Μέχρι το 2018 η Βαμβακού στα ορεινά του νομού Λακωνίας μετρούσε μόλις 9 μόνιμους κατοίκους και όλα έδειχναν ότι με μαθηματική ακρίβεια θα είχε τύχη ανάλογη άλλων τόπων όπως αυτή. Όδευε προς την παντελή ερήμωση μέχρι την στιγμή που μια ομάδα πέντε φίλων εκ των οποίων οι τέσσερις κάποτε περνούσαν εκεί τα καλοκαίρια τους, αποφάσισε να αλλάξει τα πάντα.
Τότε ήταν που ιδρύθηκε η Κοιν.Σ.Επ. «Η αναβίωση της Βαμβακούς», με στόχο αυτόν ακριβώς που υποδηλώνει και η ονομασία της. Να μετατραπεί δηλαδή το μισοξεχασμένο χωριό σε πόλο έλξης για ανθρώπους αλλά και επιχειρήσεις πάνω σε ένα πλάνο ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον και σε απόλυτη αρμονία με την εκπληκτική φύση που συναντά κανείς σε αυτήν την δυτική πλευρά του Πάρνωνα, σε απόσταση περίπου 50 λεπτών από την Σπάρτη και κάτι λιγότερο των 3 ωρών από την Αθήνα.
Αυτό το φιλόδοξο και για πολλούς καταδικασμένο σχέδιο ίσως να μην είχε πολλές πιθανότητες υλοποίησης εάν δεν υπήρχε η ηθική αλλά και η οικονομική στήριξη του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», καθώς το χωριό είναι ο τόπος καταγωγής της γνωστής οικογένειας εφοπλιστών, με τις προτομές των Σταύρου και Σπύρου Νιάρχου να κοσμούν την πλατεία του.
Φαίνεται, όμως, ότι ευεργετικά για το project λειτούργησαν και τα γεγονότα που κυριάρχησαν αμέσως μετά την έναρξη λειτουργίας της Κοιν.Σ.Επ. Ο κορωνοϊός, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις ή συναθροίσεις και τα lock down, ενίσχυσαν την τάση της απομακρυσμένης εργασίας και έθεσαν τις βάσεις για μια νέα προσέγγιση της έννοιας του περιβάλλοντος εργασίας.
Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται προσπάθεια το χωριό να καταστεί πιο ελκυστικό για τους λεγόμενους «ψηφιακούς νομάδες», οι οποίοι έχουν στην διάθεσή τους αρκετά υψηλές ταχύτητες ίντερνετ αλλά και τον εξοπλισμό που απαιτείται (υπολογιστές, εκτυπωτές κ.τ.λ) στο χώρο όπου κάποτε 200 παιδιά πήγαιναν σχολείο. Το κτίριο έχει ανακαινιστεί πλήρως, διαθέτει δανειστική βιβλιοθήκη και μπορεί παράλληλα να φιλοξενεί πολιτιστικές δραστηριότητες, ομιλίες, κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, ακόμη και συναυλίες. Έως σήμερα το «Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF» έχει υλοποιήσει 90 επιστημονικά και τεχνολογικά προγράμματα, με περισσότερες από 1.000 συμμετοχές.
Σε έναν δεύτερο άξονα εντάσσεται και το πρόγραμμα εξορμήσεων στην γειτονική φύση η οποία προσφέρεται ακόμη και για αναρρίχηση στις κορυφές Μεγάλη Τούρλα (1935μ.) και Γαϊτανόρραχη (1803μ.), από όπου όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή μπορεί κανείς να δει μέχρι και την Αθήνα! Παράλληλα κοντά στην Βαμβακού υπάρχουν μονοπάτια για πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία, περιήγηση με mini bus ή και 4×4 μέσα στο δάσος.
Φυσικά οι επισκέπτες χρειάζονται και καταλύματα και η «Η αναβίωση της Βαμβακούς» φρόντισε και για αυτό. Τρεις παλαιές πετρόκτιστες κατοικίες ανακαινίστηκαν πλήρως και αποτέλεσαν την βάση για τον παραδοσιακό ξενώνα «Η Ρούγα της Βαμβακούς», με μεγάλα παράθυρα, τζάκι, ξύλινα έπιπλα και μεγάλες αυλές, όπως θα περίμενε να συναντήσει κανείς στην ελληνική επαρχία, ενώ άρχισε να λειτουργεί και το εστιατόριο-καφέ «Βουρέικο».
Τα επόμενα βήματα ήταν η ίδρυση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βαμβακούς «Parnon Poèma» και του Γυναικείο Συνεταιρισμού Βαμβακούς «Βαμβακιά», με στόχο να παρουσιάσει στην αγορά τοπικά προϊόντα, όπως καρύδι, κάστανο και ελιές, ενώ τα όνειρα των πέντε φίλων, του Χάρη, του Ανάργυρου, του Τάσου, του Παναγιώτη καθώς και της Ελένης, που μπορεί να μην κατάγεται από την περιοχή αλλά την αγαπά όσο οι υπόλοιποι, δεν σταματούν εδώ.
Πλέον το χωριό συγκεντρώνει περίπου 12.000 επισκέπτες στην διάρκεια της χρονιάς και αποτελεί πρότυπο δράσεων και για άλλες –γειτονικές ή και όχι- περιοχές. Επιπλέον οι κάποτε 9 μόνιμοι κάτοικοι έχουν γίνει 26, ενώ το πλέον χαρμόσυνο και ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον ήρθε μέσα στο 2022 όταν γεννήθηκε το πρώτο παιδί μετά από 30 ολόκληρα χρόνια στην Βαμβακού!
Φωτό: Vamvakou Revival