Οικογενειακή σουίτα με πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό: Οι τιμές για διακοπές στην Αλβανία εξηγούν γιατί και φέτος βουλιάζει από κόσμο
Βρείτε μας στο

Γράφαμε προχθες εδώ ότι τα νησιά μας στο Ανατολικό Αιγαίο, έχουν πλεονέκτημα απέναντι στα τουρκικά παράλια σε επίπεδο τιμών. Αν όμως βάλουμε στην εξίσωση και μια άλλη γειτονική μας χώρα για το κόστος στις διακοπές, τότε κι εμείς κι η Τουρκία χάνουμε από τα αποδυτήρια.

Όχι μόνο τα νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο, αλλά όλα τα νησιά μας και μη σας πούμε και ολόκληρη η ηπειρωτική χώρα, βλέπουμε την πλάτη της Αλβανίας και της αλβανικής ακτογραμμής-ριβιέρας που φτάνει μέχρι πάνω το Μαυροβούνιο, σε σημείο που σε μερικά χρόνια μπορεί να έχουμε χάσει εκατομμύρια τουριστών από τη γείτονα.

Από το Εξαμίλι, που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Αλβανίας, απέναντι από τη βόρεια Κέρκυρα, μέχρι τους Άγιους Σαράντα, τη Χειμάρρα, τη Βλόρα και το Δυρράχιο, η Αλβανία έχει δέχτει επενδύσεις σε ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα, με αποτέλεσμα να είναι από το 2019 ένας πολύ ελκυστικός προορισμός.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι από το 2019 μέχρι το 2023, είχε αύξηση 56% στον τουρισμό της, ούσα 4η παγκοσμίως στην ποσοστιαία αύξηση, με τους γείτονες να υποδέχονται πέρσι πάνω από 10 εκατομμύρια τουρίστες, δηλαδή 4 φορές πάνω τον πληθυσμό τους.

Σε μια χώρα που η παραλία με τα καθαρότερα νερά στην Ευρώπη, είναι δική της (η Πασκίρα), που έχει εντυπωσιακές παραλίες όπως η Γκίπε, η ομορφιά δεν λείπει, απλώς την αγνοούσαμε και την υποτιμούσαμε, ιδίως στα δικά μας λημέρια, γιατί όταν πρωτοήρθαν οι Αλβανοί στην Ελλάδα, τους κοιτούσαμε αφ’ υψηλού, σαν παιδιά ενός κατώτερου θεού. Το είχαμε ξαναγράψει πριν μέρες.

Θα επαναλάβουμε το κλισέ, ότι δηλαδή πάρα πολλοί εξ αυτών ήρθαν εδώ, έβαλαν τα χέρια τους να δουλέψουν σε οικοδομές και σε χειρωνακτικές δουλειές, ξεπατώθηκαν, μάζεψαν λεφτά και συνέβαλαν στην αλβανική οικονομία, συμμετέχοντας σε επενδύσεις που καθιστούν την αλβανική ριβιέρα ένα «φιλέτο» για τουριστικές επενδύσεις.

Σουίτα σε 5άστερο με κόστος ελληνικού 2κλινου: Στη γειτονική χώρα που σνομπάραμε παλιά κάνεις high luxury διακοπές στη μισή τιμή

Και με ισχυρό πάτημα έναντι του ανταγωνισμού, όπως η κυρίαρχη στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη Ελλάδα, που αυξάνει παντού τις τιμές και βλέπει τους Αλβανούς να προσφέρουν πακέτα για διακοπές που είναι παραπάνω από ελκυστικά.

Πριν μερικές εβδομάδες, ρεπορτάζ στο Live News ανέφερε πως αρκετοί Έλληνες έχουν επιλέξει να περάσουν μερικές μέρες στα αλβανικά παράλια και να απολαύσουν την υπέροχη Αδριατική Θάλασσα, με το απαιτούμενο ποσό για τις διακοπές τους να μην υπερβαίνει τα 1000 ευρώ για διαμονή για 5 βράδια.

«Ο τελευταίος άντρας»: Το τραγικό τέλος του αγοριού που υποδυόταν τον μικρό Χρύσανθο στην ταινία με τον Κώστα Βουτσά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Ο τελευταίος άντρας»: Το τραγικό τέλος του αγοριού που υποδυόταν τον μικρό Χρύσανθο στην ταινία με τον Κώστα Βουτσά

Και κάποιος θα αναρωτηθεί: είναι λίγα τα 1000 ευρώ; Είναι λιγότερα από τις τιμές στα νησιά της Ελλάδας; Αν σκεφτείς πως τα 1000 ευρώ αφορούν σε σουίτα, σε οικογένεια με δύο παιδιά και περιλαμβάνει πρωινό-μεσημεριανό-βραδινό, είναι δηλαδή σε all inclusive ξενοδοχείο, τότε ναι, είναι πολύ πιο φθηνά. Στην Ελλάδα για τα ίδια, κάτω από 1400 ευρώ δεν βρίσκεις, κι ίσως λέμε και λίγα.

Αν κάνει κάποιος μια απλή αναζήτηση στη γνωστότερη πλατφόρμα ξενοδοχείων-καταλυμάτων, θα δει για παράδειγμα ότι στη Βλόρε δεν υπάρχει καν ξενοδοχείο με πάνω από 200 ευρώ το βράδυ για τις 19-24 Αυγούστου. Για 2 άτομα, υπερπολυτελές. Στο Εξαμίλι είναι ελάχιστα τα ξενοδοχεία που υπερβαίνουν τα 1100 ευρώ για 5 βράδια για 2 άτομα. Κι εννοείται πως είναι τα πιο πολυτελή της χώρας. Στην Ελλάδα, τα ίδια θα ήταν στα 1500-1600 ευρώ.

Είναι επίσης εντυπωσιακό πως στην αναζήτησή μας, υπήρξαν 114 επιλογές ξενοδοχείων μόνο στο Εξαμίλι, δείγμα του πόσο έχει αυξηθεί ο ξενοδοχειακός στόλος στην αλβανική ριβιέρα για να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις των εισροών.

Για το ίδιο διάστημα, στους Άγιους Σαράντα, η συντριπτική πλειοψηφία είναι μεταξύ 800 και 900 ευρώ, πάλι σε ξενοδοχεία 4άστερα και 5άστερα, με luxurious amenities.

Αν ενώσουμε τα κομμάτια του παζλ, όπου το ένα είναι το αφιέρωμα του National Geographic στις Αλβανικές Άλπεις, και το δεύτερο αυτό για τις φθηνές καλοκαιρινές διακοπές, τότε βλέπουμε πως η Αλβανία στη μάχη της στρατηγικής έχει κάνει άλματα προόδου.