έχει εξελιχθεί σε υπερόπλο τόσο για την Ένωση όσο και για τη «γαλανόλευκη» του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Μετά και τις τελευταίες εμφανίσεις του στα παιχνίδια με Αγγλία και Ιρλανδία μάλλον δεν υπάρχει κανένας στην Ελλάδα που να μην παραδέχεται το προφανές. Ότι ο 27χρονος ακραίος αμυντικός είναι ο με διαφορά πιο βελτιωμένος Έλληνας ποδοσφαιριστής. Και μάλιστα όχι μόνο φέτος. Αν παρατηρήσει κανείς την πορεία του θα συμφωνήσει ότι αυτό συμβαίνει σχεδόν από την πρώτη μέρα που πάτησε τα πόδια του στο χορτάρι.

Ένα δύσκολο «αγροτικό»

Γεννημένος στην Κατερίνη, ο αλβανικής καταγωγής παίκτης, ψάχτηκε ποδοσφαιρικά στην Θεσσαλονίκη. Από τα «τσικό» του Άρη στις Ακαδημίες του Ηρακλή. Εκεί όπου ίσως θα μπορούσε να μπει στην πρώτη ομάδα, εάν ο «Γηραιός» δεν εξαφανιζόταν από τα εθνικά πρωταθλήματα.

Ξεκρέμαστος ουσιαστικά ο Ρότα, σε ηλικία 20 ετών ξεκίνησε τον μακρύ δρόμο για το… αγροτικό του. Και ήταν μια… κακοτράχαλη διαδρομή, με… σταθμούς παγκοσμίως άγνωστες ομάδες. Το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιό του ήρθε στην άσημη Σλαβόι Τρεμπίσοφ της δεύτερης κατηγορίας της Σλοβακίας το 2018. Και στη συνέχεια η πρώτη «προαγωγή», με την σαφώς καλύτερη αλλά επίσης… αγνώστων λοιπών στοιχείων, Ζέμπλιν Μιχαλόβτσε, να τον εντάσσει στο δυναμικό της.

Και αφού κατέθεσε τα διαπιστευτήριά του σε πολύ στενό κύκλο, ο ακόμη «ανώνυμος» Λάζαρος Ρότα, βρέθηκε στην Φορτούνα Σιτάρντ. Στην Ολλανδία είχε ομολογουμένως περισσότερες ευκαιρίες για να μην περάσει απαρατήρητος. Και αυτό, όντως, συνέβη όταν ο Τζον Φαν’τ Σχιπ ξεψάχνισε την πατρίδα του για να τσεκάρει περιπτώσεις παικτών που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την Εθνική.

Ποιος Ρότα;

Έτσι, όπως συνέβη με τους Χατζηδιάκο και Παυλίδη, τον Σεπτέμβριο του 2020 μας… προέκυψε Λάζαρος Ρότα. Σε εκείνες τις κλήσεις οι περισσότεροι αναρωτήθηκαν «ποιος είναι αυτός;». Όχι μόνο οι φίλαθλοι… 9 στους 10 δημοσιογράφους αγνοούσαν την ύπαρξή του… Και μην γελιέστε, μεγάλο ήταν το ποσοστό ακόμη και μεταξύ των πραγματικών ειδικών, δηλαδή των προπονητών.

Σε εκείνη την συγκυρία, η Ελλάδα είχε στερέψει από δεξιούς ακραίους αμυντικούς. Ο Ολλανδός ομοσπονδιακός τεχνικός πήρε την απόφαση να ρισκάρει ή έπρεπε να κάνει την ανάγκη του φιλότιμο. Όποια κι αν είναι η αιτία, η ουσία είναι πως έδωσε στον Ρότα την ευκαιρία και εκείνος την άρπαξε από τα μαλλιά. Πλέον, κάτω από το μικροσκόπιο όλων πια, συνέχισε να κάνει αυτό που γνώριζε.

Να δίνει απαντήσεις στους επικριτές και τους αμφισβητίες. Όχι με λόγια, αλλά με πράξεις στο γήπεδο. Εκεί όπου αντικατοπτρίζεται και καθρεφτίζεται το μαχητικό πνεύμα του και κυρίως η διάθεσή του για βελτίωση μέσα από την δουλειά.

Ακόμη και στην ΑΕΚ

Και παρά την ομολογουμένως ελπιδοφόρο εικόνα του και τα πεπραγμένα του, Ρότα και αμφισβήτηση συνέχιζαν να πορεύονται χεράκι-χεράκι. Ακόμη και η μεταγραφή του στην ΑΕΚ αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό.

Ελάχιστοι θα πόνταραν ότι αυτό το φουλ μπακ θα κέρδιζε θέση βασικού στους κιτρινόμαυρους. Ειδικά από την στιγμή που έπαιζε και το όνομα του Σιντιμπέ. Σκεφτείτε το λίγο. Από τη μία ένα παιδί με παραστάσεις από Σλοβακία και … ολίγη Ολλανδία και από την άλλη ένας πρωταθλητής κόσμου με την Γαλλία και βραβευμένος με τον ιπποτικό τίτλο του Τάγματος της Λεγεώνας Τιμής της γαλλικής Δημοκρατίας…

 

Ε και; Δίχως λόγια, με χαμηλά το κεφάλι ο Ρότα συνέχισε την… δουλειά του. Συνέχισε να διεκδικεί ολοένα και περισσότερο αγωνιστικό χρόνο αποδεικνύοντας ότι οι ποδοσφαιριστές είναι σαν τα αμοιβαία κεφάλαια. Δεν είναι οι αποδόσεις του παρελθόντος που κρίνουν το μέλλον σου. Οι μετοχές σου ανεβαίνουν όταν το αξίζεις και οι… φούσκες του χρηματιστηρίου αργά ή γρήγορα σκάνε.

Δεν… βλέπει κανέναν

Εκείνος που έσκασε πάντως δεν ήταν ο 27χρονος μπακ. Αντίθετα, είδε τον Άντονι Γκόρντον (για τον οποίο η Νιούκαστλ ζητά κοντά στα 100 εκατομμύρια) να παθαίνει… ζημιά. Και το ίδιο συνέβη με οποιονδήποτε άλλον δοκίμασε να τον περάσει στο Γουέμπλει. Εκεί όπου ο Λάζαρος Ρότα πραγματοποίησε εμφάνιση καριέρας.

Κάποτε είχε δώσει την υπόσχεση ότι θα μάθει να βγάζει καλύτερες σέντρες… Το έκανε! Ανάμεσα σε πολλά άλλα στοιχεία που έχει προσθέσει σταδιακά στο στυλ παιχνιδιού του που πλέον τον έχει καταστήσει αξιόπιστο και στις δύο πλευρές του γηπέδου.

Ο Λάζαρος Ρότα συνεχίζει να κάνει αυτό που πάντοτε έκανε. Να παίρνει από τους προπονητές του ό,τι καλύτερο έχουν να του δώσουν και να τους επιστρέφει στο πολλαπλάσιο. Κι αν συνεχίσει έτσι, δεν αποκλείεται ακόμη να μην έχουμε δει το ταβάνι του.