Μία σπάνια πρωτιά σε παγκόσμια κλίμακα κατάφερε να πετύχει ένα από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καταφέρνοντας να βρεθεί στην κορυφή της λίστας των πιο γκουγκλαρισμένων τουριστικών περιοχών σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσίευσε φέτος, όπως κάθε χρόνο, η Google στην αναφορά της με τίτλο «Έτος στην Αναζήτηση».
Το νησί αυτό δεν ήταν ούτε η Μύκονος, ούτε η Σαντορίνη, όπως θα περίμεναν πολλοί, αλλά η Ρόδος, το πανέμορφο νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου που φέτος το καλοκαίρι έγινε το επίκεντρο της καθημερινής ενημέρωσης την περίοδο του καλοκαιριού για τις πυρκαγιές που κατέκαψαν μεγάλο μέρος της δασικής έκτασης του.
Η Ελλάδα μάλιστα με τη βοήθεια της Ρόδου, που βρέθηκε στην πρώτη θέση της λίστας αναζητήσεων της Google, της Μυκόνου και της Σαντορίνης, οι οποίες είναι πάντα ψηλά στις αναζητήσεις των ταξιδιωτών, κατάφερε και στην αντίστοιχη λίστα των Χωρών να βρεθεί στην κορυφή των αναζητήσεων.
Σίγουρα η λογική επιτάσσει να απαντηθεί το ερώτημα ποιο ποσοστό των αναζητήσεων αυτών στην Google για τη Ρόδο έγιναν για τουριστικούς λόγους και ποιο ποσοστό έγινε λόγω της καθημερινής ειδησεογραφίας που αφορούσε τις πυρκαγιές οι οποίες έκαιγαν για μέρες το νησί.
Τα ρεπορτάζ μάλιστα έπαιζαν καθημερινά, οι ανταποκρίσεις και των διεθνών Μέσων μιλούσαν για μία κατάσταση εκτός ελέγχου, στην οποία η φωτιά είχε αφεθεί να κάψει τις μη τουριστικές περιοχές και οι πολίτες του νησιού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι σε πολλές περιπτώσεις οι εθελοντές πυροσβέστες πολεμούσαν μόνοι την πύρινη λαίλαπα.
Την απάντησή του γι’ αυτά τα ερωτήματα αλλά και τον σχολιασμό της πρωτιάς στη λίστα της Google έδωσε με μία δική του ερώτηση, σε ανάρτησή του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος:
«Στην πρώτη θέση, παγκόσμια, της λίστας “The most Googled travel cities and islands of 2023” της Google, η Ρόδος Ανάμεσα σε Amsterdam, Cork, Delhi, Sicily, La Rochelle, Marrakech, Sevile, Tel Aviv, Orlando, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ρόδος μας. Στην αντίστοιχη λίστα με χώρες, την πρώτη θέση κατέκτησε η Ελλάδα με τέσσερα νησιά της, εκ των οποίων τα τρία της Περιφέρειας μας, να έχουν συνεισφέρει καθοριστικά σε αυτό, η Ρόδος, η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Κέρκυρα. Την σχετική είδηση μου έστειλε χθές ο επιστημονικός συνεργάτης μου σε θέματα Τουρισμού Γιάννης Φώτης και αυτό το αναφέρω διότι μαζί πήραμε την απόφαση να κάνουμε την στροφή απο τις εκθέσεις στο ψηφιακό περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια, η απόφαση αυτή απέδωσε καρπούς, που εμείς βλέπαμε, παρακολουθούσαμε και μετρούσαμε συνεχώς. Οπως κάθε αλλαγή, έτσι και αυτή έπρεπε να υποστηριχθεί επίμονα και με υπομονή, γιατί καμία στροφή δεν οδηγεί αυτόματα στον τελικό προορισμό. Κρατάμε αυτά τα αποτελέσματα και πρωτίστως οφείλουμε να τα προστατεύσουμε και να αγωνιστούμε σκληρά να τα διατηρήσουμε
ΥΓ: Στούς άσπονδους φίλους που θα σπεύσουν να αποδώσουν στις δασικές πυρκαγιές αυτό το αποτέλεσμα, εχω να κάνω δύο επισημάνσεις :
Γιατί σε αυτή την λίστα, αν έχουν δίκιο, δεν συμπεριλαμβάνεται και η Χαβάη ;
2. Σε κάθε κατάσταση, καλή ή κακή, υπάρχει διαχείριση! Καλημέρα».