πυρηνική θεραπεία

Σώζει ζωές: Τι είναι η πυρηνική θεραπεία του καρκίνου που ήθελαν να εφαρμόσουν οι γιατροί στη Φώφη Γεννηματά

Ίσως εδώ να υπάρχει ένας τρόπος να μεγαλώσει το προσδόκιμο ζωής ενός ασθενούς

Στο διάστημα της παραμονής της Φώφης Γεννηματά στον Ευαγγελισμό, οι γιατροί είχαν αντιληφθεί ότι τα πράγματα θα ήταν μη αναστρέψιμα με τον καρκίνο της. Γι΄αυτό και μια από τις ιδέες που έπεσαν στο τραπέζι, ήταν η πυρηνική θεραπεία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Ευγενίδη για το Reader.gr, θα την αναλάμβανε ο καθηγητής κ. Γιάννης Δατσέρης, αλλά τελικά δεν πρόλαβαν να την εφαρμόσουν, μιας και τα πράγματα εξελίχθηκαν με μοιραίο τρόπο πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

Η πυρηνική θεραπεία είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο, καθώς ξεκίνησε ουσιαστικά πέρσι την 3η φάση της, όπως περιγράφεται στο webmd.com, όμως στην ουσία πρόκειται για μια πρακτική που ανάγεται κάμποσες δεκαετίες πίσω. Απλώς ήταν διαφορετικός ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε.

Πίσω στη δεκαετία του ’70, ο Ιάπωνας νευροχειρούργος Hiroshi Hatanaka είχε εφαρμόσει την πυρηνική θεραπεία μέσα σε πυρηνικό αντιδραστήρα και μάλιστα, ένας από τους ασθενείς του μπόρεσε να ζήσει για 21 χρόνια. Όμως με τα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής θεωρήθηκε αδύνατον να χρησιμοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα καθώς προαπαιτούσε η εργασία να γίνει μέσα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια τεχνολογία με την οποία ανιχνεύονται τα καρκινικά κύτταρα και ελέγχεται η λειτουργία τους. Πάνω τους εφαρμόζεται πυρηνική σύντηξη και με αυτόν τον τρόπο γίνεται εφικτό να εξοντωθούν, πριν προλάβουν να επεκταθούν.

https://menshouse.gr/newsroom/136520/koronoios-sto-mrna-mporei-na-kryvetai-i-apantisi-gia-tin-katapolemisi-toy-karkinoy

Το ρωσικό πείραμα

Πίσω στο 2016, Ρώσοι επιστήμονες σε εργασία στο Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας, είχαν μπορέσε να καταστρέψουν καρκινικά κύτταρα με την πυρηνική θεραπεία, χωρίς την συνδρομή της συμβατικής επεμβατικής διαδικασίας.

Στη μέθοδό τους χρησιμοποίησαν καρκινικά κύτταρα τα οποία έχουν την ιδιότητα να συγκεντρώνουν το ισότοπο Βόριο-10 συγκριτικά σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από ότι οι υγιείς ιστοί. Η εισαγωγή του στον οργανισμό γίνεται με χορήγηση σκευάσματος.

Το Βόριο-10 πρέπει να ενεργοποιηθεί, ώστε με την πυρηνική αντίδραση να παραχθεί τέτοια ενέργεια μες στο κύτταρο που να το καταστρέψει. Σαν ένα αστέρι που φτάνει στη μέγιστη λάμψη πριν εκραγεί. Το Βοριο είναι στην ουσία κάτι το αόρατο στο κύτταρο, υπάρχει σε «λήθαργο» και περιμένει να πυροδοτηθεί.

Αυτό γίνεται με μια δέσμη νετρονίων, προερχόμενη από επιταχυντή στο εργαστήριο, με αυστηρά ρυθμισμένη ένταση και χρονική διάρκεια για την αποφυγή επιπτώσεων στον οργανισμό.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει η μέθοδος είναι να κατασκευασθούν μικρού μεγέθους ασφαλείς επιταχυντές μόνον για την συγκεκριμένη χρήση αποκλείοντας έτσι οποιαδήποτε σκέψη χρήσης μεγάλων πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Ο ειδικός ερευνητής Sergei Taskayev, που συμμετείχε στο πείραμα το 2016, αναφέρει ότι έπρεπε να διαμορφώσουν την δέσμη ηλεκτρόνιων κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αρκετή για βομβαρδισμό των καρκινικών κυττάρων όχι περισσότερο από μια ώρα.

