Είναι λογικό να πιστεύει κανείς πως δεν θα δούμε ξανά στο κοντινό μέλλον κάτι παρόμοιο με το δίπολο Κριστιάνο Ρονάλντο – Λιονέλ Μέσι. Ο μεταξύ τους ανταγωνισμός τους ώθησε το σπορ σε όρια πέρα από το μύθο μέσα από τις εξωπραγματικές ατομικές τους επιδόσεις. Αυτό, όπως ήταν λογικό, μεταφράστηκε σε τρελά έσοδα για τους δύο ποδοσφαιριστές. Ακόμα και τώρα που είναι στη δύση της καριέρας τους, συνεχίζουν να «κόβουν χρήμα». Ωραία και μπράβο τους, αλλά σε αυτό το κομμάτι απλώς τρώνε τη σκόνη του… Ματιέ Φλαμινί! Ιδιοκτήτη εταιρείας με αξία που εκτιμάται πως ξεπερνάει τα… 30 δισεκατομμύρια ευρώ – τι να… του πουν ο Πορτογάλος και ο Αργεντινός;
Οι (λίγο) παλαιότεροι ηλικιακά στάνταρ θα σηκώσατε πιθανότατα το φρύδι με γνήσια απορία. Ναι, ναι, καλά καταλάβατε – κι όμως. Μιλάμε για τον Γάλλο άλλοτε μέσο της Άρσεναλ, της Μαρσέιγ και της Μίλαν, μεταξύ άλλων. Που το όνομά του έπαιζε ανά περιόδους και για ελληνικές ομάδες. Έναν δουλευταρά ποδοσφαιριστή με αδιαπραγμάτευτα σωστή νοοτροπία, που όργωνε όλη τη μεσαία γραμμή και ειδικά με την καθοδήγηση του Αρσέν Βενγκέρ έφτασε σε πραγματικά υψηλό επίπεδο. ΟΚ, καλός ήταν, αλλά από πού και ως πού μάζεψε τόσα λεφτά; Είναι αφύσικο να τα κατάφερε μέσω της μπάλας.
Κι όντως, η απάντηση μας πηγαίνει σε άλλα μονοπάτια. Αυτήν την εξυπνάδα που διέκρινες με τη μία στο παιχνίδι του Ματιέ Φλαμινί ήταν σύνοψη του πώς είναι γενικότερα ως άνθρωπος. Έτη φωτός μακριά από το στερεότυπο για το μορφωτικό επίπεδο των ποδοσφαιριστών (που κακώς διαιωνίζεται, εδώ που τα λέμε, τα πράγματα έχουν αλλάξει εδώ και πολύ καιρό).
Δεν θα τον πετύχεις εύκολα σε κοινωνικές εκδηλώσεις, δεν κάνει «λεζάντα» ούτε ψάχνει αφορμή για να επιδείξει τον πλουτισμό του. Του αρέσει να «κρύβεται», να προφυλάσσει την ιδιωτικότητά του. Βασικά ελάχιστοι γνωρίζουν πως αυτός που κάποτε θυμούνται από τα γήπεδα είναι σήμερα ζάμπλουτος. Το συνηθισμένο παιδί που μεγάλωσε πηγαίνοντας στο σχολείο φορώντας τη φανέλα της Μαρσέιγ ξέφυγε έτη φωτός μακριά από αυτό που θα περίμενε κανείς η μοίρα να του έχει φυλαγμένο. Χάρη στο μυαλό του, χάρη στην επιμονή του και τη θέλησή του.
