Ξεχειμωνιάζουν τα χελιδόνια: Το πιο ζεστό μέρος της Ευρώπης είναι ελληνικό και «βουλιάζει» ακόμα από τουρίστες

«Το μέρος όπου δεν φυσάει ποτέ...»

Ο αριθμός των επιβατών που διακινήθηκαν από και προς το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο το πρώτο 10μηνο του 2022 ήταν κάτι λιγότερο από 8 εκατ., κάτι που σημαίνει ότι η χρονιά θα κλείσει κατά πάσα πιθανότητα με αριθμό – ρεκόρ για την Κρήτη, καταρρίπτοντας το προηγούμενο που είναι 7.966.000 άτομα.

Ο λόγος που όλοι οι αρμόδιοι φορείς πιστεύουν ότι αυτό θα συμβεί – και μάλιστα χωρίς τη συνεισφορά μιας μεγάλης δεξαμενής όπως είναι η ρωσική αγορά – ήταν η κάτι παραπάνω από ικανοποιητική προσέλευση τουριστών στην Κρήτη το μήνα Οκτώβριο. Ο μήνας ήταν αυξημένος κατά 18,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2019 (που είχε σημειωθεί ρεκόρ), με βάση πάντα τον αριθμό των επιβατών που διακινήθηκαν από και προς το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο.

Το μεγάλο στοίχημα πλέον για την Κρήτη είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου, από επισκέπτες που ταξιδεύουν και το χειμώνα. Οι προβλέψεις – βάσει κρατήσεων – είναι αισιόδοξες και για Νοέμβριο, Δεκέμβριο. Η φήμη της Κρήτης ως η Νο. 1 περιοχή της Ευρώπης που «συγκρατεί» περισσότερο από κάθε άλλη το καλοκαίρι παίζει κομβικό ρόλο. Σε αυτήν ανήκει άλλωστε το μέρος που θεωρείται ως το πιο ζεστό της ηπείρου. Πρόκειται για το παραθαλάσσιο χωριό Μύρτος, στα νότια παράλια του νομού Λασιθίου και σε απόσταση 14 χλμ. από την Ιεράπετρα.

Το Μύρτος έχει γνωρίσει ήπια μορφή ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, που όμως δεν έχει αλλοιώσει το παραδοσιακό ύφος του. Δεν έχει την όψη τυπικού κρητικού χωριού – ούτε καν παραλιακού – καθώς διακρίνεται από παραδοσιακά, πλακόστρωτα στενάκια, καταπράσινες αυλές και σπίτια που θυμίζουν αιγαιοπελαγίτικο τοπίο. Μπαίνοντας στο παραθαλάσσιο χωριουδάκι το μάτι του επισκέπτη κλέβουν εικόνες βγαλμένες από καρτ ποστάλ. Λίγα είναι τα μέρη στην Κρήτη που διακρίνονται από τόσα χρώματα: το μπλέ στις πόρτες και τα παράθυρα, το λευκό στους τοίχους των σπιτιών, το πράσινο από τις μουριές στους δρόμους και τα κάθε λογής φυτά και λουλούδια στις αυλές.

Και φυσικά το γαλάζιο της θάλασσας, καθώς ο μικρός οικισμός, που αριθμεί περίπου 500 μόνιμους κατοίκους, απλώνεται κατά μήκος της.

Τα τελευταία χρόνια το χωριό παρουσιάζει σημαντική τουριστική ανάπτυξη και μάλλον το περίεργο είναι που αυτό άργησε να συμβεί. Η παραλία του Μύρτος απλώνεται σε μεγάλη έκταση και είναι από τις ωραιότερες της νότιας Κρήτης. Διαθέτει ψιλό σταχτί βοτσαλάκι, που δεν κολλάει στα πόδια, αλλά το σημαντικότερο είναι προστατευμένη από δυνατούς βοριάδες και δεν επηρεάζεται έντονα από τα μελτέμια. Όπως λένε οι ντόπιοι, το Μύρτος είναι «το μέρος όπου δεν φυσάει ποτέ».

Όλα αυτά σε συνδυασμό με το ότι πρόκειται για το πιο ζεστό μέρος της Ευρώπης, με περίπου 320 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο (!), το έχουν καταστήσει σε φθινοπωρινό hot spot για τους Ευρωπαίους τουρίστες φέτος.

Οι κάτοικοι του Μύρτου επιμένουν πως η θερμοκρασία το χειμώνα δεν πέφτει ποτέ κάτω από τους 12 C, και γι’ αυτό το λόγο είναι από τα ελάχιστα μέρη στη Μεσόγειο που ξεχειμωνιάζουν τα χελιδόνια.

Τα τηλεφωνήματα που δέχονται οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων καθημερινά είναι εκατοντάδες από Ευρωπαίους που θέλουν να ξεχειμωνιάσουν στον Μύρτο και αφορούν είτε νέους ανθρώπους που εργάζονται απομακρυσμένα μέσω τηλεργασίας (η νέα τουριστική μόδα), είτε κυρίως από συνταξιούχους.

Ο περιορισμένος αριθμός καταλυμάτων οδηγεί στο εξής φαινόμενο. Σε ένα παραθαλάσσιο μέρος η πληρότητα τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο σχεδόν αγγίζει το 100%! Χαριτολογώντας οι κάτοικοι του χωριού λένε ότι σε λίγο θα αρχίσουν να βάζουν κρεβάτια ακόμα και στα θερμοκήπια που κατακλύζουν την περιοχή. Στο Μύρτο δεν χρειάζεται σχεδόν ποτέ κατά την διάρκεια του χειμώνα να αναζητήσει κάποιος μέσο για θέρμανση. Είναι πολύ πιο πιθανό να αναζητήσει μέσο για… θαλάσσια σπορ, καθώς, όπως είπαμε, η ηλιοφάνεια… λάμπει διά της απουσίας της λιγότερο από δύο μήνες το χρόνο.