Δεν είναι σίγουρα νησιωτικό κράτος: Τι μέρους του λόγου είναι αυτό το Σαν Μαρίνο που εξέθεσε άσχημα τον Ζερόμ Καλούτα
Βρείτε μας στο

Το λάθος του παρουσιαστή της ΕΡΤ, Ζερόμ Καλούτα, στη Eurovision στο Μάλμε ήταν ένα αθώο λάθος το οποίο στα social media γιγαντώθηκε με πολλή αυστηρότητα. Καιρός όμως να μάθουμε κάποια πράγματα για το Σαν Μαρίνο ώστε να μη μας κάτσει και εμάς καμιά στραβή αν τύχει και παρουσιάσουμε στο μέλλον τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού.

Nα ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι το Σαν Μαρίνο ή Άγιος Μαρίνος, η χώρα που σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε από τον Μαρίνο της Ραμπ, έναν χριστιανό λιθοξόο στις 3 Σεπτεμβρίου του έτους 301, όταν, προσπαθώντας να ξεφύγει από τον διωγμό του Διοκλητιανού, κατέφυγε στον τόπο όπου βρίσκεται σήμερα το κρατίδιο και έχτισε μια εκκλησία, δεν είναι νησιωτικό κράτος.

Το Σαν Μαρίνο είναι μια μικρή ηπειρωτική χώρα που βρίσκεται εντός της Ιταλίας, περιοχή Εμίλια-Ρομάνια, κοντά στην πόλη του Ρίμινι. Είναι γνωστή για το γεγονός ότι είναι μια από τις παλαιότερες και συνεχώς λειτουργούσες ανεξάρτητες κρατικές οντότητες στον κόσμο. Ιδρύθηκε προς το τέλος του 4ου αιώνα μ.Χ. και θεωρείται η παλαιότερη ανεξάρτητη δημοκρατία στον κόσμο.

Είναι το πέμπτο μικρότερο κράτος του κόσμου, με έκταση μόλις 61,19 τ.χλμ. και 33.908 κατοίκους και η οικονομία της βασίζεται κυρίως στον τουρισμό, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και την παραγωγή αγαθών όπως κεραμικά και είδη ξύλου. Επιπλέον, είναι γνωστή για το θεατρικό της κράτος και τα ετήσια αυτοκινητιστικά αγώνες Grand Prix του Σαν Μαρίνο.

Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του Σαν Μαρίνο είναι η πολιτική του δομή. Είναι μια ανεξάρτητη δημοκρατία με έναν εκλεγμένο κυβερνήτη, που ονομάζεται Καπτάνο, και μια διθεσία κυβέρνηση που αποτελείται από τον Κυβερνήτη και τον Συμβούλιο των Σενατοριών. Η πολιτική δομή του Σαν Μαρίνο είναι εξαιρετικά σταθερή και έχει παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη για αιώνες.

Επίσης, το Σαν Μαρίνο έχει ένα πλούσιο πολιτιστικό και ιστορικό παρελθόν. Το ιστορικό κέντρο της πόλης του Σαν Μαρίνο είναι γεμάτο με μεσαιωνικά κτίρια και στενά δρομάκια που μεταφέρουν τους επισκέπτες πίσω στο παρελθόν. Επιπλέον, το Σαν Μαρίνο φημίζεται για την όμορφη φυσική του κατασκευή, καθώς βρίσκεται σε μια ζωντανή περιοχή γεμάτη βουνά και πράσινους λόφους.

Το Σαν Μαρίνο είναι επίσης γνωστό για τις φιλοτεχνίες του, όπως την παραγωγή κεραμικών, την παραδοσιακή ναυτιλία και την παραγωγή αλκοόλ ποτών, όπως το κρασί και το λικέρ. Επιπλέον, ο τουρισμός αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για τη χώρα, με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες που επισκέπτονται το Σαν Μαρίνο κάθε χρόνο για να απολαύσουν τον πλούτο της ιστορίας, τον πολιτισμό και το τοπίο του.

Δεν είναι σίγουρα νησιωτικό κράτος: Τι μέρους του λόγου είναι αυτό το Σαν Μαρίνο που εξέθεσε άσχημα τον Ζερόμ Καλούτα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Η κλασικότερη ποδοσφαιρική ζωγραφιά: Οι 99 στους 100 δεν ξέρουν γιατί ο χλοοτάπητας είναι ριγέ – Μήπως είσαι στο 1%;

Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός σχετικά με το Σαν Μαρίνο είναι η φιλοσοφία του ως φορολογικό παράδειγμα. Το Σαν Μαρίνο έχει έναν από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη, κάτι που το καθιστά μια δημοφιλή επιλογή για επιχειρήσεις και επενδυτές. Αυτή η χαμηλή φορολογία έχει συμβάλει στην οικονομική ευημερία της χώρας και στην ελκυστικότητά της για επιχειρήσεις που αναζητούν φορολογικά κίνητρα.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι είναι μια μικρή χώρα, το Σαν Μαρίνο έχει ένα ενεργό ρόλο στη διεθνή σκηνή, ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και με διπλωματικές σχέσεις με πολλές άλλες χώρες. Αυτό αναδεικνύει την πολιτική και διπλωματική σημαντικότητά της, παρά το μικρό της μέγεθος.

Και κάτι ποδοσφαιρικό. Το Σαν Μαρίνο κρατούσε για δύο δεκαετίες το ρεκόρ για το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία των προκριματικών του Μουντιάλ, όταν σκόραρε εναντίον της Αγγλίας το 1993 στον εντός έδρας αγώνα του για τα προκριματικά του Μουντιάλ των ΗΠΑ. Για την ιστορία η Αγγλία δεν κατάφερε να προκριθεί στα τελικά της διοργάνωσης.

Μπορεί το μικρό Σαν Μαρίνο να ηττήθηκε τελικά με τελικό σκορ 1-7, το γκολ του όμως στα 8,3″ έμεινε αξέχαστο και κρατούσε για πολλά χρόνια το ρεκόρ μέχρι να το σπάσει ένα πιο γρήγορο γκολ του Λουκάκου για το Βέλγιο.