Από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν γίνει προσαρμογές της θεραπείας πάνω στα νέα δεδομένα που προέκυπταν κάθε φορά. Στην πυρηνική θεραπεία, οι γιατροί στην ουσία τοποθετούν μικρή ποσότητα ραδιοενεργού υλικού στο σώμα, τα οποία λειτουργούν ως κάμερα για τα όργανα και τους ιστούς.

Οι νέες μέθοδοι για πυρηνική θεραπεία

Πρόκειται για ραδιονουκλεοτίδια-ανιχνευτές που εκπέμπουν χαμηλής κλίμακας ραδιενέργεια. Αυτά εισέρχονται είτε μέσω στόματος είτε με IV. Μέσω αυτών ελέγχουν αν λειτουργούν σωστά και εντοπίζουν τους όγκους και το μέγεθος της εξάπλωσης.

Όπως συμβαίνει με τις ακτινογραφίες, η πυρηνική θεραπεία είναι μια μορφή ραδιολογίας. Οι ακτινογραφίες όμως δίνουν τη μεγάλη εικόνα στους γιατρούς. Η πυρηνική θεραπεία κάνει ζουμ στο εσωτερικό του οργανισμού.

Αφού λοιπόν μπουν στον οργανισμό τα ραδιονουκλεοτίδα, αρχίζει το πυρηνικό σκανάρισμα. Οι γιατροί έχουν εικόνα από συγκεκριμένες περιοχές του σώματος και έρχονται σε άμεση επαφή με τους όγκους και πιθανές μολύνσεις, συνήθως με τη χρήση μιας ουσίας που λέγεται γάλλιο και εισάγεται με IV στις φλέβες.

Ο όγκος μπορεί να βρίσκεται σε ένα πολύ ενεργό σημείο, όπου η ραδιενέργεια συλλέγει περισσότερο υλικό για τη δράση του, αλλά μπορεί να είναι και σε ένα όχι τόσο εμφανές σημείο, άρα η κυτταρική δραστηριότητα είναι χαμηλή.

Αυτό το σκανάρισμα από την πυρηνική θεραπεία μπορεί να στοχεύει κάθε φορά σε διαφορετική περιοχή. Στα κόκκαλα για παράδειγμα, αυτή η μέθοδος μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο νωρίτερα κι από τις ακτινογραφίες.

Με τη μέθοδο MUGA, ο γιατρός μπορεί να δει τη λειτουργία της καρδιάς και πώς διαχέει το αίμα στο σώμα πριν, στη διάρκεια και μετά από συγκεκριμένες μορφές χημειοθεραπείας, η οποία σαφώς επηρεάζει την καρδιακή συμπεριφορά.

Με το σκανάρισμα PET (τομογραφία ποζιτρονικής εκπομπής), εισάγεται με IV ραδιενεργή ζάχαρη στον οργανισμό σε τέτοια ποσότητα που τα κύτταρα μπορούν να την απορροφήσουν. Με αυτήν οι γιατροί βλέπουν πόσο γρήγορα επεκτείνονται τα καρκινικά κύτταρα. Κάποιες φορές συνδυάζεται με CT (computerized tomography) σκανάρισμα. Μαζί σχηματίζουν ένα GPS για το ακριβές σημείο του όγκου.

Υπάρχει και το σκανάρισμα του θυρεοειδή, όπου ο ασθενής καταπίνει ραδιενεργή ιωδίνη ή του κάνουν ένεση με αυτή. Ο θυρεοειδής αδένας απορροφά όλη την ιωδίνη, η οποία καταστρέφει τον ιστό και τα κύτταρα.

