Εν αρχή ην οι θάλασσες – παραλίες. Μετά οι νησιώτικοι γραφικοί οικισμοί, ακολούθως οι ελκυστικοί ορεινοί – κατά προτίμηση χιονισμένοι. Από κοντά τα ποτάμια με τα τοξοτά γεφύρια τους και τις δυνατότητες για river sports. Και οι λίμνες; Αυτές στην Ελλάδα είναι λίγο παρεξηγημένες. Σπάνια διαλαλείται η ομορφιά τους, ακόμα και όταν πρόκειται για την επιτομή της «λιμνίσιας μαγείας», τις μοναδικές σε όλο το παγκόσμιο οικοσύστημα Πρέσπες.
Η μικρή και μεγάλη Πρέσπα συνιστούν έναν υδάτινο παράδεισο που αποτιμάται σε πανδαισία χρωμάτων και ένα έναν ανεκτίμητο θησαυρό χλωρίδας και πανίδας. Εκεί έχουν παρατηρηθεί 275 είδη πουλιών, 42 είδη θηλαστικών (αρκούδα, βίδρα, αγριόγιδο κ.ά.), 11 είδη αμφιβίων, 21 είδη ερπετών, 23 είδη ψαριών, καθώς και 1300 είδη φυτών. Επιπλέον φιλοξενούνται το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού αργυροπελεκάνων και ροδοπελεκάνων. Τα δύο αυτά είδη διατηρούν εκεί την μεγαλύτερη αποικία αναπαραγωγής τους στο κόσμο.
Η Μεγάλη Πρέσπα, η μεγαλύτερη λίμνη των Βαλκανίων, βρίσκεται σε υψόμετρο 853 μ. και καλύπτει έκταση 288 τ.χλμ. Το σημείο είναι γνωστό και ως τριεθνές, αφού το 22% ανήκει στην Ελλάδα, το 60% στη Βόρεια Μακεδονία και το 18% στην Αλβανία. Η Μικρή Πρέσπα έχει έκταση 44 τ.χλμ. και ένα πολύ μικρό τμήμα της ανήκει στην Αλβανία.
Η μικρή Πρέσπα και το ελληνικό τμήμα της μεγάλης βρίσκονται στη Φλώρινα και τις χωρίζει μια λωρίδα γης μήκους 5 χλμ. και πλάτους από 8 έως 1.000 μέτρων. Η εντυπωσιακή ποικιλία του φυσικού περιβάλλοντος είχε ως αποτέλεσμα την ανακήρυξη της περιοχής ως Εθνικού Δρυμού ήδη από το 1974. Τα χωριά Ψαράδες και Άγιος Γερμανός είναι χαρακτηρισμένοι ως διατηρητέοι οικισμοί. Η Μικρή Πρέσπα με το πανέμορφο νησί της, τον Άγιο Αχίλλειο προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar και αποτελεί έναν από τους 11 Ελληνικούς υγρότοπους διεθνούς σημασίας.
Η περιοχή απέχει πολύ απ’ το να χαρακτηριστεί τουριστική. Λίγοι και… καλοί, οι πιο ψαγμένοι φυσιολάτρες είναι αυτοί που την προτιμούν, καθώς και το μάρκετινγκ είναι πρακτικά ανύπαρκτο. Ίσως αυτό να αλλάξει σε ένα βαθμό μετά την ανάδειξη των Πρεσπών σε έναν από τα πιο όμορφα μπλε μέρη του κόσμου από τους ταξιδιωτικούς εμπειρογνώμονες της μεγαλύτερης βρετανικής αλυσίδας ξενοδοχείων. Η μελέτη που πραγματοποίησε σε παγκόσμιο επίπεδο για χάρη των πελατών της η Premier Inn – στο δυναμικό της φίρμας βρίσκονται περισσότερα από 800 ξενοδοχεία και 72.000 δωμάτια – ανέδειξε τις Πρέσπες στην 8η θέση των πιο όμορφων μπλε περιοχών του πλανήτη.
Η επιχειρηματίας Ζένια Αναστασιάδου, έχει επιστρέψει στις Πρέσπες τα τελευταία χρόνια και προσπαθεί να δώσει πνοή στον τόπο. «Έχουμε έναν σταθερό αριθμό τουριστών, ειδικά σε τριήμερα, αργίες, κυρίως από επισκέπτες από τις γύρω περιοχές. Όσοι έρχονται στις Πρέσπες είναι οι πιο “ψαγμένοι”, που αναζητούν την ηρεμία», δήλωσε στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι προσεχώς η απλοποίηση της πρόσβασης θα προσδώσει στοιχειώδη τουριστικό χαρακτήρα στην περιοχή. «Δεν θέλουμε να γίνουμε Κόμο, όπου μόνο για να πατήσει κάποιος στην όχθη πληρώνει πέντε ευρώ. Όταν θα ολοκληρωθεί η οδική διάβαση τότε θα υπάρχει ένα επιπλέον κίνητρο για να έρθει κόσμος και να ζήσει τον πλούτο της περιοχής».
Το στέμμα ως ο ομορφότερος μπλε χώρος παγκοσμίως δόθηκε στον εμβληματικό καταρράκτη Bian Gioc στο Βιετνάμ. Στη δεύτερη θέση η λίμνη Wakatipu στη Νέα Ζηλανδία και στην τρίτη ο διάσημος προορισμός γάμου, η λίμνη Κόμο στη Λομβαρδία της Ιταλίας. H Αγγλία είναι στην τέταρτη θέση με τη λίμνη Loe της Κορνουάλης και η Γουιάνα στην 5η, με τον καταρράκτη Kaieteur Falls στην καρδιά ενός τροπικού δάσους. Ακολουθεί η παγωμένη λίμνη των νεράιδων Fairy Pools στη Σκοτία και πριν από τις Πρέσπες η λίμνη Ullswater στην βορειοδυτική Αγγλία. Την 9η θέση καταλαμβάνει η λίμνη της Νεκράς Θάλασσας στο Ισραήλ και την 10αδα συμπληρώνει η λίμνη Tahoe στη Σιέρα Νεβάδα, στα σύνορα μεταξύ Καλιφόρνιας και Νεβάδα.
Τα τοπία που τέθηκαν σε σύγκριση ήταν δεκάδες και οι εμπειρογνώμονες της Premier Inn επέλεξαν τα 25 κορυφαία. Στην 24η θέση βρέθηκε άλλη μία ελληνική περιοχή, ο Καταρράκτης Ρίχτης στο ομώνυμο φαράγγι στην Σητεία στην Ανατολική Κρήτη!