Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αμφισβητεί ευθέως την αξιοπιστία των στοιχείων που παρέχει η Κίνα αναφορικά με την έξαρση της Covid-19 και τους θανάτους από αυτή. Η Κίνα μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου ακολουθούσε πολιτική «μηδενικής Covid», με μαζικά διαγνωστικά τεστ, αυστηρή επιτήρηση των μετακινήσεων και επιβολή σκληρών lockdown σε ολόκληρες περιοχές, όταν επιβεβαιώνονταν κρούσματα κορωνοϊού.
Για τρία χρόνια, οι Κινέζοι πολίτες βίωσαν τον απόλυτο εγκλεισμό και μοιραία ήρθε το ξέσπασμα με δυναμικές διαδηλώσεις, που έφεραν εν τέλει την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Εδώ και έναν μήνα λοιπόν, έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τα διαγνωστικά τεστ και ως εκ τούτου οι κινεζικές αρχές συγκεντρώνουν σαφώς λιγότερα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας.
Παράλληλα, τροποποιήθηκαν τα κριτήρια για τους θανάτους που οφείλονται από κορωνοϊό και οι περισσότεροι πλέον αποδίδονται σε άλλους είδους αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως η πνευμονία. Ως εκ τούτου, από τον Δεκέμβριο μέχρι και σήμερα έχουν ανακοινωθεί μόλις 22 θάνατοι από Covid-19 σε μία χώρα 1,4 εκατομμυρίων κατοίκων.
Την ίδια ώρα βέβαια, τα νοσοκομεία και τα αποτεφρωτήρια δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στον αυξημένο αριθμό ασθενών και νεκρών.
Πλέον, υπάρχει έντονη αμφισβήτηση και στο εσωτερικό της χώρας για τα επίσημα στοιχεία που παρέχει το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), καθώς μεταξύ άλλων, πεθαίνουν όλο και περισσότερα δημόσια πρόσωπα.
Όπως αναφέρει το bbc, ο θάνατος της Chu Lanlan, μιας τραγουδίστριας της όπερας, τον περασμένο μήνα, προκάλεσε σοκ, δεδομένου ότι έφυγε από τη ζωή μόλις σε ηλικία 40 ετών.
Η οικογένειά της δήλωσε συντετριμμένη για τον αδόκητο χαμό της, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για την αιτία του θανάτου της.
Σε κάθε περίπτωση, ο θάνατος της δημοφιλούς σοπράνο στην Όπερα του Πεκίνου, έχει εντείνει την ανησυχία για το πραγματικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα. Η Chu Lanlan, που ήταν γνωστή για τη φιλανθρωπική της δράση, είχε εξειδικευτεί σε μία θεατρική τέχνη, η οποία χρησιμοποιούσε λόγο, τραγούδι, χορό και πολεμικές κινήσεις.
Άλλος ένας θάνατος που βύθισε στο πένθος την Κίνα ήταν αυτός του Gong Jintang την Πρωτοχρονιά. Ο 83χρονος ηθοποιός ήταν πασίγνωστος, αφού συμμετείχε στη μακροβιότερη τηλεοπτική σειρά της χώρας, από το 2000!
Πρόσφατα απεβίωσε και ο καταξιωμένος σεναριογράφος Ni Zhen. Ο 84χρονος είχε υπογράψει με το σενάριο του την ταινία Raise the Red Lantern (1991), η οποία σύμφωνα με τους κριτικούς του κινηματογράφου θεωρείται ευρέως ως μια από τις καλύτερες κινεζικές ταινίες όλων των εποχών.
Σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ μέσα σε πέντε ημέρες, από τις 21 Δεκεμβρίου μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου, έφυγαν από τη ζωή 16 διακεκριμένοι επιστήμονες, ωστόσο κανένας θάνατος δεν συνδέθηκε με την Covid-19. Βέβαια, τα σενάρια πλέον δίνουν και παίρνουν και ο σκεπτικισμός παραμένει αναφορικά με την πρακτική των κινεζικών αρχών να υποβαθμίζουν συστηματικά τη σοβαρότητα του νέου κύματος Covid που σαρώνει τη χώρα.