Και δίπλα μας και low budget: Η πόλη που θα περάσεις βασιλικά Χριστούγεννα με 70 ευρώ τη μέρα
Βρείτε μας στο

Επιχειρώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στην ιδέα περί σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους και του σοσιαλιστικού παρελθόντος της, η διπλανή μας Βουλγαρία αποτελεί μια σημαντική πρόταση παραθερισμού που κερδίζει συνεχώς «πόντους» στο πέρασμα του χρόνου. Φυσικά η πρωτεύουσα, Σόφια, είναι η προφανής επιλογή ειδικά για εμάς τους Έλληνες αφού σχεδόν στην κυριολεξία είναι… δίπλα μας.

Χτισμένη στις πλαγιές του όρους Βίτοσα, η Σόφια αποτελεί τον τόπο κατοικίας περίπου 1.500.000 ανθρώπων, με την διαφορά ότι τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι μη μόνιμοι κάτοικοι ανεβάζουν αυτόν τον αριθμό. Φυσικά πρόκειται για τουρίστες που την προτιμούν καθώς θεωρείται (και είναι) από τους πλέον οικονομικούς προορισμούς, ειδικά ανάμεσα στις πρωτεύουσες των χωρών της Ευρώπης.

Και δίπλα μας και low budget: Η πόλη που θα περάσεις βασιλικά Χριστούγεννα με 70 ευρώ τη μέρα

Πόλη με τεράστια ιστορία πίσω της, είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις στην «Γηραιά Ήπειρο» καθώς τα στοιχεία μαρτυρούν ότι η περιοχή κατοικήθηκε ήδη από το 7.000 π.Χ, κάτι που αποτυπώνεται και στο σλόγκαν που την συνοδεύει: «Πόλη που μεγαλώνει, αλλά δεν γερνά»!

Το πέρασμα όλων αυτών των ετών έχει αφήσει τα σημάδια του στο «πρόσωπό» της, όπου βέβαια κυρίαρχο ρόλο έπαιξε ο 20ός αιώνας και ιδιαίτερα το δεύτερο μισό του, όταν η ιστορία της ήταν συνυφασμένη με αυτή των άλλων κρατών του πάλαι ποτέ ανατολικού μπλοκ. Έτσι η σοβιετική επιρροή είναι ξεκάθαρη και πολλά από τα μνημεία που άφησε πίσω της εκείνη η εποχή έχουν πλέον μετατραπεί σε αξιοθέατα και πόλους έλξης για τους τουρίστες που καταφθάνουν στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας από κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Και δίπλα μας και low budget: Η πόλη που θα περάσεις βασιλικά Χριστούγεννα με 70 ευρώ τη μέρα

Βασικό χαρακτηριστικό που θα εκτιμήσει κάθε επισκέπτης είναι το πράσινο! Και πολύ κοντά στην καρδιά της Σόφιας το πάρκο Μπορίσοβα είναι όλα τα… λεφτά! Αφού ή πριν κάνεις τα ψώνια σου στις πολύβουες κεντρικές λεωφόρους ή στα στενά σοκάκια για «ευκαιρίες», μπορείς να βρεθείς εκεί και να απολαύσεις την φύση σε αυτόν τον πολύ περιποιημένο και προσεγμένο χώρο. Εκεί βέβαια εκτός από βόλτες ανάμεσα σε δέντρα και τεχνητές λίμνες με κύκνους, πάπιες, χήνες κτλ, υπάρχουν και αρκετά εστιατόρια, καφέ αλλά και μπαρ που θα ικανοποιήσουν πολλά διαφορετικά γούστα, είτε μιλάμε για οικογένειες είτε για φιλικές παρέες είτε για ζευγάρια.

Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί

Από τα αξιοθέατα ξεχωρίζει το Μνημείο του Σοβιετικού Στρατού, κατασκευασμένο το 1954 που υπενθυμίζει την συμβολή του στην πορεία της χώρας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια φωτογραφία στο συγκεκριμένο σημείο θεωρείται «must» για κάθε τουρίστα.

Και δίπλα μας και low budget: Η πόλη που θα περάσεις βασιλικά Χριστούγεννα με 70 ευρώ τη μέρα

Βέβαια το παρελθόν της Σόφιας, αλλά και της Βουλγαρίας γενικότερα, δεν είναι συνυφασμένο μόνο με τον υπαρκτό σοσιαλισμό, αλλά και την ορθοδοξία. Έτσι δίχως αμφιβολία αξίζει τον κόπο να μεταβείτε στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας η κατασκευή της οποίας χρονολογείται από τον 6ο αιώνα, ενώ στο εσωτερικό της υπάρχουν τάφοι ηλικίας ακόμη και σχεδόν 1.500 ετών!

Παραμένοντας σε… εκκλησιαστικό ρυθμό, μην ξεχνάτε και τον επιβλητικό καθεδρικό ναό «Alexander Nevsky» που είναι το πιο διάσημο αξιοθέατο στη Σόφια. Χτισμένη σε νέο-βυζαντινό ρυθμό με την κατασκευή της να ολοκληρώνεται το 1924, η εκκλησία έχει χωρητικότητα 5.000 ατόμων και είναι μία από τις μεγαλύτερες ορθόδοξες στην Ευρώπη, με τον χρυσοποίκιλτο τρούλο της να αποτελεί σημείο αναφοράς.

Και δίπλα μας και low budget: Η πόλη που θα περάσεις βασιλικά Χριστούγεννα με 70 ευρώ τη μέρα

Ανάμεσα σε άλλα, εφόσον βρεθείτε στην Σόφια και έχετε και καλλιτεχνικές ανησυχίες ή πολιτιστικά ενδιαφέροντα, μην λησμονήσετε να περάσετε από το Εθνικό Παλάτι Πολιτισμού, όπου φιλοξενούνται σε όλη την διάρκεια του έτους συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και άλλα δρώμενα, την ώρα που η πλατεία στην οποία βρίσκεται προσφέρεται επίσης για φαγητό ή ποτό.

Τέλος, ακόμη δύο ανάλογες προτάσεις είναι το Εθνικό Θέατρο «Ivan Vazon» αλλά και η Εθνική Πινακοθήκη. Το πρώτο βρίσκεται και αυτό σε χώρο λουσμένο στο πράσινο, ενώ και το εσωτερικό του θεωρείται άξιο για μια επίσκεψη, ενώ η δεύτερη πρόταση θα σας φέρει σε επαφή με τουλάχιστον 50.000 εκθέματα κλασικής τέχνης της Βουλγαρίας. Εκεί επίσης υπάρχουν πολλά εκθέματα από τη Μεσαιωνική Περίοδο αλλά και μοντέρνα έργα τέχνης.

Και δίπλα μας και low budget: Η πόλη που θα περάσεις βασιλικά Χριστούγεννα με 70 ευρώ τη μέρα

Και αφού βρίσκεται στην πλατεία Μπάτενμεργκ στο κέντρο της Σόφιας, είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί στον δρόμο σας εφόσον αποφασίσετε να… πεταχτείτε στην πολύ κοντινή σε εμάς πόλη, σε τιμές πιο προσιτές και από την ελάχιστη απόσταση που μας χωρίζει από αυτήν. εικαστικών τεχνών της Βουλγαρίας. Η Εθνική Πινακοθήκη βρίσκεται στη μεγάλη πλατεία Battenberg στο κέντρο της πόλης.

*Φωτογραφίες από Tripadvisor