Έξαρση RSV και στην Ελλάδα: Τα συμπτώματα του ιού - δολοφόνου που χτυπάει το αναπνευστικό
Βρείτε μας στο

Τη στιγμή που στην Ελλάδα καταγράφεται έξαρση όλων των αναπνευστικών λοιμώξεων και τα κρούσματα της γριπώδους συνδρομής αυξάνονται διαρκώς, έχουμε αρχίσει να ακούμε και να μαθαίνουμε για ακόμη έναν ιό, πέρα από την κοινή γρίπη και την Covid-19. Πρόκειται για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό ή RSV.

Ο RSV προκαλεί λοιμώξεις στις αναπνευστικές οδούς σε ασθενείς όλων των ηλικιών, ωστόσο είναι η κύρια αιτία για λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος σε βρέφη και παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Πρόκειται για έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό και είναι σχεδόν βέβαιο ότι όλα τα παιδιά, μέχρι την ηλικία των δύο ή των τριών ετών έχουν εκτεθεί σε αυτόν.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο RSV προκαλεί ήπια συμπτώματα, τα οποία δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτά του κοινού κρυολογήματος. Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις, που ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός μπορεί να προκαλέσει βρογχιολίτιδα και πνευμονία, κάτι που καθιστά απαραίτητη τη νοσηλεία.

Υπολογίζεται πως ετησίως, νοσηλεύονται τρία εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών και περίπου 300 χιλιάδες ηλικιωμένοι, λόγω του RSV.

Το πρόβλημα με τον συγκεκριμένο ιό είναι ότι η φυσική μόλυνση δεν δημιουργεί προστατευτική ανοσία και ως εκ τούτου ένας άνθρωπος μπορεί να νοσήσει από RSV επανειλημμένως. Για αυτό λοιπόν, εδώ και δεκαετίες γίνεται προσπάθεια να παραχθεί ένα εμβόλιο, το οποίο θα προστατεύσει βρέφη, μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και γενικά άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης με RSV είναι παρόμοια με αυτά του απλού κρυολογήματος, όπως ρινική καταρροή, βήχας, πυρετός και ανορεξία. Πολλοί ενήλικες μολύνονται αλλά είναι ασυμπτωματικοί. Στα πολύ μικρά παιδιά παρατηρείται μειωμένη δραστηριότητα και μπορεί να προκύψουν προβλήματα αναπνοής.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα παιδιά κάτω των 5 ετών και ειδικά βρέφη κάτω του ενός έτους, αλλά και ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών. Ο ιός μεταδίδεται κυρίως από τα σταγονίδια του φταρνίσματος και του βήχα από μολυσματικά άτομα. Ένας άλλος πιθανός τρόπος μόλυνσης με RSV είναι το τρίψιμο των ματιών ή της μύτης με χέρια που ήρθαν σε επαφή με επιφάνειες όπως παιχνίδια και πόμολα, που μπορεί να φέρουν τον ιό.

Ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής–επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος ΗΠΑ μίλησε στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ και χαρακτήρισε τον RSV ιό δολοφόνο για μωρά και ηλικιωμένους.

Τόνισε εξάλλου, την αναγκαιότητα να παραχθούν εμβόλια για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, τα οποία θα γίνονται σε εγκύους, μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Στόχος είναι το επόμενο φθινόπωρο να είναι έτοιμο ένα αποτελεσματικό εμβόλιο. Ήδη τέσσερα εμβόλια έχουν περάσει στο τελευταίο στάδιο των κλινικών δοκιμών, ενώ τεστάρεται και μία θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα.