Ερμούπολη Σύρος νησί Booking φιλόξενο
Βρείτε μας στο

Δεν είναι ότι έχουμε πάει σε αυτό το νησί και τους βρήκαμε αφιλόξενους. Είναι ότι δε θα φανταζόμασταν πως αυτό, πάνω απ’ όλα τα ελληνικά νησιά, το κέντρο του, η πασίγνωση πόλη του, θα ερχόταν 2ο στη φιλοξενία παγκοσμίως.

Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει, λένε οι παλιοί και αυτή η λίστα που έφτιαξε η Booking με τα πιο φιλόξενα μέρη στον κόσμο, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα προεόρτιο για τα σχέδια που θα αρχίσουν να γίνονται όνειρα για τις πασχαλινοκαλοκαιρινές διακοπές.

Οκ, για να τα λέμε κι όλα, όταν το Booking μιλάει για φιλοξενία, δεν αναφέρεται σε αυτό το αρχαιοελληνικό ιδεώδες του Ξένιου Διός. Εννοεί ότι σε αυτά τα 10 μέρη υπάρχουν τα περισσότερα σπίτια, αναλογικά, που έχουν τις καλύτερες βαθμολογίες από όσους διέμειναν σε αυτά.

Κι αυτό όμως έχει να πει πολλά για την ικανότητα μας να παρέχουμε ως χώρα κάθε θερινή σεζόν υψηλό επίπεδο παροχών στα καταλύματα. Μεταξύ μας, τώρα που το ξανασκεφτόμαστε, λογικά μπήκε αυτό το νησί σε σχέση με όλα τα άλλα της χώρας μας, γιατί είναι από τα λίγα που εντοπίζεται υψηλή κουλτούρα κι αισθητική μεταξύ των ντόπιων κι αποτυπώνεται στα σπίτια.

Γιατί, η Ερμούπολη της Σύρου δεν βρέθηκε στη 2η θέση τόσο για τα ξενοδοχεία της, αλλά για τα διαμερίσματα και κατοικίες, για καταλύματα που δεν διαχειρίζονται επιχειρηματίες, αλλά άνθρωποι της καθημερινότητας, που έχουν ένα ή δύο σπίτια και τα νοικιάζουν με βραχυχρόνια μίσθωση.

Αξίζει να αναφερθεί πως η δεκάδα με τα πιο φιλόξενα μέρη που φέρνει την Ερμούπολη και το νησί της Σύρου στη 2η θέση, βασίστηκε σε 309 εκατομμύρια αξιολογήσεις χρηστών της Booking. Είναι τρομακτικά μεγάλος ο αριθμός και παραπάνω από επαρκής για να θεωρηθεί ως αξιόπιστος.

Πάνω από την Ερμούπολη βρέθηκε η Arraial d’ Ajuda στη Βραζιλία, ενώ είναι αξιοπερίεργο το ότι στην 10άδα θα δει κανείς μέρη σε Πορτογαλία, Ελβετία, Αυστραλία, Μεξικό, Ινδία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, αλλά πουθενά Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία και Καναδάς.

Ως προς την Ερμούπολη, είναι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων μεν, αλλά δεν παύει να είναι μια μεγάλη πόλη σε νησί. Θεωρητικά, αυτό θα σήμαινε χαμηλό ταβάνι ανάπτυξης. Όμως, κάτι ότι είναι το πρώτο νησί στη γραμμή του Blue Star προς Κυκλάδες, είναι δηλαδή μόλις 4 ώρες από Αθήνα, κάτι το φραγκολεβαντίνικο παρελθόν της, της έχουν προσφέρει εφόδια για να είναι σαν ηπειρωτική πόλη.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Όσοι έχουν πάει εκεί, έχουν να λένε για μια πόλη που είναι σε επίπεδο κουλτούρας και λειτουργίας, πιο μπροστά κι από την Αθήνα, με το κέντρο της Ερμούπολης να είναι απίστευτα οργανωμένο από τα σκουπίδια μέχρι τα πάρκινγκ και τα ποδήλατα.

Η Σύρος επίσης συνδιεκδικεί μαζί με τη Σίφνο τον τίτλο του νησιού με το καλύτερο φαγητό στις Κυκλάδες (σου τα έχουμε γράψει κι εδώ), υπερτερεί έναντι όλων στις υποδομές και στα χρώματα, παραμένει ανθρώπινη και προσιτή, οπότε είναι ψιλολογικό να έχει τέτοια απήχηση στους τουρίστες που την αξιολόγησαν τόσο καλά ώστε να βγει 2η.

Αναλυτικά η λίστα της Booking

1. Arraial d’Ajuda, Βραζιλία

2. Ερμούπολη, Σύρος

3. Viana do Castelo, Πορτογαλία

4. Daylesford, Αυστραλία

5. Grindelwald, Ελβετία

6. Moab, ΗΠΑ

7. Uzes, Γαλλία

8. Mazatlan, Μεξικό

9. Jaisalmer, Ινδία

10. Fujikawaguchiko, Ιαπωνία