Άλλος δεν θα το έκανε: Ο Αλόνσο κερδίζει πόντους με τον Πελίστρι

Έχει και τα… καλά του ο Ουρουγουανός

Εν μέσω έντονης αμφισβήτησης βρίσκεται –και δικαίως- στον Παναθηναϊκό ο Ντιέγκο Αλόνσο. Ωστόσο την προηγούμενη αγωνιστική όλοι δούλεψαν για τους πράσινους. Συμπεριλαμβανομένου και του Ουρουγουανού τεχνικού, ο οποίος έβαλε στην άκρη συμπάθειες και έβγαλε τον καλύτερο εαυτό του με τις αποφάσεις του στο ματς με τον ΟΦΗ.

Με απλά λόγια, ο ευρισκόμενος υπό πίεση προπονητής, πήρε τις σωστές αποφάσεις την πλέον κατάλληλη στιγμή. Κι αυτό διότι η αναμέτρηση με τον ΟΦΗ ήταν απολύτως κομβική για τους πράσινους. Με την ομάδα να έχει χάσει ήδη πολύτιμο έδαφος στην κούρσα του τίτλου και τη σκιά της τραγωδίας του Μπάλντοκ να βαραίνει τα πόδια όλων, να μαυρίζει την ψυχή και να θολώνει το νου, ο Ντιέγκο Αλόνσο έδειξε ευθυκρισία. Και αξίζει να πάρει τα εύσημα, όπως ανάλογα «εισπράττει» και το ανάθεμα για τα λάθη του.

Όλοι δούλεψαν γι’ αυτόν

Κοιτάζοντας τα αποτελέσματα της 8ης αγωνιστικής, το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ένα. Τα πάντα λειτούργησαν υπέρ του Παναθηναϊκού. Το αποτέλεσμα του ντέρμπι δικεφάλων ήταν το ιδεατό. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έμειναν στο 1-1 και επιπλέον… μπόνους ήρθε και η ισοπαλία του Ολυμπιακού με τον Λεβαδειακό. Οι πράσινοι είδαν όλους τους άμεσους ανταγωνιστές του να περιορίζονται σε συγκομιδή ενός βαθμού, αλλά για να το εκμεταλλευτούν, η δική τους επικράτηση ήταν απαραίτητη.

Και αυτό έπρεπε να συμβεί σε μια έδρα παραδοσιακά αφιλόξενη για αυτούς και κάτω από τις συνθήκες που περιγράψαμε παραπάνω. Επιπλέον το ματς στην Κρήτη και από άποψη timing δεν ήρθε την πλέον κατάλληλη ώρα. Υπό την έννοια ότι οι πράσινοι πλέον διαθέτουν πολλούς διεθνείς και η προετοιμασία έγινε μετ’ εμποδίων. Με το Κορωπί άδειο, ο Ντιέγκο Αλόνσο, που μετράει ήδη την απουσία του καλύτερου παίκτη του, Φώτη Ιωαννίδη, έπρεπε να διαλέξει τους πιο fit.

Με την υποσημείωση ότι εδώ ο αγγλικός όρος χρησιμοποιείται με διττή έννοια. Και τους πιο fit, που θα ταίριαζαν στις ιδιαιτερότητες ενός σκληρού εκτός έδρας ματς. Και τους πιο fit από πλευρά φυσικής κατάστασης.

Τα δεδομένα του Ντιέγκο Αλόνσο

Ο Ουρογουανός τεχνικός σαφώς και έπρεπε να σκεφτεί πολλά πράγματα. Ένα ματς με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο έτσι κι αλλιώς δεν προσφέρεται για πειράματα. Αν έρχεται και στη χρονική συγκυρία που είπαμε, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα. Ειδικά με την πίεση για το αποτέλεσμα που δημιουργούν οι ως τώρα βαθμολογικές απώλειες. Και ακόμη περισσότερο όταν ακολουθεί ευρωπαϊκό ματς. Και μάλιστα όχι οποιοδήποτε…

Αυτό με το φαβορί του Conference League, Τσέλσι στην έδρα σου. Κι ενώ έχεις ξεκινήσει στραβά με μια ισοπαλία απέναντι στον πιο αδύναμο, ενδεχομένως, αντίπαλό σου. Την άσημη Μπόρατς στην Μπάνια Λούκα.

Άριστα στη διαχείριση του ρόστερ

Περιθώριο, λοιπόν, για ροτέισον δεν υπήρχε. Αυτό που όμως υπάρχει πλέον είναι η καλύτερη κατανόηση από τον προπονητή του ρόστερ που διαθέτει στα χέρια του. Κάθε μέρα που περνάει λειτουργεί υπέρ του. Εφόσον βέβαια ο Ουρουγουανός κερδίζει χρόνο για τον εαυτό του. Κι αυτό διότι μπορεί η πράσινη ΠΑΕ να τονίζει ότι τον στηρίζει, αλλά –κακά τα ψέματα- ένα ή δύο επιπλέον άσχημα αποτελέσματα να μαζεύονταν και δύσκολα θα τον βλέπαμε να προλαβαίνει… παρέλαση.

Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις ο προπονητής στρέφεται σε αυτούς που ξέρει καλύτερα. Στους δικούς του, ας πούμε, χωρίς αυτό να περιλαμβάνει κάποια μομφή για παιδιά και… αποπαίδια του τεχνικού ηγέτη. Αναφερόμαστε σε ποδοσφαιριστές στους οποίους νιώθει ότι μπορεί να επικοινωνήσει πιο εύκολα και να στηριχθεί σε αυτούς. Ε, σε αυτήν την κατηγορία και μάλιστα πολύ ψηλά στη σχετική λίστα βρίσκεται ο Φακούντο Πελίστρι.

Υπό άλλα δεδομένα ο Ουρουγουανός πιθανότατα θα ήταν στο βασικό σχήμα του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ. Άλλωστε δεν έχει περάσει ως τώρα απαρατήρητος με την απόδοσή του, χωρίς πάντως να έχει κάνει και κάτι… φαντασμαγορικό. Ακόμη κι έτσι, κανείς δεν θα έλεγε πολλά στον Αλόνσο αν επέλεγε να ξεκινήσει με τον συμπατριώτη του.

Η σωστή επιλογή

Όμως ο Πελίστρι ήταν ο πλέον επιβαρυμένος παίκτης από την διακοπή των εθνικών ομάδων. Αναγκασμένος να ταξιδεύει σε άλλο ημισφαίριο με υπερατλαντικές πτήσεις, ο Ουρουγουανός ήταν ο τελευταίος που ενσωματώθηκε στις προπονήσεις. Η ψυχρή λογική λέει ότι δεν θα έπρεπε να αποτελεί προφανή επιλογή ενδεκάδας.

Ειδικά όταν στην εξίσωση βάλεις και τα υπόλοιπα δεδομένα. Ο Τετέ είναι ο σίγουρος MVP του φετινού Παναθηναϊκού και δικαίως καλύπτει το ένα φτερό της επίθεσης. Με το δεξί άκρο σχεδόν καπαρωμένο, μας μένει το αριστερό. Και σε αυτό ο Τζούρισιτς πλέον βρίσκεται πιο μπροστά από όλους, συμπεριλαμβανομένου και του Πελίστρι.

Έτσι, βάζοντας όλα αυτά κατά νου, ο Ντιέγκο Αλόνσο έφτασε στην πιο σωστή επιλογή. Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε και πέρα από κάθε αμφιβολίας πρέπει να του πιστωθεί. Ίσως είναι ένα μόνο βήμα από τα πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη για να… γυρίσει ο τροχός. Όπως και να έχει πάντως, ο Ουρουγουανός κατάφερε –επιτέλους- να επιλέξει με σύνεση και γνώμονα το καλό της ομάδας την συγκεκριμένη στιγμή. Και γνωρίζοντας καλύτερα από όλους φυσικά, πως το καλό της ομάδας μόνο σε… δικό του καλό μπορεί να βγει!