1 δόση σε 10.000 φαρμακεία: Το σχέδιο για εμβολιασμό - εξπρές που αλλάζει τα δεδομένα
Βρείτε μας στο
Ελλάδα

1 δόση σε 10.000 φαρμακεία: Το σχέδιο για εμβολιασμό – εξπρές που αλλάζει τα δεδομένα

Το «κλειδί» για την ταχύτερη επίτευξη του πρώτου τείχους ανοσίας. Αρκεί το σημερινό stop να είναι προσωρινό φυσικά...

H εμπειρία του Ισραήλ, το οποίο την τελευταία εβδομάδα δεν ξεπέρασε καμία ημέρα τα 300 κρούσματα covid-19, δείχνει ξεκάθαρα ότι το «κλειδί» για το τέλος της πανδημίας είναι η εμβολιαστική κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού.

«Όπου ο κόσμος εμβολιάζεται, καταγράφεται δραστική μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Μετά τον εμβολιασμό στους οίκους ευγηρίας, είχαμε ένα άμεσο, απτό αποτέλεσμα: περιορίσθηκε εντυπωσιακά το ποσοστό των μολύνσεων και των θανάτων», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο Ιταλός υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, δίνοντας το έναυσμα για την ένταξη των φαρμακείων στην εκστρατεία εμβολιασμού στη γειτονική χώρα.

Αυτή είναι η προοπτική που εξετάζεται πλέον και στην Ελλάδα, με αφορμή την άφιξη των πρώτων παρτίδων από τις δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson, υπό την προϋπόθεση ασφαλώς ότι η διακοπή στις ΗΠΑ και η καθυστέρηση παράδοσης στην Ευρώπη θα είναι προσωρινές.

Η προσθήκη των πρώτων 33.600 δόσεων του μονοδοσικού εμβολίου στην φαρέτρα, εγκαινιάζει την νέα εποχή στο πρόγραμμα εμβολιασμών, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της διαδικασίας.

Η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας με τουλάχιστον μία δόση αντιστοιχεί σε ποσοστό 14%, ενώ και με τις δύο δόσεις στο 7%. Το εμβόλιο της Johnson & Johnson θεωρείται κομβικής σημασίας για να ολοκληρωθεί το πρώτο τείχος ανοσίας μέσα στον Ιούλιο, καθώς οι 1,33 εκατ. δόσεις που θα έχουν έρθει έως τότε στη χώρα αντιστοιχούν σε ισάριθμους εμβολιασμούς. Αυτό σημαίνει ότι το μοναδικό μονοδοσικό εμβόλιο θα ευθύνεται για τον εμβολιασμό του 13% του πληθυσμού και το ιδανικό σενάριο θα ήταν να έχουν χορηγηθεί όλες οι δόσεις το συντομότερο δυνατόν.

Για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί πιθανότατα να επιταχυνθεί η διαδικασία μέσω των 10.000 φαρμακείων στην Ελλάδα.

Μέσα στον Απρίλιο η Ελλάδα θα παραλάβει άλλες 37.200 δόσεις (στο σύνολο 70.800 δόσεις), ενώ το Μάιο θα ακολουθήσουν 300.000 δόσεις και τον Ιούνιο 960.000 δόσεις. Είναι δηλαδή εφικτό να αποκτήσουν ανοσία 1,33 εκατ. άνθρωποι μέσα σε 2,5 μήνες, τη στιγμή που σε διάστημα 3,5 μηνών από την έναρξη των εμβολιασμών αυτό έχει συμβεί μόνο για 743.000 συμπολίτες μας (όσοι έχουν υποβληθεί και στις δύο δόσεις).

Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική

Η διανομή του εμβολίου της Johnson & Johnson και στα φαρμακεία θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των εμβολιαστικών κέντρων και θα απλοποιήσει τη διαδικασία. Το ότι δεν απαιτείται αναμνηστική δόση συνεπάγεται ταχύτερη επίτευξη της συλλογικής ανοσίας, η οποία, αν όλα πάνε καλά, θα μπορεί να φτάσει Ιούλιο-Αύγουστο στην Ελλάδα κοντά στα επίπεδα του 40%. Ο επικεφαλής της διαχείρισης του προγράμματος «Ελευθερία», Μάριος Θεμιστοκλέους, εκτιμά ότι το εμβόλιο μπορεί να διανεμηθεί, εκτός από τα φαρμακεία και σε ιδιώτες γιατρούς, πολυϊατρεία, ώστε οι δόσεις να φεύγουν τάχιστα μετά την άφιξη τους.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο χρησιμοποιεί τους ανθρώπινους αδενοϊοους 6 και 26 σαν «οχήματα» για την παραγωγή αντισωμάτων, θα ξεκινήσει να χορηγείται στην Ελλάδα από την ερχόμενη Δευτέρα (αν η προσωρινή διακοπή δεν αλλάξει το σχεδιασμό). Θα ήταν ευχής έργον να ήταν εμπροσθοβαρής η παράδοση των δόσεων, καθώς με 960.000 δόσεις μέσα στον Απρίλιο η επιδημιολογική κατάσταση θα εξελισσόταν πολύ διαφορετικά. Το πιο βασικό ασφαλώς είναι να αποδειχτεί ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία του εμβολιασμού και στην Ελλάδα, αλλάζοντας τα έως τώρα δεδομένα. Πολύ σύντομα θα έχουμε την απάντηση των ελεγκτικών μηχανισμών…