Το καλοκαίρι του 2019 αποτελεί, ως γνωστόν, ορόσημο για τον τουρισμό στην Ελλάδα, καθώς οι αφίξεις ταξιδιωτών στη χώρα έφτασαν σε πρωτόγνωρα επίπεδα.
Συνολικά εκείνη τη χρονιά επισκέφτηκαν την Ελλάδα πάνω από 34 εκατομμύρια τουρίστες και ο στόχος που είχε τεθεί για το 2020 ήταν η υπέρβαση αυτού του πήχη. Η πανδημία βέβαια είχε άλλα σχέδια και πλέον κριτήριο για την πορεία του τουρισμού σε όλο τον κόσμο αποτελεί το καλοκαίρι του ’19, το τελευταίο που λειτούργησε σε καθεστώς «κανονικότητας».
Με βάση λοιπόν αυτό, ο ελληνικός τουρισμός φαίνεται να έχει ανακάμψει σε πολύ μεγάλο βαθμό, πέρα κι από κάθε αισιόδοξη προσδοκία. Αφενός το απρόσμενο «ράλι» του Αυγούστου (που συνεχίζεται και το Σεπτέμβριο) κι αφετέρου η διψήφια αύξηση της Μέσης Κατά Κεφαλήν Δαπάνης, που παρατηρήθηκε ήδη από τον Ιούνιο, συνέθεσαν την ολική επαναφορά του ελληνικού τουρισμού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας κατατάσσεται πρώτη – και με διαφορά – σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις αφίξεις Ιουλίου και Αυγούστου, συγκριτικά με τις επιδόσεις του αντίστοιχου διαστήματος το 2019.
Αυτό υποδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ισπανική εταιρεία παροχής ολοκληρωμένων δεδομένων ταξιδιού ForwardKeys. Σε μελέτη για το βαθμό ανάκαμψης των ευρωπαϊκών χωρών στον τουρισμό, η Ελλάδα πρωτεύει επιτυγχάνοντας το 85,7% των αφίξεων προ κορωνοϊού. Φυσικά σε αυτό έπαιξε κομβικό ρόλο η πολιτική της κάθε χώρας σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις εισόδου τουριστών. Ελλάδα και Ισλανδία ήταν από τις πρώτες χώρες που έκαναν γνωστό ότι θα δέχονταν πλήρως εμβολιασμένους επισκέπτες, είτε επισκέπτες που κατείχαν πιστοποιητικό ανάρρωσης από τον Covid-19 ή αρνητικό τεστ PCR.
Έτσι, η Ελλάδα προσέλκυσε σχεδόν το 86% των αφίξεων Ιουλίου και Αυγούστου του 2019. Ακολούθησε η Κύπρος, με 64,5%, η Τουρκία με 62,0% και η Ισλανδία με 61,8%.
Πέρσι, λόγω των εκτεταμένων περιοριστικών μέτρων, η τουριστική σεζόν έκλεισε πανευρωπαϊκά στο 26,6% των αφίξεων του 2019. Τα νούμερα δεν είναι ούτε φέτος ικανοποιητικά. Οι διεθνείς πτήσεις προς ευρωπαϊκούς προορισμούς τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο έφτασαν μόλις το 39,9% των επιπέδων πριν από την πανδημία. Η Ελλάδα είναι τρανταχτή εξαίρεση.
Λογικό όμως, όταν η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται στο 14,3% των αφίξεων του 2019, πληρώνοντας την επιλογή της να επιβάλει τους πιο αυστηρούς και ασταθείς ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Στην 5η θέση βρέθηκε η Κροατία με ποσοστό 60,3% και ακολούθησαν Ισπανία (50,5%) και Πορτογαλία (48,8%). Οι δύο ευρωπαϊκές υπερδυνάμεις του τουρισμού, Γαλλία και Ιταλία πλασαρίστηκαν στην 9η (36,6%) και 11η (36%) αντίστοιχα θέση. Βέβαια, για τη Γαλλία μια τέτοια πτώση, που είχε 90 εκατ. το 2019 και 35 εκατ. πέρσι, σημαίνει κάτι λιγότερο από 50 εκατ. τουρίστες…
Σε ότι αφορά τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις με τις καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το 2019, η Αθήνα είναι στη δεύτερη θέση, έχοντας φτάσει στο 70,2% των αφίξεων. Την ξεπερνά μόνο η Πάλμα ντε Μαγιόρκα (71,5%) και ακολουθούν Κωνσταντινούπολη (56,5%), Λισαβόνα (43,5%), Μαδρίτη (42,4%), Παρίσι (31,2%), Βαρκελώνη (31,1%), Άμστερνταμ (30,7%) και Ρώμη (24,2%). Τελευταίο και καταϊδρωμένο το Λονδίνο (14,2%).
Ωστόσο η Ελλάδα είναι στην κορυφή στους λεγόμενους προορισμούς αναψυχής. Χάρη στο Ηράκλειο, που σύμφωνα με το ForwardKeys ξεπέρασε ακόμα και τις επιδόσεις του 2019, με τις αφίξεις Ιουλίου-Αυγούστου να ανέρχονται στο 105,8% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα! Στην τρίτη θέση μάλιστα είναι η Θεσσαλονίκη με 98,3% (που κανονικά θα έπρεπε να είναι πρώτη στη λίστα των μεγαλουπόλεων…), πίσω από την Αττάλεια (100,5%) και μπροστά από Ιμπίθα (91,8%) και Λάρνακα (73,7%),
Στο Ηράκλειο ξεκίνησε και ο Σεπτέμβριος με φόρα. Η πληρότητα στα μεγάλα ξενοδοχεία ενδέχεται να υπερβεί ακόμη και το 80%, ενώ οι ξενοδόχοι ευελπιστούν ότι με ένα καλό δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου είναι εφικτό να επιτευχθεί ακόμη και το 70% των εσόδων του 2019. «Η πληρότητα που καταγράψαμε τον Αύγουστο μπορεί να ήταν καλύτερη και από εκείνη του 2019», ανέφερε ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου.
Βέβαια όταν αναφερόμαστε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, στην πραγματικότητα μιλάμε για τον τουρισμό σε όλη την Κρήτη, αφού το «Νίκος Καζαντζάκης» προσελκύει πολύ μεγάλο αριθμό πτήσεων εξωτερικού και ουσιαστικά αποτελεί το «ορμητήριο» των τουριστών για οπουδήποτε μέσα στο νησί.