Όταν ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου έκανε εκείνη την δήλωση για τα περίφημα «μπάνια του λαού» πριν μερικές δεκαετίες, μάλλον δεν φανταζόταν ούτε ο ίδιος ότι αυτή η διαδικασία θα φάνταζε με είδος πολυτελείας στις μέρες μας. Με λίγες φωτεινές εξαιρέσεις, όπως αυτή που σχεδόν κυριολεκτικά βρίσκεται στα… πόδια των Αθηναίων!
Ειδικά τα προηγούμενα χρόνια η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο, με πιο έντονο το πρόβλημα στο λεγόμενο «παραλιακό μέτωπο» της Αττικής, το οποίο είτε είχε αφεθεί στην ασυδοσία των ιδιωτών, είτε είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Ανάλογη κατάσταση ή και πολύ χειρότερη είναι βέβαια στα νησιά.
Εκεί –και κατά βάση στους δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς– είναι πλέον mission impossible να καταφέρει κάποιος να στήσει την δική του ομπρέλα προκειμένου να απολαύσει κάτι τόσο απλό, όσο είναι ένα μπάνιο. Όπου κι αν βρεθεί, είναι εκ προοιμίου αναγκασμένος να συμβιβαστεί στην ιδέα της ενοικίασης ξαπλώστρας.
Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να μην είναι και τόσο κατακριτέο εφόσον υπήρχαν δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη αφορά στην ύπαρξη και ελεύθερου χώρου για όσους δεν επιθυμούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη και η δεύτερη το να μην υπήρχαν φαινόμενα ξεκάθαρης (και ξεδιάντροπης) αισχροκέρδειας.
Ωστόσο οφείλουμε να ομολογήσουμε πως το τελευταίο διάστημα αυτή η κατάσταση σταδιακά αλλάζει, ειδικά στην περιοχή της Αττικής όπου χάρη στη δράση φορέων, συλλογικοτήτων και φυσικά δραστήριων δημοτικών αρχών, παραλίες που κάποτε έμοιαζαν είτε απρόσιτες είτε εγκαταλελειμμένες, πλέον έχουν αποδοθεί εκεί που πρέπει: Στους πολίτες.
Η περίπτωση της γνωστής μας Γλυφάδας είναι εκείνη που αναμφίβολα ξεχωρίζει. Εκεί η δουλειά του τοπικού Δήμου είναι οφθαλμοφανής και κάνει ακόμη και κοντινές παραλίες «κλειστού τύπου» να… κοκκινίζουν.
Πάνω στην υπέροχη άμμο έχουν τοποθετηθεί καλαίσθητες ομπρέλες όπου ο καθένας μπορεί να στρώσει την πετσέτα του σε σκιά και να απολαύσει μια βουτιά (ή και πολλές περισσότερες) στα πεντακάθαρα νερά της. Μπορεί ακόμη ορισμένοι να το αμφισβητούν ακόμη, αλλά η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια οι παραλίες της Γλυφάδας κερδίζουν συνεχώς τις γνωστές σε όλους μας γαλάζιες σημαίες, γεγονός που επιβεβαιώνει το πόσο καθαρές είναι!
Η μαγεία της φύσης σε συνδυασμό με την σκληρή δουλειά τις έχει μετατρέψει σε μικρούς παράδεισους, λίγα λεπτά ουσιαστικά από τον «σκληρό» αστικό ιστό, δίνοντας στους Αθηναίους την δυνατότητα να βουτήξουν χωρίς να… ξηλωθούν.
Οι παραλίες έχουν ήδη καθαριστεί σε όλο το μήκος τους με ειδικά μηχανήματα, ενώ εκεί υπάρχουν πια και όλες οι απαιτούμενες υποδομές. Δηλαδή ντουζιέρες, αποδυτήρια, διάδρομοι αλλά και χώροι πάρκινγκ. Επιπλέον εκείνο που σίγουρα αξίζει να σημειωθεί είναι η ύπαρξη seatrak, δηλαδή των εγκαταστάσεων που απαιτούνται ώστε η θάλασσα να είναι προσβάσιμη και σε συμπολίτες μας οι οποίοι αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.
Όπως δήλωσε πρόσφατα και στον τηλεοπτικό σταθμό Open, η αντιδήμαρχος Ελένη Καράχου, πλέον αυτή είναι η κατάσταση. «Στη Γλυφάδα δεν υπάρχουν οργανωμένες παραλίες με ξαπλώστρες. Έχουμε εγκαταστήσει ψάθινες ομπρέλες, ντουζ, αποδυτήρια και είναι προσβάσιμες προς όλους. Πρόσφατα βραβευτήκαμε με γαλάζια σημαία από την Εταιρεία Προστασίας της Φύσης. Έχουμε πέντε ελεύθερες παραλίες, δεν έχουμε καμία δέσμευση ως προς το να πληρώσει κάποιος για να κάνει το μπάνιο του» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αντίθετα, στην κοντινή Ακτή Βουλιαγμένης η είσοδος ανά άτομο κοστίζει 10 ευρώ και 15 τα Σαββατοκύριακα. Στον Άλιμο οι αντίστοιχες τιμές είναι 8 ευρώ για απλή είσοδο και άλλα 3 ευρώ για κάθε ξαπλώστρα, με τα ποσά σε σαββατοκύριακα και αργίες να είναι 15+5 ευρώ αντίστοιχα. Τέλος, στη Βούλα χρειάζεσαι από 7,5 έως 9 ευρώ για να μπεις.
Φωτογραφίες από Tripadvisor