Με την ιωδίνη εξασφαλίζεται ότι πέραν του θυρεοειδούς, δεν προκαλείται πόνος στο υπόλοιπο σώμα και καταστρέφεται ο καρκινικός ιστός που δεν μπορεί να αφαιρεθεί σε μια εγχείρηση. Η ιωδίνη μπορεί να χρησιμεύσει και σε περίπτωση που ο καρκίνος έχει επεκταθεί στους λεμφαδένες.

Αυτής της μορφής η πυρηνική θεραπεία γίνεται πάνω σε μια μηχανή σκαναρίσματος και η όλη διαδικασία κρατάει από 30 λεπτά ως 1 ώρα.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι πυρηνικής θεραπείας. Μία απ΄αυτές είναι η ραδιοανοσοθεραπεία για λέμφωμα που δεν είναι Hodgkin’s. Αυτή η μέθοδος συνδυάζει ραδιενεργή θεραπεία και ανοσοθεραπεία. Η ανοσοθεραπεία είναι η συνήθης μέθοδος αντιμετώπισης του καρκίνου από το ανοσοποιητικό του ίδιου του ασθενούς.

Σε αυτή τη μέθοδο, ο γιατρός δίνει στον ασθενή με IV μονοκλωνικά αντισώματα, δηλαδή πρωτεΐνες που στοχεύουν συγκεκριμένα μέρη των καρκινικών κυττάρων. Πάνω σε αυτά τα αντισώματα είναι ενσωματωμένη μια ραδιενεργή ουσία. Τα αντισώματα προσκολλούνται στα καρκινικά κύτταρα και βάλλουν άμεσα τον όγκο με ραδιενέργεια. Και τον σκοτώνουν.

Η ραδιοανοσοθεραπεία ελέγχεται για να εφαρμόζεται σε περιπτώσεις καρκίνων όπως:

  • Καρκίνος του προστάτη
  • Μελάνωμα
  • Λευχαιμία
  • Γλοίωμα εγκεφάλου υψηλής κακοήθειας
  • Καρκίνο του παχέος εντέρου

Μια άλλη μέθοδος για πυρηνική θεραπεία, είναι η βραχειοθεραπεία. Σε αυτή δίνονται στον ασθενή υψηλές δόσεις ραδιενεργούς υλικού, που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιείται για στόχευση σε συγκεκριμένα σημεία του οργανισμού. Μάλιστα, η βραχειοθεραπεία έχει λιγότερες παρενέργειες από την συμβατική ραδιοθεραπεία.

Με αυτήν μπορούν να αντιμετωπιστούν είδη καρκίνου όπως:

  • Καρκίνος χοληδόχου πόρου
  • Καρκίνος εγκεφάλου
  • Καρκίνος του μαστού
  • Καρκίνος του αυχένα
  • Καρκίνος του ενδομητρίου
  • Οισοφαγικός καρκίνος
  • Καρκίνος του ματιού
  • Καρκίνος στο κεφάλι και το λαιμό
  • Καρκίνος στον πνεύμονα
  • Παγκρεατικός καρκίνος
  • Καρκίνος του προστάτη
  • Καρκίνος του εντέρου
  • Καρκίνος του δέρματος
  • Καρκίνος του κόλπου
  • Καρκίνος του μαλακού ιστού

Τέλος, εναλλακτική μέθοδος για πυρηνική θεραπεία είναι και ο Y90 ραδιοεμβολισμός. Πρόκειται για μια θεραπεία ειδικευμένη στον καρκίνο του ήπατος, που γίνεται σε δύο βήματα. Στο πρώτο βήμα, ένας καθετήρας μπαίνει στην αρτηρία και προμηθεύει με αίμα το συκώτι. Ο γιατρός χρησιμοποιεί ένα ειδικό χρώμα για να χαρτογραφήσει τις άλλες αρτηρίες που σχετίζονται με το συκώτι.

Στο δεύτερο βήμα είναι που εισέρχεται η ραδιενέργεια. Μπαίνει σε μικρά σωματίδια που είναι από γυαλί ή από ρητίνη. Τα σωματίδια κολλάνε πάνω στον καρκίνο και απελευθερώνουν τη ραδιενέργεια μέσα στον όγκο.