Ως και 1124% πάνω σε σχέση με πέρσι: Τα 3 νησιά που έκαναν θραύση τον 15αύγουστο

Ως και 1124% πάνω σε σχέση με πέρσι: Τα 3 νησιά που έκαναν θραύση τον 15αύγουστο

Μπορεί να βρέθηκαν στο top-10, αλλά σημείωσαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με το 2023

Το καλοκαίρι σιγά σιγά ολοκληρώνεται σε επίπεδο αδειών για τους περισσότερους, η επιστροφή στη δουλειά είναι αδήριτος, οπότε η ζωή θα μεταφερθεί από τα νησιά στη βάση της, στις μεγάλες πόλεις, στην Αθήνα κατά βάση, και αλλού.

Για ακόμα ένα καλοκαίρι, μπορούμε να πούμε πως η αίσθηση που αποκομίσαμε από τα όσα είδαμε στα social media, είναι πως ο κόσμος πηγαίνει διακοπές παρά την ακρίβεια της καθημερινότητας του, μα και στις τιμές που συναντά κανείς στα περισσότερα νησιά.

Αυτή η αίσθηση δεν επιβεβαιώνεται σε επίπεδο αριθμού διανυκτερεύσεων από τα στοιχεία που διαθέτει η Πανελλήνια Ένωση Ξενοδόχων, ενώ υπάρχει πάντα κι ο παράγοντας «κρουαζιέρα» που σε κάποια νησιά δίνει την εσφαλμένη εντύπωση της μεγάλης πληρότητας.

Η αίσθηση πάντως που επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία, είναι για το ποια νησιά είναι αυτά που κυριάρχησαν και αυτό το καλοκαίρι, κυρίως όμως στο διάστημα του 15αύγουστου, όπως αποτυπώνεται στις κρατήσεις ακτοπλοϊκών.

Η Τήνος, η Νάξος, η Πάρος, η Μήλος, η Κύθνος, η Κέρκυρα, η Άνδρος, είναι νησιά που κέρδισαν την προτίμηση Ελλήνων και ξένων τουριστών, εν αντιθέσει με τη Σαντορίνη που δεν προτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους Έλληνες, ενώ η Μύκονος ήταν χαμηλά στις προτιμήσεις και των δύο κατηγοριών.

Το πιο εντυπωσιακό όμως, δεν βρίσκεται σε αυτά τα νησιά, μα σε αυτά που σημείωσαν αύξηση σε σχέση με το 2023. Εκεί, η πρώτη τριάδα διαμορφώνεται από τη Λευκάδα, που είναι οδικός προορισμός μεν, αλλά εδώ μιλάμε για καταγραφή ακτοπλοϊκών, η Κεφαλονιά και η Σκόπελος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Ferryhopper, το 2024, στο διάστημα 14-18 Αυγούστου, στη Λευκάδα σημειώθηκε τεράστια αύξηση σε σχέση με το περσινό διάστημα, με το ποσοστό της ανόδου να είναι στο εντυπωσιακό 1124%!

Η Κεφαλονιά ήρθε δεύτερη με ποσοστιαία άνοδο κατά 665%, ενώ η Σκόπελος, που είναι η μεγάλη έκπληξη του φετινού καλοκαιριού, προτιμήθηκε κατά 270% περισσότερο σε αυτό το διάστημα.

Η Λευκάδα κι η Κεφαλονιά είναι μεγάλα νησιά, έχουν ευκολία πρόσβασης για την Δυτική Ελλάδα, οπότε δεν είναι και έκπληξη που βρίσκονται σε 1η και 2η θέση. Φυσικά, το ποσοστό ανόδου είναι τρομερό.

Η Σκόπελος όμως έχει κάνει τη μεγαλύτερη άνοδο επί της ουσίας, αν σκεφτούμε πως τα δρομολόγια από Βόρεια Ελλάδα για το νησί ξεκίνησαν φέτος μόλις στις 9 Ιουλίου και υπήρχε μια τάση ακυρώσεων στο νησί λόγω του προβλήματος πρόσβασης που είχε δημιουργηθεί μετά το τέλος των ακτοπλοϊκών δρομολογίων από τον Άγιο Κωνσταντίνο, ενώ αργότερα εμφανίστηκε και το Μαντούδι ως επιλογή.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Σκόπελος βρέθηκε στις κορυφές των προορισμών για τα ταξίδια από τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας και στον 15αύγουστο παρουσίαζε πληρότητα στην Airbnb πάνω από 96%.

Την 6άδα στα νησιά με το μεγαλύτερο step up συμπληρώνουν τα Χανιά (μέρος του νησιού της Κρήτης), η Ικαρία και η Λέσβος με τα πιο γήινα 130%, 91%, 80%.

* Photo credits: Unsplash/Yorgos Ntrahas