Διαφορά 60 βαθμών μέσα σε 1 έτος: Το χωριό της Ελλάδας που παγώνει το χειμώνα και βράζει το καλοκαίρι
Βρείτε μας στο

Αυτή η διαολεμένη ζέστη που κάνει τις τελευταίες μέρες… Εικόνα από το μέλλον μας λένε οι ειδικοί, καθώς με την κλιματική κρίση τα έντονα καιρικά φαινόμενα τύπου καύσωνα θα είναι και συχνότερα και μεγαλύτερα σε διάρκεια. Θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε λοιπόν για απανωτά αρνητικά ρεκόρ, που θα σπάνε το ένα μετά το άλλο.

Μέσα σε μια τέτοια κατάσταση κάποια μέρη αρχίζουν να ακούγονται πιο δυνατά από άλλα. Σίγουρα θα προτιμούσαμε να το είχαμε αποφύγει αυτό το άτυπο μάθημα γεωγραφίας, με αυτόν τον τρόπο και αυτήν την αιτία δηλαδή.

Τι να κάνουμε όμως, η ουσία είναι πως με διόλου ευχάριστο τρόπο έφτασε η ώρα να γνωριστούμε με χωριά που λίγοι ξέρανε πως υπάρχουν και πού βρίσκονται στο χάρτη: Όπως το Λευκοχώρι Φθιώτιδας, στους πρόποδες του Παρνασσού.

Τις τελευταίες μέρες είχε την τιμητική του στα μετεωρολογικά δελτία. Ως η περιοχή που έκανε την περισσότερη ζέστη ημερησίως στην Ελλάδα. Το θερμόμετρο έδειξε 43+ βαθμούς, έβρασε ο τόπος που λένε.

Διαφορά 60 βαθμών μέσα σε 1 έτος: Το χωριό της Ελλάδας που παγώνει το χειμώνα και βράζει το καλοκαίρι

Είναι η τοποθεσία που ευνοεί αυτό το θερμοκρασιακό boom. Βρίσκεται στον κάμπο της Ελάτειας και οι πεδινές περιοχές είναι πάντα ευάλωτες στη ζέστη. Το ίδιο όμως ισχύει και με το κρύο, παρότι έχουμε την τάση να το ξεχνάμε αυτό στη χώρα μας. Νομίζουμε πως είναι μόνο στο βορρά, μόνο στα βουνά.

Στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας αυτό δεν το ξεχνούν ποτέ. Οι κοντά 50 άνθρωποι που ζουν μόνιμα εκεί και ασχολούνται κατά κύριο λόγο με γεωργικές εργασίες ξέρουν πως ο τόπος τους μπορεί να γίνει πολύ άγριος, αφιλόξενος. Με την κλιματική αλλαγή αυτό έγινε ακόμα πιο έκδηλο.

«Ποιος μπορεί να σκέφτηκε, κάτι τόσο άθλιο;»: Η χειρότερη ερώτηση στην ιστορία του «Εκατομμυριούχου» που έκανε έξαλλο το κοινό
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Ποιος μπορεί να σκέφτηκε, κάτι τόσο άθλιο;»: Η χειρότερη ερώτηση στην ιστορία του «Εκατομμυριούχου» που έκανε έξαλλο το

Αυτό που συνέβη το 2022 το συνοψίζει στο ακέραιο. Τι έγινε τότε; Καταγράφτηκε στο χώρο τόσο η μικρότερη ελάχιστη (-18.1°C στις 26/01, που για την ιστορία ήταν και η πιο χαμηλή σε όλη την Ευρώπη εκείνη τη μέρα!) όσο και η μεγαλύτερη μέγιστη (42.1°C στις 23/06) του έτους για την Ελλάδα, δημιουργώντας ετήσιο θερμοκρασιακό εύρος μεγαλύτερο των 60 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΜΥ!

Μια απίστευτη διαφορά θερμοκρασίας για τον τελευταίο οικισμό της  Φθιώτιδας, στα σύνορά με την Βοιωτία. Που, για να μάθουμε και κάτι ακόμα στο πλαίσιο της γνωριμίας μας μαζί του, ως το 1968, λεγόταν Μάνεσι.

Φέτος δεν έκανε τόσο παγωνιά στο Λευκοχώρι. Για τον απλό όσο και σύνθετο λόγο πως μόνο χειμώνα δεν είχαμε τούτη τη χρονιά στα μέρη μας. Ελάχιστες μέρες έκανε κρύο της προκοπής, βασικά κρύο κανονικό. Κι αυτό βέβαια, όσο κι αν αρέσει σε ορισμένους, είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που ήδη το βρίσκουμε μπροστά μας και στη συνέχεια θα γίνει ακόμα χειρότερο.

Στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας θα προτιμούσαν να ασχολούμαστε μαζί τους για κάποιο άλλο λόγο. Αλλά με τη ρότα που έχουν πάρει τα πράγματα φαντάζει βέβαιο πως θα στρέψουμε ξανά το βλέμμα μας προς την κατεύθυνσή του μόνο για να δούμε το νέο αρνητικό ρεκόρ που έσπασε στα μέρη εκείνα. Ψεύτες να βγούμε. Αλλά πώς να είμαστε αισιόδοξοι όταν οι ειδικοί μας λένε πως οι καύσωνες θα μας ταλαιπωρούν όλο και πιο συχνά, όλο και πιο έντονα.