Παραλίες καλύτερες απ' την Ψαρρού, τιμές 50% κάτω: Το νησί που δεν βλέπει φέτος τη Μύκονο σου δίνει 64 λόγους για να το επισκεφτείς (Pics)
Βρείτε μας στο

Τον χαρακτηρισμό «βαριά βιομηχανία» για την Ελλάδα δικαιολογεί για ακόμη μία θερινή σεζόν ο τουρισμός, με τις αφίξεις να δείχνουν ότι όταν στο τέλος κάνουμε… ταμείο (κυριολεκτικά) πιθανότατα θα ξεπεραστούν ακόμη και τα ρεκόρ των προηγούμενων ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, το 2019 είναι η χρονιά που αποτελεί το σημείο αναφοράς. Άλλωστε εκείνο το καλοκαίρι μόλις είχαν αρθεί οι περιορισμοί στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας και ο κόσμος (ίσως και από φόβο επαναφοράς της καραντίνας) ξεχύθηκε στους δημοφιλείς προορισμούς, με την Ελλάδα –φυσικά- να αποτελεί έναν διαχρονικό «μαγνήτη» για παραθεριστές.

Με βάση εκείνα τα δεδομένα η προσέλευση στη χώρα μας ξεπέρασε τα 31.000.000 επισκέπτες, ενώ σε βάθος δεκαετίας την περίοδο από το 2010 μέχρι το 2020 ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ξεκαθαρίζει ότι το μεγαλύτερο μερίδιο το αποτελούν οι Γερμανοί τουρίστες, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τις χώρες εκτός Ε.Ε, στις πρώτες θέσεις συναντάμε το Ηνωμένο Βασίλειο (σιγά-σιγά πρέπει να το συνηθίσουμε αυτό) και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Μόνο για την προηγούμενη χρονιά υπολογίζεται ότι το 60% των παραθεριστών προέρχεται από… εταίρους (μετά την διεύρυνση προς ανατολή των τελευταίων ετών) και το υπόλοιπο 40% από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και φτάνουμε στο ερώτημα πλέον εάν αυτά τα νούμερα έχουν αντιστοιχία και σε… χρήμα! Από τα στοιχεία που έκανε γνωστά η Refundit, η εισροές άγγιξαν τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ, που εξ αυτών τα 10.000.000.000 ήταν από πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. Στην κορυφή της σχετικής λίστας φιγουράρουν οι Γερμανοί, οι οποίοι τουλάχιστον σε τουριστικούς όρους, δικαιώνουν τον… Δήμο Σταρένιο ότι είναι… φίλοι μας καθώς το 2019 δαπάνησαν 2,9 δις ευρώ!

Πολύ κοντά στους Γερμανούς είναι και οι επισκέπτες από την Μεγάλη Βρετανία (2.500.000.000) ενώ στην τρίτη θέση, αλλά αρκετά πιο πίσω, βρίσκουμε τους τουρίστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με συνολικές δαπάνες κατά την διάρκεια των διακοπών τους να φτάνουν τα 1.2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πάντως είναι αρκετά πιθανό αυτή η κατάταξη να αλλάξει τα επόμενα χρόνια, αφού ο τουρισμός αποτελεί έναν ιδιαίτερα δυναμικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο κλάδο. Θεωρείται δεδομένο ότι εάν συνεχιστεί η τάση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα με τους επισκέπτες από χώρες όπως η Κίνα ή η Ιαπωνία, σύντομα  θα εισρεύσει στην Ελλάδα κι άλλο συνάλλαγμα, ενώ ακόμη μεγαλύτερη ώθηση θα μπορούσε να δώσει η απλούστευση των διαδικασιών σχετικά με τις αφορολόγητες αγορές στην χώρα.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας