«Ο ιός άλλαξε»: Ο καθηγητής Γουργουλιάνης εξηγεί πού χτυπάει πλέον η νέα μετάλλαξη στην Ελλάδα

Αυτά δείχνουν τα νέα δεδομένα

Κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες και με διαφοροποιημένους όρους διεξάγεται πλέον ο «πόλεμος» της ανθρωπότητας με τον κορωνοϊό. Τώρα πια όλα δείχνουν ότι ο ιός έχει αλλάξει σε σχέση με αυτό που κάποτε αντιμετωπίζαμε ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει και με εμάς που δεν αποτελούμε πια «εύκολους στόχους».

Ειδικά σε αυτό το τελευταίο σκέλος και την σημασία του στάθηκε και ο καθηγητής πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Flash TV, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την επικαιρότητα σχετικά με την πορεία της πανδημίας.

Όπως τόνισε, τα μηνύματα που έρχονται από την επεξεργασία των στοιχείων μαρτυρούν μια διαφοροποίηση των δεδομένων. Κι αυτό διότι ακόμη και στις περιπτώσεις που παρατηρείται έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων ανά περιόδους με την εμφάνιση νέων παραλλαγών και μεταλλάξεων του ιού, αυτό δεν οδηγεί σε αντίστοιχη κατάσταση σε νοσηλείες και θανάτους.

Και αυτό οφείλεται, όπως ξεκαθάρισε ο καθηγητής, σε δύο παράγοντες.

Ο πρώτος είναι η διαφοροποίησης της φύσης του ίδιου του ιού. Πλέον προσβάλει κατά κύριο λόγο το ανώτερο αναπνευστικό, με τις πνευμονίες να είναι ωστόσο σπάνιες. Αυτό έχει ως συνέπεια κυρίως να αντιμετωπίζουν πρόβλημα οι ηλικιωμένοι (πολλές φορές άνω των 80 ετών)  κι έτσι οι συνολικές νοσηλείες είναι και λιγότερες και πιο ελεγχόμενες.

Ο δεύτερος λόγος φυσικά είναι η αλλαγή που παρατηρείται στον πληθυσμό.  Η πλειοψηφία πια είναι εμβολιασμένη (και μάλιστα με πολλαπλές δόσεις), γεγονός που έχει δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στους οργανισμούς μέσω των αντισωμάτων. Και όπως επισημαίνει και ο κ. Γουργουλιάνης, κάθε φορά που κάποιος ασθενεί με κορωνοϊό και εμφανίζει τα γνωστά, πιο ήπια συμπτώματα, ουσιαστικά είναι σαν να κάνει ακόμη μία αναμνηστική δόση!

Με αυτόν τον τρόπο τα αντισώματα πολλαπλασιάζονται και οι οργανισμοί μας καθίστανται ακόμη πιο ανθεκτικοί απέναντι σε έναν έτσι κι αλλιώς διαφοροποιημένο ιό. Και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών αυτή η δεδομένη κατάσταση σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας. Είναι προφανές ότι τον επόμενο χειμώνα είναι πιθανή μια έξαρση σε κρούσματα, αλλά πλέον η κατάσταση είναι ελεγχόμενη από την επιστημονική κοινότητα.