Την κίνηση – ματ την έκανε το 2008, την εποχή που πήρε μεταγραφή στη Μίλαν. Σε συνεργασία με τον Ιταλό επιχειρηματία Πασκουάλε Γκρανάτα ίδρυσε την «GF Biochemicals» που έφερε επανάσταση στην ενεργειακή βιομηχανία. Με όραμα εξ αρχής να κάνουν κάτι που θα περιόριζε τη ζημιά που έχει κάνει ο άνθρωπος στο περιβάλλον. Η εταιρεία αυτή εξειδικεύεται στην παραγωγή λεβουλινικού οξέος, ενός συνθετικού υποκατάστατου λαδιού από υπολείμματα ξύλου και καλαμποκιού, που αντικατέστησε το λάδι στην κατασκευή φαρμακευτικών προϊόντων, πλαστικών, καλλυντικών και άλλων ειδών. Στην ουσία είναι μια «πράσινη» εναλλακτική πηγή ενέργειας.
Ως το 2015 όταν και άρχισε η μαζική παραγωγή, o Ματιέ Φλαμινί κρατούσε μυστική ακόμα και από φίλους του αυτήν του την επιχειρηματική ενασχόληση. Τον έβλεπαν να τριγυρνάει με κοστούμια και να «εξαφανίζεται» και έλεγαν πως τον έχουν… φάει οι γυναίκες. Πού να φανταζόντουσαν…
Μετά από λίγο ωστόσο, ήταν αδύνατον πια να κρυφτεί. Μιλούσαμε για το απόλυτο success story. Μέσω της εταιρείας του είχε βρει τη διέξοδο από το ποδόσφαιρο που πάντα ήθελε, ως διανοητική και πρακτική πρόκληση. Πάντα κουβαλούσε ένα απωθημένο που δεν πήγε στη Νομική, παρότι είχε περάσει στις εξετάσεις. Αφοσιώθηκε στο ποδόσφαιρο, δεν το μετάνιωσε, αλλά ένα παράπονο του ‘χε μείνει.
Βρήκε την εναλλακτική μέσα από την αγάπη του για την οικολογία, την καινοτομία. Επειδή πίστεψε στο όραμά του, στον εαυτό του, στις δυνάμεις του. Ειδικά από το 2019 όταν και σταμάτησε το ποδόσφαιρο (η Χετάφε ήταν η τελευταία του ομάδα) η επιχειρηματική του εκτόξευση ήταν στρατοσφαιρικών διαστάσεων.
Πάντως μέσα σε όλα αυτά υπάρχει μια σημαντική και κομβικής σημασίας παρανόηση. Δεν είναι πως αν μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να αποκτήσουμε πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς και γενικά στην περιουσία του Ματιέ Φλαμινί θα βρούμε 30 δισ. Τόση είναι η αποτίμηση της αξίας της αγοράς στην οποία δραστηριοποιείται η εταιρεία του, ενώ δεν είναι και ο μοναδικός μέτοχος. Πάντως και αναντίρρητα, μια χαρά τα βγάζει τα… λεφτάκια του.
Σε κάθε περίπτωση και ακριβώς επειδή ισχύει η άνωθεν συνθήκη, ο Ματιέ Φλαμινί δεν είναι ο πλουσιότερος (πρώην) ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Τον τίτλο αυτόν του τον «κλέβει» ο Φαΐκ Μπολκία. «Ο… ποιος;», θα είπατε, και δικαίως. Πρόκειται για έναν 26χρονο εξτρέμ, παγκοσμίως άγνωστο πλην Ταϊλάνδης, όπου και αγωνίζεται.
Προφανώς και δεν έχει βγάλει από εκεί τα 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ (!) της περιουσίας του. Απλώς… τυγχάνει να είναι μέλος της βασιλικής οικογένειας του Μπρουνέι. Ανιψιός του ολιγάρχη της χώρας. Κολυμπώντας από μικρό παιδί στα πλούτη από την εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Παίζει και μπαλίτσα για να λέει πως κάνει κάτι…
Συγνώμη, αλλά θα πάμε χίλιες φορές με τον Ματιέ Φλαμινί. Έναν άνθρωπο που ξεκίνησε από το μηδέν και αυτοδημιούργητος, έφτασε να κάνει πράξη το θεωρητικά αδύνατο. Προσπαθώντας μάλιστα να κάνει και τον κόσμο κάπως καλύτερο μέρος για όλους.