Κολοπετινίτσα: Το θρυλικό χωριό που 9/10 Έλληνες πιστεύουν ότι δεν υπάρχει, άλλαξε όνομα
Βρείτε μας στο

Σχεδόν συνώνυμο του χωριού του χαμένου στον χάρτη, η Κολοπετινίτσα έχει γίνει αντικείμενο χλεύης, χωρίς οι περισσότεροι καν να γνωρίζουν ότι όχι μόνο υπάρχει τέτοιο μέρος, αλλά και ότι είναι πραγματικά όμορφο.

Το «κακό» όνομα της βγήκε το μακρινό 1959, όταν κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία «Διακοπές στην Κολοπετινίτσα». Σε αυτό το φιλμ στο οποίο πρωταγωνιστούσαν οι σπουδαίοι κωμικοί Κώστας Χατζηχρήστος και Μίμης Φωτόπουλος, ο σκηνοθέτης Βασίλης Γεωργιάδης, παρουσιάζει την ζωή σε ένα μικρό χωριό το οποίο ξαφνικά βάζει τα… καλά του για να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει εκεί ένα ζευγάρι… πρωτευουσιάνων.

Όλη η κοινωνία αυτού του μικρού μέρους κάνει τα πάντα για να εξυπηρετήσει τον «κύριο Τώνυ» και την σύζυγό του «κυρία Τζούντυ», οι οποίοι –άγνωστο γιατί- επέλεξαν την Κολοπετινίτσα για να περάσουν εκεί τον μήνα του μέλιτος. Βεβαίως εκείνοι που δίνουν… ρέστα είναι ο  «πρόεδρος Θύμιος Ταμτούρλας» και ο «αγροφύλακας Μιλτιάδης Σουρβός» που όμως όυτε αυτοί αντιλαμβάνονται ότι το ζευγάρι των ομογενών δεν είναι τίποτα παραπάνω από απατεώνες οι οποίοι στοχεύουν να μείνουν για λίγο μακριά από τον πολιτισμό, μέχρι να ξεχαστεί μια ληστεία την οποία έχουν διαπράξει.

Έτσι, οι θεατές στις αίθουσες συνδύασαν το μέρος με μια περιοχή τόσο ξεχασμένη και λησμονημένη που ακόμη και απατεώνες μπορούν να βρουν εκεί καταφύγιο και παράλληλα οι κάτοικοί της είναι τουλάχιστον αφελείς και αγαθοί.

Η Κολοπετινίτσα έζησε για δεκαετίες με αυτό το στίγμα που δεν αξίζει, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δεν πίστευαν καν ότι υπάρχει στον χάρτη. Βέβαια η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική!

Ήδη πάντως την εποχή που γυριζόταν η ταινία, η Κολοπετινίτσα είχε αλλάξει όνομα σε Μονοδένδρι (από το 1927), ενώ στη συνέχεια μετονομάστηκε ξανά και πήρε την σημερινή ονομασία Τριταία που ουσιαστικά σημαίνει τρεις φορές Ιτέα.

Από την ετυμολογία καταλαβαίνουμε ότι βρίσκεται στον νομό Φωκίδας και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 141 κατοίκους. Ευρισκόμενο σε υψόμετρο 380 μέτρων αποτελεί ένα γραφικό παραδοσιακό προορισμό, γεμάτο αμπελώνες, ελαιόδεντρα και αμέτρητες αμυγδαλιές που ειδικά την περίοδο που ανθίζουν, δίνουν ένα μοναδικό χρώμα στην περιοχή.

Το ελληνικό «Matrix»: Η cult βιντεοταινία των 80’s που ούτε ο ίδιος ο πρωταγωνιστής της είδε ποτέ ολόκληρη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το ελληνικό «Matrix»: Η cult βιντεοταινία των 80’s που ούτε ο ίδιος ο πρωταγωνιστής της είδε ποτέ ολόκληρη

Λένε ότι πήρε το αρχικό όνομά της επειδή εκεί εκτρέφονταν πετεινοί που ήταν καλοί στις κοκορομαχίες, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μια από τις παλαιότερα κατοικημένες περιοχές στην Ελλάδα! Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολλών αρχαιολόγων μάλιστα εκεί βρισκόταν η κωμόπολη Ύπνια η οποία αναφέρεται τόσο από τον  Θουκυδίδη όσο και από τον Παυσανία.