Ο γρίφος του Γενάρη για Μπερνάρ, Ποντένσε, Φορτούνη…

Αλλιώς τα περίμεναν, αλλιώς τα βρήκαν

Ήταν τρεις από τους μεγάλους πρωταγωνιστές των ομάδων τους την περασμένη αγωνιστική περίοδο. Κανείς τους, όμως, δεν παρέμεινε στην Ελλάδα, προτιμώντας άλλους προορισμούς για την καριέρα τους. Μόλις λίγους μήνες μετά, Μπερνάρ, Ποντένσε και Φορτούνης μάλλον κάνουν δεύτερες σκέψεις για τις επιλογές τους.

Φυσικά πρόκειται για εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις. Κι αυτό διότι ο καθένας από αυτούς αποχώρησε από την ομάδα του με ξεχωριστό τρόπο και κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Ο παράγοντας που παραμένει κοινός παρονομαστής για τους συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές είναι ένας. Αλλιώς τα περίμεναν τα πράγματα και αλλιώς αυτά εξελίχθηκαν.

 

Μπερνάρ

Ο Βραζιλιάνος ουσιαστικά δεν είχε επιλογές. Την περίοδο που τον προσέγγισε η αγαπημένη του Ατλέτικο Μινέιρο, το «ναι» ήταν σχεδόν μονόδρομος. Στον Παναθηναϊκό έκαναν δεύτερες σκέψεις σχετικά με την πρόταση ανανέωσης που θα του έκαναν. Κάποιοι τότε έκαναν λόγο για βαρύ συμβόλαιο και σκέφτονταν αν άξιζε τον κόπο ή όχι.

Δίχως πρόταση στο τραπέζι, ο Μπερνάρ είχε στα χέρια του την προσφορά μιας ομάδας με την οποία έτσι κι αλλιώς είχε συνδεθεί στο παρελθόν. Και για αυτό δεν άφησε την ευκαιρία να επιστρέψει στην πατρίδα του να πάει χαμένη.

Δυστυχώς για εκείνον, πάντως, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ειδυλλιακά. Στις 18 συμμετοχές που έχει καταγράψει, δεν έχει σκοράρει ούτε έχει δώσει ασίστ… Ενδεικτικό στοιχείο του πόσο εκτός κλίματος παραμένει. Επιπλέον, ένας τραυματισμός στο γόνατο τον έχει αφήσει πίσω και οι σκέψεις για νέα αλλαγή παραστάσεων και στροφή στην καριέρα του μοιάζουν υπαρκτές. Όπως απολύτως υπαρκτό είναι και το ενδιαφέρον από… Ελλάδα μεριά, που δεν προέρχεται από τον πρώτο σύλλογο που σας έρχεται στο μυαλό…

Οι… «Άραβες»

Οι Ντανιέλ Ποντένσε και Κώστας Φορτούνης ήταν τα… σίριαλ του καλοκαιριού για τον Ολυμπιακό. Ή, μάλλον, δύο από τα σίριαλ που απασχόλησαν τους ερυθρόλευκους το καλοκαίρι. Με πολλούς δανεικούς και αρκετά συμβόλαιο να λήγουν, οι Πειραιώτες ήταν αδύνατο να κρατήσουν όλους τους παίκτες του περυσινού ρόστερ.

Ειδικά του Πορτογάλου τράβηξε όσο δεν πάει… Ο Ολυμπιακός επιχείρησε την οικονομική υπέρβαση και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πρότασή του ήταν εξωπραγματική για τα ελληνικά δεδομένα. Ακόμη κι έτσι, δεν πλησίασε καν αυτά που του έδωσε η Αλ Σαμπάμπ. Ο Ποντένσε αποχαιρέτησε, λοιπόν τους ερυθρόλευκους και υπέγραψε στους Άραβες. Ξέρετε πόσο έχει αγωνιστεί ως τώρα; 13… ολόκληρα λεπτά! Από μόνο του αυτό το στοιχείο φανερώνει το πόσο πολύ δυσκολεύεται να προσαρμοστεί, την ώρα που πολλοί καλοβλέπουν επιστροφή ενός παίκτη που ξέρει να κάνει την διαφορά, αρκεί να νιώθει καλά.

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι δεν είναι απλή υπόθεση να… ξεχάσουν τα λεφτά που έδωσαν οι τωρινοί εργοδότες και να τον αφήσουν να κάνει σκέψεις αποχώρησης. Γεγονός που βρίσκει εφαρμογή και στον Κώστα Φορτούνη. Η δική του μετακίνηση στην Αλ Καλίτζ πέρασε από 40 κύματα μέχρι να ολοκληρωθεί. Στο τέλος, όμως, ο Έλληνας μεσοεπιθετικός υπέγραψε ηγεμονικό συμβόλαιο.

Αν και στην ομάδα βρήκε παλιούς γνώριμους, τους Γιώργο Δώνη και Δημήτρη Κουρμπέλη, δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί πλήρως. Ο Φορτούνης δείχνει προβληματισμένος από την δυναμικότητα της ομάδας και τον τρόπο παιχνιδιού της, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κλειστά διετή συμβόλαια δεν σπάνε για πλάκα. Ειδικά 2-3 μήνες αφότου υπογράφηκαν.