Λείπουν πλέον από τα ράφια των φαρμακείων: Ποια είναι τα βασικά φάρμακα που πρέπει να ψάχνεις ώρες για να τα βρεις
Βρείτε μας στο

Επιδεινώνεται καθημερινά το πρόβλημα με τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά, με συνέπεια να μεγαλώνει η αβεβαιότητα και η ανησυχία στους πολίτες, που έχουν ανάγκη συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) είναι ενδεικτικά για το πόσο ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην Ελλάδα, καθώς τα ράφια των φαρμακείων αδειάζουν. Στο τέλος Δεκεμβρίου υπήρχε έλλειψη σε 232 φάρμακα διαφόρων τύπων, όταν τον Νοέμβριο έλειπαν 186 και τον περασμένο Σεπτέμβριο 182.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ, υπάρχει σοβαρή και μακροχρόνια έλλειψη σε συνολικά 156 φάρμακα, ενώ παράλληλα έχει διακοπεί η παραγωγή και διάθεση σε άλλα 76.

Στη λίστα των ελλείψεων συμπεριλαμβάνονται εννιά εμβόλια και 37 νοσοκομειακά φάρμακα. Επίσης, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και με 67 προϊόντα τα οποία εισάγει το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Επί του θέματος πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλέυρη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, ΠΕΦ, ΣΦΕΕ, ΠΦΣ και του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους «αποτελεί κοινή πεποίθηση όλων ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο αγγίζει τη χώρα μας σε μικρότερο βαθμό κυρίως λόγω και της παρουσίας βιομηχανικών μονάδων στην Ελλάδα.

Στα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη και σχετίζονται με τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών και την αύξηση της επάρκειας φαρμάκων στη χώρα αποφασίστηκε η επικαιροποίηση των μέτρων ως ακολούθως:

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

1. Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.
2. Συνέχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.
3. Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.
4. Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το πού υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.
5. Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.
6. Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.
7. Ύπαρξη συνεχούς συνεργασία με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.
8. Αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.
9. Ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.
10. Επιπλέον αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων».