Βασιλικά πιάτα σε προσιτές τιμές: Το ελληνικό νησί με το ονειρικό φαγητό που ξετρέλανε τον Τζέιμι Όλιβερ
Βρείτε μας στο

Οι βασικοί λόγοι για να βρεθεί κανείς εκεί είναι το πράσινο και το μπλε και οι απαράμιλλης γοητείας εικόνες που συνθέτουν. Πρόκειται για το νησί που το 80% της έκτασής του καλύπτεται από βλάστηση και που είναι προικισμένο με μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του Αιγαίου. Οι περισσότερες είναι «πνιγμένες» στα πευκοδάση, δημιουργώντας ένα ειδυλλιακό σκηνικό.

Όμως η Σκόπελος, περί ης ο λόγος, δεν είναι μόνο φύση. Είναι τα καλντερίμια της χώρας (έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός από το 1978), είναι οι αναρίθμητοι ναοί της (εκκλησίες, μοναστήρια, ξωκλήσια) σε οικισμούς ή στη μέση του πουθενά, είναι οι… φώκιες Monachus Monachus (εκεί ζει και αναπαράγεται ο μεγαλύτερος πληθυσμός αυτού του μεσογειακού είδους στον κόσμο) και φυσικά είναι το φαγητό της.

Είναι το κατ’ εξοχήν νησί που αρέσκεται να αξιοποιεί τα ντόπια προϊόντα και μέσω αυτών να δίνει ιδιαίτερη σημασία στην γαστρονομία του.

Η κουζίνα του νησιού αποτελείται από μία μεγάλη ποικιλία πιάτων που ικανοποιούν απόλυτα τις γαστρονομικές αναζητήσεις τόσο των κρεατοφάγων όσο και των χορτοφάγων. Ο ροφός στιφάδο με σκοπελίτικα δαμάσκηνα και κρασί είναι το πιο παραδοσιακό πιάτο. Διάσημα είναι και η στριφτή χορτόπιτα, το κρέας με τα κυδώνια και η σκοπελίτικη γίδα (με αγκινάρες, κυδώνια ή δαμάσκηνα). Καλαμάρια γεμιστά, αστακός γιουβέτσι, σουπιές με χόρτα, γαύρος κοκκινιστός στο τηγάνι, στριφτές τυρόπιτες και κρεμμυδόπιτες και γεμιστό κοτόπουλο είναι ορισμένα ακόμη εδέσματα που συμβάλλουν στην κάλυψη ενός πολύ μεγάλου εύρους γούστων και γεύσεων. Οι μερίδες είναι ως επί το πλείστον μεγάλες και οι τιμές κάτι παραπάνω από fair για αυτές τις ποσότητες.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Σκόπελος προβάλλεται πια διεθνώς – κυρίως σε Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ – με attraction το Mamma Mia (εκεί έγινε ένα μέρος των γυρισμάτων του περίφημου μιούζικαλ το 2008) και όχημα τη γαστρονομία της. Και ίσως δεν είναι επίσης τυχαίο ότι αυτό το νησί επέλεξε ο διάσημος σεφ Τζέιμι Όλιβερ για γυρίσει ένα από τα επεισόδια του. Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Βρετανός παρουσιαστής εκπομπών μαγειρικής βρέθηκε στο νησί των βόρειων Σποράδων με αφορμή τη νέα του σειρά «Jamie Cooks the Med» στο Channel 4.

Θέλοντας να δημιουργήσει ένα μενού βασισμένο στη μεσογειακή διατροφή, επέλεξε ένα ελληνικό πιάτο, όχι όμως στην κλασική εκδοχή του. Το δικό του λεμονάτο κοτόπουλο ήταν μαγειρεμένο στο τηγάνι, γαρνιρισμένο με τζατζίκι, γλυκά κρεμμύδια και ρύζι. Ο Όλιβερ επισκέφτηκε το εστιατόριο «Αγνάντι» στη Γλώσσα Σκοπέλου και δημοσίευσε το επεισόδιο στο κανάλι του στο YouTube, ενώ ανέβασε και σχετική φωτογραφία με την εξής λεζάντα: «Πώς μπορείς να μην αγαπάς την Ελλάδα με όλες αυτές τις απίστευτες γεύσεις και το πανέμορφο τοπίο. Την επόμενη Κυριακή ελάτε μαζί μου στην Τυνησία».


Αν το φαγητό είναι για έναν σεφ που έχει γυρίσει όλο τον κόσμο λόγος να επισκεφτεί τη Σκόπελο, φανταστείτε για μας…