Ευελιξία, απόδοση, μείωση κινδύνου: Τι ισχύει πραγματικά για το project με τα ελληνικά στρατιωτικά drones

Έρχονται, αλλά πότε;

Πιστό στην αποστολή του να αναπτύξει και να υποστηρίξει το εθνικό δυναμικό αμυντικής καινοτομίας, το ΕΛΚΑΚ (Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας) προκήρυξε πρόγραμμα για την ανάπτυξη ενός ελληνικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV), με την ελπίδα ότι σύντομα θα πετούν αρκετά τέτοια στους αιθέρες, για λογαριασμό του Ελληνικού Στρατού.

Στον ιστότοπο elkak.gr διαβάζουμε χαρακτηριστικά ότι στόχος του προγράμματος είναι το στρατιωτικό drone μεταφοράς φορτίου να αξιοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών διττής χρήσης, στρατιωτικού, εμπορικού ή ανθρωπιστικού ρόλου. Το αεροσκάφος θα διασφαλίζει ταχεία και ακριβή παράδοση εφοδίων, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές, όπου η χρήση συμβατικών μέσων δεν είναι εφικτή ή αποδοτική.

Η χρήση του θα μειώνει την έκθεση προσωπικού σε κινδύνους, θα βελτιώνει την ευελιξία στρατιωτικών επιχειρήσεων και θα ενισχύει την επιχειρησιακή απόδοση μέσω διασύνδεσης με άλλα αυτόνομα συστήματα.

Έχει ακόμη δρόμο…

Στην προκήρυξη γίνεται αναφορά για προμήθεια στον Ελληνικό Στρατό τεσσάρων drone, το κόστος απόκτησης των οποίων θα ανέρχεται στα 24 εκατ. ευρώ. Βέβαια θα χρειάζεται να καλύπτει ορισμένες προϋποθέσεις, γεγονός που αιτιολογεί το υψηλό κόστος του.

Σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές, τα UAV που θα παραλάβει ο Ε.Σ θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα μεταφοράς φορτίου άνω των 100 κιλών. Παράλληλα, το ελάχιστο απαιτητό επιχειρησιακό ύψος καθορίζεται στα 3.000 πόδια, αλλά το επιθυμητό είναι σαφώς μεγαλύτερο και φτάνει τα 12.000 πόδια (περίπου 3.657 μέτρα) πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Πάντως μέχρι να καταστεί η δυνατή η ευρεία παραγωγή του χρειάζεται να διανυθεί αρκετός δρόμος. Από τις περιγραφές και μόνο σχετικά με την επιχειρησιακή ισχύ και δυνατότητά του, αντιλαμβανόμαστε και εμείς οι αδαείς ότι δεν πρόκειται για εύκολο εγχείρημα.

Γι’ αυτό και οι πιο ειδικοί θεωρούν ότι οι στόχοι που θα τεθούν θα πρέπει να είναι συμβατοί με την πραγματικότητα και όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικοί. Σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται λόγος για κατασκευή δύο τέτοιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) σε μηνιαία βάση από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, της μεγαλύτερης κρατικής αμυντικής βιομηχανίας της πατρίδας μας, που είναι ειδικευμένη στην κατασκευή τμημάτων πολιτικών και στρατιωτικών αεροσκαφών, ενώ έχει αναλάβει και τη συντήρηση των αεροσκαφών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.