Δεν αντιμετωπίζεται αλλιώς: Τα 5 μέτρα που παίρνει η Ελλάδα για τη νέα υπερμεταδοτική μετάλλαξη της covid
Βρείτε μας στο

Παγκόσμια είναι η ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα αναφορικά με την Covid-19. Η αναζωπύρωση της πανδημίας στον ασιατικό γίγαντα, όπου κυριαρχούν οι υπερμεταδοτικές υποπαραλλαγές ΒΑ.5.2 και BF7 της Ομικρον έχει ασφαλώς σημάνει συναγερμό και στην Ευρώπη.

Παρότι υπάρχει έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων για τα πραγματικά κρούσματα του κορωνοϊού στην Κίνα, τους θανάτους, αλλά και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) τα κρούσματα της Covid-19 έφτασαν σε νούμερα ρεκόρ την πρώτη εβδομάδα του 2023.

Το ECDC έχει ήδη προχωρήσει σε αναθεώρηση των μέτρων προστασίας, και τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Μετά από συστάσεις της αρμόδιας επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα παρακάτω πέντε μέτρα προκειμένου να θωρακιστεί η χώρα μας από ένα νέο μεγάλο κύμα κορωνοϊού.

  1. Υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος διαγνωστικού ελέγχου (αντιγονικό τεστ ταχείας ανίχνευσης, ή μοριακού ελέγχου) όλων των ταξιδιωτών των απευθείας πτήσεων από Κίνα, 48 ώρες πριν την αναχώρησή τους.
  2. Πραγματοποίηση γονιδιωματικής επιτήρησης του SARS-CoV-2 σε λύματα αεροπλάνων που αφορούν απευθείας πτήσεις από την Κίνα, καθώς και σε αστικά λύματα του αερολιμένα Αθηνών.
  3. Ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα για την επιτήρηση και έγκαιρη ανίχνευση τυχόν νέων παραλλαγών.
  4. Σύσταση για χρήση μάσκας υψηλής προστασίας N95/KN95/FFP2 σε επιβάτες διεθνών πτήσεων με προορισμό τη χώρα μας, από αρχικό προορισμό την Κίνα. Σύσταση για χρήση μάσκας γενικότερα σε χώρους αεροδρομίων για όλους τους ταξιδιώτες ανεξαρτήτου προορισμού, το προσωπικό αεροδρομίων, και τους εργαζόμενους σε αεροπορικές εταιρείες.
  5. Σύσταση για εμβολιασμό με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για βασικό σχήμα και αναμνηστικές δόσεις εμβολιασμού έναντι του SARS-CoV-2 σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.