Δεύτερη, μεγάλη κρίση μετά το Brexit: Η χώρα που θεωρείται απίθανο να παραμείνει στην ΕΕ φέρνει νέα καταιγίδα
Βρείτε μας στο

Μια επανάσταση διά νόμου. Έτσι περιέγραψε η Ρενέ Επασί την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολωνίας να κρίνει ως μειονεκτούντες κάποιους νόμους της Ε.Ε. έναντι των εθνικών νόμων και το Polexit είναι προ των πυλών.

Περίοδος εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο, περίοδος εξελίξεων κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Βρισκόμαστε στο γύρισμα της παλίρροιας, η οποία φέρνει τον Εμμανουέλ Μακρόν στο πηδάλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την αντιπαράθεση με τη Βρετανία να είναι ισχυρή, αλλά να μην είναι ο μόνος κλυδωνισμός για την Ένωση.

Η Πολωνία προχωράει σε μια πράξη αυτονομίας και αδιαφορίας προς το ευρωπαϊκό πλαίσιο εντός του οποίου βρέθηκε για πρώτη φορά στις 16 Απριλίου του 2003, σε μια συμφωνία που υπεγράφη εδώ, στην Αθήνα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, που αποτελείται από 12 δικαστές, έκρινε πως οι νόμοι της Ε.Ε. δεν είναι καθολικά υπερέχοντες των εθνικών νόμων. Αντιθέτως, οι νόμοι του κράτους έχουν μεγαλύτερη ισχύ απ΄αυτούς της Ένωσης.

Pandora Papers: Μια από τους data journalist του ICIJ μας εξηγεί πώς διαχειρίστηκαν τέτοιο όγκο

Πρόκειται για μια απόφαση που, σύμφωνα με τη Guardian, αφορά ξεκάθαρα στην διαφωνία που εντοπίζεται τον τελευταίο καιρό ανάμεσα στην Πολωνία και τα υπόλοιπα 26 κράτη-μέλη της Ε.Ε., γύρω από ζητήματα όπως τα δικαιώματα των LGBTQ, η ελευθερία των μίντια και μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη.

Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική

Το κυβερνόν κόμμα του Ματέους Μοραβιέτσκι (PiS) έχει την στήριξη του δικαστικού συστήματος, με την Ανώτατη Δικαστή, την Γιούλια Πζελέμπσκα, να είναι έμπιστο του πρόσωπο, τόσο του ιδίου όσο και του αναπληρωτή πρωθυπουρού Γιάροσλαβ Καζίνσκι.

Μόνο 2 από τους δικαστές ψήφισαν αρνητικά, ενώ ο Πιοτρ Γκαντσιάρεκ, δικαστής στο Εφετείο της Βαρσοβίας, προτείνει στους συναδέλφους του να «αγνοήσουν απλώς την απόφαση του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, γιατί ορισμένοι από αυτούς που την συνυπογράφουν δεν είναι κάν δικαστές».

Η Πολωνία βρήκε μάλιστα συμπαραστάτη στην Ουγγαρία, με τον Όρμπαν να εγκαλεί την Ε.Ε. για την ανάμειξη της στα εσωτερικά ζητήματα των χωρών, απαιτώντας να σεβαστούν την εθνική αυτοκυριαρχία.

Το Polexit προ των πυλών

Όταν όμως η Πολωνία αναμένει χρηματοδότηση 57 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ε.Ε., τότε η αυτοκυριαρχία πάει περίπατο. «Τα χρήματα μας δε μπορούν να χρηματοδοτούν κυβερνήσεις που μας κοροϊδεύουν και δε σέβονται τους από κοινού συμφωνημένους νόμους. Με αυτή την απόφαση, η Πολωνία είναι στο μονοπάτι για Polexit» ανέφερε ο Γερούν Λεμέρς του European People’s Party.

Ο Ντάνιελ Φρόιντ, ευρωβουλευτής του Πράσινου Κόμματος της Γερμανίας και μέλος της επιτροπής οικονομικών της Ε.Ε., εξηγεί ότι «δεν μπορούμε να δώσουμε δισεκατομμύρια σε μια κυβέρνηση που δεν μας εξασφαλίζει ότι τα λεφτά αυτά θα πάνε εκεί για όπου προορίζονται».

Πριν ένα μήνα, ο Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος οικονομικών της Ε.Ε., είχε κάνει λόγο για εκβιασμό από την πολωνική πλευρά. Είχε κιόλας προειδοποιήσει τη Βαρσοβία για πολύ σοβαρές κυρώσεις και συνέπειες.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάλεσε τον πολωνικό λαό να υποστηρίξει την Κυριακή την σχέση της Πολωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η ατμόσφαιρα δείχνει Polexit. Polexit παρά το ότι το 80% του λαού στηρίζει την παρουσία εντός Ε.Ε., σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Την ίδια στιγμή, Γαλλία και Γερμανία, με κοινή δήλωση των ΥΠΕΞ τους, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και Χάικο Μάας, στήριξαν την ανακοίνωση των Βρυξελλών, ζητώντας σεβασμό προς τους θεσμούς απ΄όλα τα μέλη. Άλλωστε, στη διακήρυξη της Ε.Ε. είναι ξεκάθαρο πως μια χώρα οφείλει να αποδεχτεί ότι οι νόμοι του μπλοκ υπερισχύουν έναντι των εθνικών νόμων.