Στο νομό Μαγνησίας, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Βόλο και πολύ κοντά στην πόλη του Αλμυρού, o… ανυποψίαστος ταξιδιώτης θα συναντήσει καταμεσής της πεδιάδας δύο λίμνες. Το στρογγυλό σχήμα τους μοιάζει να έχει σχεδιαστεί από ανθρώπινο χέρι με διαβήτη.
Πως προέκυψε αυτή η συμμετρία των δύο υδάτινων κύκλων στο… πουθενά του θεσσαλικού κόμπου; Για χρόνια ολάκερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι η προέλευση των δύο λιμνών ήταν ηφαιστειογενής. Ωστόσο το 2011 ο καθηγητής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευάγγελος Λάγιος και ο καθηγητής Ντίτριχ Φόλκερ απ’ το Ινστιτούτο Ορυκτολογίας και Πετρογραφίας του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης, ανέτρεψαν αυτό που έμοιαζε ως δεδομένο. Αφού μελέτησαν εξονυχιστικά τα πετρώματα και τη γεωλογική εικόνα της περιοχής, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δύο λίμνες δημιουργήθηκαν από την πτώση μετεωρίτη στη Γη!
Σύμφωνα με την εκτίμηση των δύο επιστημόνων η πρόσκρουση συνέβη μεταξύ 10.000-6.500 π.Χ. Το πόρισμα των δύο επιστημόνων βασίστηκε στην παρουσία λιωμένου ζιρκονίου στην περιοχή. Πρόκειται για ένα μέταλλο που τήκεται σε θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από ό,τι στο ηφαιστειακό μάγμα. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το νερό συγκεντρώθηκε σταδιακά αρκετά χρόνια αργότερα μετά τη δημιουργία των κρατήρων από την πτώση του μετεωρίτη.
Οι λίμνες Ζερέλια είναι οι μοναδικές στην Ελλάδα με… εξωγήινη προέλευση. Παγκοσμίως υπάρχουν περίπου 170 λίμνες που είναι επιστημονικά αποδεκτό ότι δημιουργήθηκαν από προσκρούσεις ουράνιων αντικειμένων στη Γη. Στην Ευρώπη περί τις 40. Η πιο γνωστή στον πλανήτη είναι μάλλον η Δεξαμενή Manicouagan στο Κεμπέκ του Καναδά.
Το σχήμα των θεσσαλικών λιμνών είναι παρόμοιο, όχι όμως και το μέγεθος τους. Η μεγαλύτερη, που βρίσκεται δυτικότερα, καλύπτει επιφάνεια 42 στρεμμάτων, με διάμετρο 250 μέτρα και βάθος γύρω στα 8 μέτρα. Περίπου 200 μέτρα μακριά βρίσκεται η «μικρή δίδυμη» αδερφή της. Με επιφάνεια 25 στρεμμάτων, διάμετρο 150 μέτρα και βάθος 6 μέτρα.
Οι λίμνες βρίσκονται 4 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Αλμυρού. Πολύ κοντά σε έναν μικρό λόφο, στον οποίο εντοπίστηκαν θραύσματα από κεραμικά και εκτιμάται πως στο σημείο υπήρξε οικισμός που κατοικήθηκε μέχρι και την εποχή του Χαλκού. Πέρα από το αρχαιολογικό ενδιαφέρον και την μετεωριτική τους προέλευση, αποτελούν φιλόξενο περιβάλλον για πολλά είδη πτηνών, όπως οι λευκοί πελαργοί, οι πρασινοκέφαλες πάπιες και οι νερόκοτες.
Οι σπάνιες σε χαρακτηριστικά και ομορφιά λίμνες Ζερέλια είναι ένα θέαμα που όμοιο του δεν υπάρχει στην Ελλάδα, πόσο μάλλον γνωρίζοντας ότι έχουν ξεφυτρώσει απ… το διάστημα.