Το έστρωσε σε 10 λεπτά για μια εβδομάδα: O χιονιάς που δεν ξέχασαν ποτέ οι Θεσσαλονικείς
Βρείτε μας στο

Η πρώτη χιονόπτωση της σεζόν (φυσικά και του έτους) πέριξ ή εντός των μεγάλων αστικών κέντρων έρχεται να επιβεβαιώσει ότι αυτό το είδος κακοκαιρίας – ευκταίας πάντως για πολλούς – είναι πια πολύ πιο σύνηθες απ’ ότι στο πρόσφατο παρελθόν. Στην Αθήνα για παράδειγμα, δεν σημειώθηκε έντονη χιονόπτωση για 15 ολόκληρα χρόνια, από το 1987 έως το 2002. Έκτοτε όμως, είχαμε χιονιά το 2004, το 2008 και φυσικά τη φονική «Μήδεια» το 2021 και αναλόγου σφοδρότητας «Ελπίς» το 2022.

Για τρίτη φορά λοιπόν την τελευταία τετραετία, το λευκό έκανε την εμφάνιση του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Και σε ότι αφορά τουλάχιστον την περίπτωση της δεύτερης, προκάλεσε ξανά συνειρμούς με την ιδιαίτερη περίπτωση του 1988, που το χιόνι είχε περιοριστεί στη βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Κεντρική Μακεδονία. Έπεσε όμως μαζεμένο εκεί, όπως θυμούνται οι Θεσσαλονικείς, που δικαίως έχουν αυτή στη συνείδηση τους ως την κακοκαιρία του… αιώνα στην πόλη τους.

Το έστρωσε σε 10 λεπτά για μια εβδομάδα: O χιονιάς που δεν ξέχασαν ποτέ οι Θεσσαλονικείς

Η σφοδρή χιονόπτωση ενός βαρομετρικού χαμηλού και του πολικού ψύχους που προερχόταν από τη Σιβηρία. Ήταν Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου του ’88. Το φαινόμενο ξεκίνησε με τρομερή ένταση εκείνη την ημέρα και σταμάτησε στα χαράματα της 18ης. Η Θεσσαλονίκη δεν ντύθηκε απλώς στα λευκά, κυριολεκτικά πνίγηκε στο χιόνι. Η Τσιμισκή και άλλοι κεντρικοί δρόμοι αποκλείστηκαν. Στο κέντρο της πόλης το χιόνι έφτασε στα 70-80 πόντους, ενώ στα περίχωρα περίπου τα 2 μέτρα.

Τα σχολεία έκλεισαν για μία εβδομάδα, τα αστικά λεωφορεία δεν κυκλοφορούσαν για μέρες και το ΚΤΕΛ έκανε 9 ώρες από τα δικαστήρια ως τη Χαλκηδόνα… Οι πάντες ήταν απροετοίμαστοι. Και πώς να μην ήταν, όταν έως και την προηγούμενη μέρα ακόμα η ΕΜΥ προέβλεπε βροχές και καταιγίδες στην πόλη. Τον αρχικό ενθουσιασμό – μπροστά από το Μακεδονία Παλλάς βγήκαν έως και έλκηθρα – ακολούθησαν οι επιπτώσεις της απερίσκεπτης ανεμελιάς, καθώς οι ορθοπεδικοί δεν προλάβαιναν να βάζουν γύψο σε χέρια και πόδια.

Δύο μήνες έκαναν να λιώσουν σε κάποιες περιοχές και όσα συνέβησαν στον μεγαλύτερο χιονιά της τελευταίας 50ετίας έχουν αποτυπωθεί βαθιά στη μνήμη των Θεσσαλονικέων.

Το έστρωσε σε 10 λεπτά για μια εβδομάδα: O χιονιάς που δεν ξέχασαν ποτέ οι Θεσσαλονικείς

Ο κορυφαίος: Ο στιχουργός των μεγάλων επιτυχιών έφυγε στα 49 του, προδομένος από το μεγαλύτερό του πάθος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ο κορυφαίος: Ο στιχουργός των μεγάλων επιτυχιών έφυγε στα 49 του, προδομένος από το μεγαλύτερό του πάθος

Οι μαρτυρίες αναγνωστών σε ιστοσελίδες που έχουν καλέσει κατά καιρούς τους χρήστες να καταγράψουν την εμπειρία τους από εκείνο το Δεκέμβρη είναι απολύτως ενδεικτικές. «Το έστρωσε σε 10 λεπτά για μια βδομάδα», είναι μία από τις αναφορές, που μολονότι βέβαια ανακριβής (όπως είπαμε χιόνιζε σχεδόν δύο μέρες), αποτυπώνει την πυκνότητα με την οποία έπεφτε στην αρχή το χιόνι και καθιστούσε αδύνατη την ορατότητα ακόμα και πέραν του ενός μέτρου. Οι περισσότεροι κάνουν λόγο για μια μοναδική εμπειρία που έκτοτε δεν έχουν βιώσει ξανά στην πόλη τους. Με τα καλά της και τα κακά της – «Εκτός από ομορφιά είχαμε και ρεκόρ καταγμάτων!», αναφέρει μια αναγνώστρια, ενώ ένας άλλος θυμάται ότι «ο πατέρας μου δούλευε στο κέντρο και επειδή γύρισε στο σπίτι με τα πόδια ήταν σαν χιονάνθρωπος».

Ήταν από τις ελάχιστες φορές που επενέβη ο στρατός με οχήματα ακόμα και σε μεγάλους δρόμους μιας πόλης. Συγκεκριμένα, είχαν βγει τα ΡΕΟ για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες που από τη μία στιγμή στην άλλη δεν είχαν κανένα μέσο για να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, στη «Βασιλίσσης Όλγας κυκλοφορούσαν με έλκηθρα», αλλά το καλύτερο είναι μια εικόνα που έχει μείνει απωθημένο σε έναν αναγνώστη του parallaximag.gr. «Είχα κατέβει με έναν φίλο μου με το αμάξι του από Νεάπολη κάτω στην Βασιλίσσης Όλγας και δεν μου έκοψε να πάρω την φωτογραφική μηχανή μαζί μου. Γιατί πότε θα ξαναδούμε κάτω στο Μακεδονία Παλλάς δύο σκιέρ και έναν τύπο με snowmobile…»