Στις άλλες από 900€ και πάνω: Οι 3 περιοχές της Αθήνας που θα βρεις αξιοπρεπή οικογενειακή κατοικία με 600€ ενοίκιο
Βρείτε μας στο

Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητά μας είναι οι τιμές των ενοικίων, που έχουν πάρει την ανηφόρα την τελευταία τετραετία. Οι ιδιοκτήτες επικαλούμενοι το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον και το πληθωρισμό υποχρεώνονται σε αυξήσεις με συνέπεια το κόστος των ενοικίων να είναι πλέον δυσβάσταχτο για μία μέση ελληνική οικογένεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια η αύξηση του μισθώματος μίας οικογενειακής κατοικίας στην Αττική μπορεί να ξεπέρασε και το 40%! Στην πραγματικότητα, μιλάμε για ενοίκια που φτάνουν σε ύψος ενός καλού μηνιαίου μισθού. Και όλα αυτά, ενώ στο κόστος του ενοικίου στην Ελλάδα, δεν περιλαμβάνονται τα έξοδα ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και ύδρευσης, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού.

Αν στα παραπάνω συμπεριλάβουμε και τις ραγδαίες αυξήσεις στα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, το μείγμα γίνεται εκρηκτικό για τον ήδη επιβαρυμένο οικογενειακό προϋπολογισμό, τη στιγμή που οι μισθοί στις περισσότερες των περιπτώσεων μένουν σταθερά στα ίδια επίπεδα.

Με βάση τα στοιχεία των αγγελιών ακινήτων προς ενοικίαση σε περιοχές της Αθήνας, αν μία οικογένεια αναζητήσει ένα διαμέρισμα μεταξύ 80 και 110 τετραγωνικών μέτρων, άνω του πρώτου ορόφου και 25ετιας, είναι υποχρεωμένη να πληρώσει μία μέση τιμή στα 9,8 ευρώ το τετραγωνικό. Εν ολίγοις πολύ δύσκολα θα βρει κατοικία με κάτω από 800 ευρώ το μήνα.

Οι πιο προσιτές περιοχές για σπίτια με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, δηλαδή να είναι κατασκευής από το 2000 και μετά και να βρίσκονται τουλάχιστον στον 2ο όροφο, είναι αυτές των Δυτικών Προαστίων (Περιστέρι και Πετρούπολη), όπου το μέσο κόστος μίσθωσης κατοικίας 100 τετραγωνικών κυμαίνεται στα 750 ευρώ το μήνα.

Στη Νέα Σμύρνη αγγίζει τα 945 ευρώ το μήνα, στο Παλαιό Φάληρο τα 1.095 και στη Καλλιθέα τα 850. Στο κέντρο της Αθήνας, υπάρχει πιθανότητα να εντοπίσεις κατοικίες με 800 ευρώ το μήνα στις περιοχές των Αμπελοκήπων και του Νέου Κόσμου. Αντίθετα, στο Παγκράτι τα ενοίκια ξεκινούν από τα 920 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσουν τα 1.100 ευρώ το μήνα.

Στα νότια προάστια και συγκεκριμένα στη Γλυφάδα, το μέσο κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται στα 13 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ στη Βούλα στα 11,5 ανά τετραγωνικό. Στα βόρεια προάστια, το μέσο κόστος μίσθωσης είναι στα 11,3 ευρώ ανά τετραγωνικό. Στο Μαρούσι κυμαίνεται από 9 έως 11,8, στο Χολαργό από 10 έως 14, στο Χαλάνδρι από 10 έως 13,6 και στην Κηφισιά από 10 έως 12.

κροκάδα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ρισκάραμε… σαλμονέλα: Τα γλυκό της παιδικής μας ηλικίας που πλέον κανείς δεν τολμά να δώσει στο παιδί του

Υπάρχει όμως πιθανότητα μία οικογένεια να βρει αξιοπρεπή κατοικία με προσιτό μηνιαίο ενοίκιο περίπου στα 600 ευρώ; Η απάντηση είναι ναι, αν κατεβάσει τις απαιτήσεις της όσον αφορά στο έτος κατασκευής της οικοδομής και επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες περιοχής της Αθήνας.

Για παράδειγμα στα νότια προάστια έχει απειροελάχιστες πιθανότητες να τα καταφέρει αφού μόλις το 4% των ακινήτων που διατίθενται έχουν μίσθωμα μέχρι 600 ευρώ.
Αντίθετα, αυτό το ποσοστό ανεβαίνει στο 35% στα Δυτικά Προάστια και στον Πειραιά και περίπου στο 20% στο κέντρο της Αθήνας. Φυσικά, πρόκειται κυρίως για ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί έως το 1980, είναι δηλαδή τουλάχιστον 42 ετών.