Εξαϋλώνει ολόκληρη πόλη: Ο απόπλους του ρωσικού υποβρυχίου Belgorod με το «Όπλο της αποκάλυψης»

Δικαιώνει τον τίτλο του…

Ως νέα πρόκληση του Βλαντιμίρ Πούτιν αξιολογεί η Δύση τον απόπλου του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου «Belgorod», το οποίο φέρει τις τορπίλες «Poseidon» που έχουν κερδίσει ήδη τον τίτλο «Όπλο της Αποκάλυψης» εξαιτίας των σοκαριστικών επιχειρησιακών δυνατοτήτων της.

Όπως αποκαλύπτει η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» στα στρατηγεία του ΝΑΤΟ ξέσπασε συναγερμός καθώς έγινε γνωστό ότι η Ρωσία στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσής της με αυτό, έβγαλε στην θάλασσα το νέο υποβρύχιό της, το οποίο είναι σε θέση να εξαϋλώσει ακόμη και ολόκληρη πόλη με τα όπλα που διαθέτει.

Το «Belgorod» έγινε μέρος του οπλοστασίου της Ρωσίας μόλις τον περασμένο Ιούλιο και ήδη έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στους κόλπους της συμμαχίας, ειδικά αν αναλογιστεί το χρονικό σημείο που συνέβη αυτό, δηλαδή εν μέσω της πολεμικής σύγκρουσης με την Ουκρανία κι ενώ την ίδια ώρα η χώρα του Πούτιν βρίσκεται ουσιαστικά σε διπλωματικό πόλεμο με την Δύση λόγω των περιορισμών και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί.

Εκείνο που πραγματικά τρομάζει στην περίπτωση του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου είναι η δυνατότητά του να φέρει τις τορπίλες «Poseidon». Στην ουσία πρόκειται για μια πυρηνική κεφαλή η οποία έχει βεληνεκές δεκάδων χιλιομέτρων κάτω από την θάλασσα και στη συνέχεια μπορεί να πλήξει πόλεις πάνω στην ακτή δημιουργώντας ένα ραδιενεργό τσουνάμι.

Αυτό το τσουνάμι μάλιστα μπορεί να είναι τόσο έντονο που ακόμη και μητροπόλεις της έκτασης της Νέας Υόρκης ή του Λος Άντζελες δεν έχουν κανένα λόγο για να αισθάνονται άνετα. Το ραδιενεργό κύμα μπορεί απλά να τις εξαφανίσει, σβήνοντάς τες από τον χάρτη, ενώ το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο εξαιτίας της αδυναμίας έγκαιρου εντοπισμού της.

Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς πυραύλους που εκτοξεύονται από την ξηρά, οι δορυφόροι δεν είναι σε θέση να τους αντιληφθούν, αφού δεν «πιάνουν» θερμότητα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, γεγονός που καθιστά αυτές τις τορπίλες «σιωπηλούς δολοφόνους».

Οι ιδιότητες της «Poseidon» έρχονται να προστεθούν στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του «Belgorod» τα οποία και το καθιστούν πραγματικό υπερόπλο. Το υποβρύχιο τελευταίας γενιάς έχει μήκος 184 μέτρα και πλάτος 1, ενώ έχει την δυνατότητα να ταξιδεύει με περίπου 60 χιλιόμετρα την ώρα σε κατάσταση κατάδυσης. Παράλληλα, στην θεωρία τουλάχιστον, μπορεί να παραμείνει έως και 120 ημέρες στον βυθό χωρίς να χρειαστεί ν’ αναδυθεί στην επιφάνεια.

Κάποιοι θεωρούν ότι ήδη έχει καταθέσει τα επιχειρησιακά διαπιστευτήριά του αφού υπάρχουν υπόνοιες ότι δεν ήταν αμέτοχο στα προβλήματα που προέκυψαν στον αγωγό «Nord Stream», προεξοφλώντας δολιοφθορά από την πλευρά των Ρώσων, ενώ σε έκθεση του ΝΑΤΟ υπάρχει αναφορά για ενδεχόμενη δοκιμή της «Poseidon» στη θαλάσσια περιοχή του Κάρα, με την κωδική ονομασία «Status-6».