Φτάνει το «Atalante»: Γιατί το γαλλικό πλοίο είναι το τελευταίο χαρτί για το χαμένο υποβρύχιο

Ώρες αγωνίας στα βάθη του ωκεανού

Την ώρα που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές (Τετάρτη, 21/6) θα πλησιάζει στον προορισμό του, κάπου στον Βόρειο Ατλαντικό, το πλοίο «Atalante», το οποίο αποτελεί και την τελευταία ελπίδα ανεύρεσης του χαμένου υποβρυχίου με τους μεγιστάνες επιβαίνοντες που θέλησαν να δουν από κοντά το ναυάγιο του «Τιτανικού».

Το σκάφος αγνοείται από την περασμένη Κυριακή και πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για όσους βρίσκονται μέσα σε αυτό. Εάν πάρουμε το καλύτερο δυνατό σενάριο (βάσει των συνθηκών) και είναι ακόμη ζωντανοί, το οξυγόνο μέσα στο υποβρύχιο μπορεί να διαρκέσει μόλις 96 ώρες, οι οποίες συμπληρώνονται μέχρι το βράδυ.

Από την γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη επιβεβαιωθεί ότι ένας από τους πέντε επιβαίνοντες είναι ο 77χρονος γάλλος εξερευνητής Πολ-Ανρί Ναρζολέ, διευθυντής υποβρύχιων ερευνών στην εταιρεία που έχει τα δικαιώματα για το ναυάγιο του Τιτανικού., ενώ σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι υπόλοιποι τέσσερις είναι ο Αμερικανός ιδρυτής της OceanGate Στόκτον Ρας, ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας πώλησης ιδιωτικών τζετ Action Aviation), ο Πακιστανός επιχειρηματίας Σαχζάντα Νταγούντ και ο γιος του, Σουλεϊμάν.

Το πλοίο «Atalante» το οποίο καταφθάνει στην περιοχή είναι και η τελευταία ελπίδα για τους παραπάνω καθώς φέρει το ρομποτικό βαθυσκάφος οποίο θα καταδυθεί στο σημείο όπου δόθηκε το ύστατο στίγμα του υποβρυχίου. Είναι εξοπλισμένο με ένα δυναμικό σύστημα εντοπισμού θέσης, το οποίο συμπληρώνεται από ηχοβολιστικά, σόναρ, θερμοσαλινογράφους και βαθυυερμογράφους.

Φυσικά σε ό,τι αφορά την τύχη των επιβαινόντων, καθοριστικό ρόλο θα παίξει η χρήση του υποβρύχιου βαθέων υδάτων «Nautile» και τηλεχειριστήριου υποβρύχιου οχήματος «Victor 6000». Εφόσον –όπως όλοι εύχονται- βρεθεί το χαμένο υποβρύχιο, και είναι σε βάθος που είναι δυνατή η ανέλκυσή του, αναμένεται να πιάσουν δουλειά και οι γερανοί τους οποίος φέρει το «Atalante». Μέχρι να συμβεί αυτό, η παγκόσμια κοινότητα δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο από το να προσεύχεται και να ελπίζει…