Ας υποθέσουμε ότι με κάποιο τρόπο έχετε στην κατοχή σας 10.000 ευρώ. Μερικές δεκαετίες πίσω η σίγουρη λύση θα ήταν να τα «κλείσετε» σε έναν προθεσμιακό λογαριασμό, προσδοκώντας να βγάλετε κάτι από τους τόκους.
Πλέον, με τα επιτόκια να κινούνται οριακά πάνω από το μηδέν, τα λεφτά στην τράπεζα σε τέτοιου τύπου τοποθετήσεις δεν είναι μέτρο αύξησης του εισοδήματος, αλλά εξυπηρετεί απλά και μόνο σκοπούς φύλαξης.
Στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετές πλατφόρμες και εργαλεία που συγκεντρώνουν στοιχεία από διάφορες τράπεζες, σχετικά με τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους, ανάμεσα σε αυτές και τα επιτόκια που προσφέρουν για προθεσμιακές καταθέσεις.
Έτσι, δεν χρειάζεται να πάρετε… σβάρνα τα καταστήματα για να μάθετε περισσότερα. Επιπλέον, εφόσον δεν έχετε κάποιο πρόγραμμα με δωρεάν κλήσεις, καλύτερα να μην μπείτε καν στον κόπο να δοκιμάσετε να έρθετε σε επαφή μέσω τηλεφώνου. Και αυτό διότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα το κόστος των κλήσεων (αν ζητήσετε και διευκρινήσεις και τραβήξει ώρα η επικοινωνία) να αποδειχθεί υψηλότερο από το «κέρδος» που θα αποκομίσετε.
Χαμηλά επιτόκια
Με απλά λόγια αυτή την δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει συστημικό τραπεζικό ίδρυμα που να προσφέρει επιτόκιο μεγαλύτερο του 1,30% για το ποσό των 10.000 ευρώ, σε προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας 12 μηνών.
Οι… προσφορές αρχίζουν από το 0,30% , ενώ από τις λεγόμενες μεγάλες τράπεζες ουραγός είναι η Eurobank με 0,45%. Στο 0,60% είναι η Alpha και στο 1,30% η Εθνική. Με απλά… μαθηματικά αυτό μεταφράζεται σε ένα ποσό το οποίο κυμαίνεται από 38 ευρώ τον χρόνο έως 111 ευρώ.
Επί του παρόντος τα υψηλότερα επιτόκια τα προσφέρει η ProCredit Bank, η οποία σε προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας 12 μηνών και για ποσά άνω των 5.000 ευρώ, προσφέρει επιτόκιο 2%. Και πάλι, όμως, στο τέλος του χρόνου ακόμη και σε αυτή την περίπτωση ο καταθέτης που επέλεξε να κλείσει 10.000 ευρώ θα δει στον λογαριασμό του 10.170 ευρώ, αφού αφαιρεθούν και οι φόροι…
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα «τρέχει» με 2,5%, γεγονός που σημαίνει ότι η πραγματική αξία του χρήματος (όταν αυτό… κάθεται σε έναν λογαριασμό, έστω και προθεσμιακό) μειώνεται…