25€ πήγαινε - έλα, φτάνεις σε 1 ώρα: Το νησί που οι περισσότεροι επιλέγουν την τελευταία στιγμή, δεν απογοήτευσε ποτέ κανέναν
Βρείτε μας στο

Καταρχάς θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αν έχετε βάλει στο μάτι το συγκεκριμένο νησί για ένα Σαββατοκύριακο, το κείμενο απευθύνεται κατά βάση στους κατοίκους της Αθήνας. Ο λόγος για την Κέα, η οποία όμως έχει αρκετές επιλογές για να χαρακτηριστεί weekend getaway.

Κατά την προσφιλή τακτική της στήλης, η εισαγωγή περιλαμβάνει μερικά γεωγραφικά και ιστορικά στοιχεία. Το δεύτερο όνομά της είναι Τζιά, αποτελεί το πιο κοντινό κατοικήσιμο κυκλαδονήσι στην Αττική, ενώ είναι το 6ο σε έκταση και το 10ο σε πληθυσμό.

Έχει μήκος ακτών 88 χιλιόμετρα και διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου, δηλαδή τον κόλπο του Αγίου Νικολάου. Πρωτεύουσα της Κέας των 2.335 μόνιμων κατοίκων είναι η Ιουλίδα (ή Χώρα, όπως συνηθίζεται στα κυκλαδονήσια).

Η επιφάνειά της εκτιμάται στα 131,693 τ.χλμ. και το ψηλότερο βουνό είναι ο Προφήτης Ηλίας, με υψόμετρο 568 μέτρα. Πρόκειται για ένα σχετικά αραιοκατοικημένο νησί, με εξαίρεση την Κορησσία (Λιβάδι), η οποία αποτελεί το κεντρικό λιμάνι του νησιού, την Ιουλίδα και το Βουρκάρι.

25€ πήγαινε - έλα, φτάνεις σε 1 ώρα: Το νησί που οι περισσότεροι επιλέγουν την τελευταία στιγμή, δεν απογοήτευσε ποτέ κανέναν

Κατά τη μυθολογία, η Κέα λεγόταν Υδρούσα για τα πολλά νερά και την πυκνή της βλάστηση. Η ονομασία Τζια είναι λατινικής προέλευσης και «κόλλησε» κατά την Ενετοκρατία, την οποία  διαδέχθηκε η οθωμανική κυριαρχία. Στην πραγματικότητα, το νησί είχε «νονό» τον ήρωα Κέω, γιο του Απόλλωνα και της νύμφης Ροδοέσσης, η παρουσία του οποίου εντοπίζεται στις αρχές του 11ου π.Χ. αιώνα.

Όπως μαρτυρούν τα ευρήματα των ανασκαφών στη θέση Κεφάλα, κατοικήθηκε από τη Νεολιθική Εποχή, ενώ ίχνη από την Προϊστορική Εποχή υπάρχουν στη χερσόνησο της Αγίας Ειρήνης, καθώς και στο χωριό Βουρκάρι.

Δίπορτο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δεν διαφημίζεται, δεν έχει καν ταμπέλα: Το θρυλικό μαγαζί της Αθήνας που κάνει θαύματα με το πιο απλό φαγητό

Όπως προαναφέρθηκε, η Κέα δεν προσφέρεται μόνο για Σαββατοκύριακο, επομένως ακόμη κι αν κατοικείς μακριά, αξίζει να την επισκεφθείς για παραπάνω ημέρες. Οι επιλογές της είναι άφθονες και, βέβαια, όπως σε όλα σχεδόν τα ελληνικά νησιά, οι παραλίες δεν… παίζονται.

Οι πιο γνωστές είναι το Σπαθί, ο Οτζιάς, το Γιαλισκάρι, οι Ποίσσες, τα Ξύλα, η Συκαμιά, οι Μαράδες, η Καλησκιά και ο Κούνδουρος, ο οποίος έχει βραβευθεί με γαλάζια σημαία.Οι ωραιότερες περιοχές του νησιού, εξαιτίας του γεγονότος ότι παραμένουν ακόμη εμπορικά μη αξιοποιημένες, βρίσκονται στη βορειοανατολική μεριά και μία εξ αυτών είναι η Πέρα Μεριά (διαθέτει αρκετές μικρές παραλίες).

25€ πήγαινε - έλα, φτάνεις σε 1 ώρα: Το νησί που οι περισσότεροι επιλέγουν την τελευταία στιγμή, δεν απογοήτευσε ποτέ κανέναν

Παράλληλα, σημαντικός αριθμός επισκεπτών προσελκύεται από τα μονοπάτια της, τα οποία είναι χτισμένα σαν πέτρινες σκάλες που διανύουν όλο το νησί. Επιπλέον το νησί έχει πολλά καταφύγια θηραμάτων κυρίως για αποδημητικά πουλιά αλλά και για κάποια αρπακτικά, ενώ εντυπωσιακή είναι η χλωρίδα που καταγράφει 3.000 είδη φυτών (σταμναγκάθι, δρυς, ασφόδελοι κ.ά.).

Ένας ακόμη ενθαρρυντικός παράγοντας για να επισκεφθεί κανείς την Κέα είναι ότι το ταξίδι εκτελείται από επτά ακτοπλοϊκές εταιρείες. Υπάρχει δηλαδή πληθώρα επιλογών, ενώ είναι ιδιαίτερα οικονομικό μιας και η τιμή ενός εισιτηρίου (σ.σ. την ώρα που γράφονταν αυτές οι αράδες) αρχίζει από τα 11,5€ και κατά μέσο όρο ξεπερνά ελάχιστα τα 13€.

Απέχει ελάχιστα ναυτικά μίλια από το Λαύριο, επομένως η απόσταση καλύπτεται μεταξύ 40 και 70 λεπτών, ανάλογα με την εταιρεία. Το δρομολόγιο εκτελείται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ σαφέστατα υπάρχει η δυνατότητα να μεταφέρει κανείς το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του.

25€ πήγαινε - έλα, φτάνεις σε 1 ώρα: Το νησί που οι περισσότεροι επιλέγουν την τελευταία στιγμή, δεν απογοήτευσε ποτέ κανέναν

Σίγουρα αξίζει κανείς να επισκεφθεί τον προϊστορικό οικισμό της Αγίας Ειρήνης και την αρχαία Καρθαία. Επίσης τον ναό του Πυθίου Απόλλωνα, τον Ναό της Αθηνάς, το Τείχος της Καρθαίας, τον Πύργο της Αγίας Μαρίνας, το Μοναστήρι της Παναγίας της Καστριανής, τον Λέοντα της Τζιας, την Ακρόπολη, το δημαρχείο και το παλιό σχολείο της Ιουλίδας. Ειδική μνεία στις ζωγραφιές του Αλέκου Φασιανού σε ένα από τα στεγάδια, στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας.

Σαφέστατα, οι αρκετές επιλογές σε δωμάτια και τα προσεγμένα μαγαζιά για φαγητό ή ποτό, ενισχύουν την επιθυμία των ενδιαφερόμενων για να μεταβούν στην Κέα. Τέλος, το νησί φημίζεται για τη Γιορτή Παραμυθιών και φέτος, στις 20-28 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί η 22η version της, η οποία είναι αφιερωμένη στη γυναίκα.