Πιο επιθετικό απ’ τα άλλα: Τα συμπτώματα του νέου στελέχους του κορωνοϊού που πολλοί φοβούνται ότι θα μας κλείσει ξανά μέσα

Έχει αρχίσει να κυριαρχεί στις ΗΠΑ και είναι θέμα χρόνου να περάσει και στην Ευρώπη.

Τη στιγμή που στην Ελλάδα υπάρχει έξαρση της γριπώδους συνδρομής και στην Κίνα πάει να τεθεί εκτός ελέγχου η κατάσταση με τα κρούσματα της Covid-19, η επιστημονική κοινότητα δηλώνει ανήσυχη για μία νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού την ΧΒΒ15.

Πρόκειται για ένα υποστέλεχος της Όμικρον, το οποίο έχει ήδη ανιχνευθεί σε 29 χώρες, όμως πιθανότητα υπάρχει σε πολύ περισσότερες. Αυτό το νέο υποστέλεχος έχει τη δυνατότητα να μεταδίδεται πολύ γρήγορα, είναι πιο επιθετικό και σύμφωνα με τους επιστήμονες θα κυριαρχήσει έναντι των άλλων παραλλαγών.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στα τέλη Δεκεμβρίου, στις ΗΠΑ, περίπου για το 40% των νέων λοιμώξεων ευθύνονταν η ΧΒΒ15, όταν στις αρχές του ίδιου μήνα το ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 4%. Αυτό σημαίνει ότι εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς και πλέον μένει να αποσαφηνιστεί αν προκαλεί πιο επικίνδυνα συμπτώματα και πιο σοβαρή νόσηση. Στις ΗΠΑ πάντως, παρουσιάζεται σαφής αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία με ασθενείς που έχουν νοσήσει από Covid-19.

Ο ερευνητής και επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, μίλησε στην ΕΡΤ για τη νέα υποπαραλλαγή της Ομικρον, τονίζοντας πως έχει ήδη αρχίσει να δείχνει τα δόντια του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού:

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει δείξει απότομα τα δόντια του στις ΗΠΑ ένα νέο στέλεχος από τη Βόρεια Αμερική το XBB15. Υπολογίζεται ότι είναι 20% πιο μεταδοτικό από τα προηγούμενα στελέχη, που είναι και αυτά καινούργια, και δυστυχώς φαίνεται ότι θα επικρατήσει πολύ, πολύ σύντομα. Είναι σίγουρο ότι θα έρθει και στην Ελλάδα. Το ερώτημα είναι αν καταφέρουμε να κρατήσουμε άμυνα για αρκετό καιρό ώστε να μπει η άνοιξη τουλάχιστον, ελπίζοντας σε καλύτερο καιρό και λιγότερα θύματα».

Ο κ. Παυλάκης πρόσθεσε πως το νέο υποστέλεχος θα «στοχεύσει» περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους και μωρά. Το θετικό είναι πως πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει αποκτήσει ανοσία, είτε επειδή νόσησε, είτε επειδή εμβολιάστηκε, όμως ο κορονοϊός επειδή μεταδίδεται πολύ γρήγορα βρίσκει συνεχώς τρόπους να μεταλλάσσεται, προκειμένου να υπερνικά το ανοσολογικό μας σύστημα.

Για τον το λόγο, ο κ. Παυλάκης συστήνει την αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων, τον αερισμό των εσωτερικών χώρων με φίλτρα και χρήση μασκών υψηλής προστασίας, όταν η XBB15 θα κυριαρχήσει και στη χώρα μας.

«Δεν είναι τίποτα να φοράμε μια καλή μάσκα στους χώρους όπως στα σχολεία και δεν είναι τίποτα τα σχολεία μας να αποκτήσουν καθαρισμό του αέρα. Στοιχίζει μερικές εκατοντάδες ευρώ και τα σχολεία γίνονται πολύ ασφαλέστερα. Δεν είναι σωστό να αφήνουμε τα παιδιά μας απροστάτευτα», τόνισε χαρακτηριστικά.