Δεν το πιάνουν άνεμοι: Το ελληνικό νησί που ερωτεύτηκαν Μπραντ Πιτ και Αντζελίνα Τζολί είναι ειδυλλιακό και γαλήνιο
Βρείτε μας στο
Ελλάδα

Δεν το πιάνουν άνεμοι: Το ελληνικό νησί που ερωτεύτηκαν Μπραντ Πιτ και Αντζελίνα Τζολί είναι ειδυλλιακό και γαλήνιο

Η ευρύτερη περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο Δίκτυο Natura 2000, διαθέτοντας απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον

Στο Ιόνιο Πέλαγος, απέναντι από την Αιτωλοακαρνανία, βρίσκεται ένα σύμπλεγμα νησιών, ονόματι Εχινάδες. Το όνομά τους το πήραν από τις 18 βραχονησίδες που ξεπροβάλλουν σαν αχινοί στο πέλαγος.

Παλαιότερα αρκετά από αυτά τα νησάκια νοικιάζονταν από βοσκούς, με μηναίο μίσθωμα… τυρί και βούτυρο. Τα τελευταία χρόνια όμως, ιδίως από την περίοδο της οικονομικής κρίσης και μετά, αναπτύχθηκε έντονο ενδιαφέρον για την πώληση κάποιων εξ αυτών. Το πρώτο που περιήλθε σε χέρια ιδιώτη ήταν η Οξυά, που αγοράστηκε από τον πρώην Εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θανί, αντί 5,6 εκατ. ευρώ (αλλά τα σχέδια του για επενδύσεις εκεί δεν προχώρησαν ποτέ).

Στις βόρειες Εχινάδες ανήκουν 16 νησίδες και στις νότιες, πέραν της Οξυάς, ο Βρόμωνας, το Κουνέλι και η Μάκρη. Εννιά από αυτά τα νησιά είναι καλλιεργήσιμα, ενώ υπάρχουν ακόμα τρία που αποτελούνται μόνο από βράχια.

Τον Ιούνιο του 2015 αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της Washington Post η πρόθεση της Αντζελίνα Τζολί και του Μπραντ Πιτ να αγοράσουν το νησί «Γαία». Πηγή προσκείμενη στο ζευγάρι είχε δηλώσει τότε σε αμερικανικό περιοδικό ότι «η Αντζελίνα ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα το νησί», θεωρώντας το ιδανικό εξοχικό προορισμό για να περνούν ξένοιαστες διακοπές τα έξι παιδιά τους, μακριά από τους παπαράτσι. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ, άλλωστε Πιτ και Τζολί χώρισαν ένα χρόνο αργότερα. Ακόμα και αν είχε συμβεί όμως, δεν θα είχαν αγοράσει ποτέ τη… Γαία, διότι νησίδα με τέτοιο όνομα δεν υπάρχει!

Στην πραγματικότητα επρόκειτο για το νησί Βρώμονας, το οποίο ανήκει διοικητικά στο δήμο Ιθάκης. Είναι, όπως και τα υπόλοιπα, ακατοίκητο έχει έκταση μόλις 1,047 τ.χλμ. και συνοδεύεται από άδεια για την ανέγερση έξι οικοδομημάτων,

Η ιστοσελίδα «privateislands.com» το περιέγραφε τότε ως ένα «ειδυλλιακό παράδεισο, που περιβάλλεται από τα κρυστάλλινα νερά του Ιονίου». Σημείωνε επιπλέον ότι την περιοχή δεν την πιάνουν οι βορειοανατολικοί άνεμοι, με αποτέλεσμα να είναι ιδανική για κολύμπι, ψάρεμα, καταδύσεις και θαλάσσια σπορ.

Tο όνομα των Εχινάδων φιγουράρει κάθε τόσο στην οικονομική ειδησεογραφία, πλάι στο επίθετο κάποιου φιλόδοξου επενδυτή που θέλει να αγοράσει ιδιωτικό παράδεισο. Πέρα από τη χρηματιστηριακή αξία τους, οι Εχινάδες διαθέτουν απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον, το οποίο έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Ανήκουν στον Φορέα Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου και των Ακαρνανικών Ορέων και προστατεύονται ως σημαντικές περιοχές για την ορνιθοπανίδα, αλλά και ως οικότοποι άγριας ζωής.

Αυτή είναι όμως και η συνθήκη που αποτελεί τροχοπέδη για επενδύσεις και τελικά «πάγωσε» τα σχέδια του Εμίρη να μετατρέψει την Οξυά στο πρώτο art island νησί στον κόσμο, αποσύροντας τελικά το ενδιαφέρον του για επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.